Despre turismul responsabil se vorbește de câțiva ani buni, se fac strategii naționale, mondiale… și fiecare pas mic este promovat și considerat o mare reușită. Nu e simplu să schimbi o industrie mamut, interesată până de curând doar de profituri. Mult mai greu este însă, să remodelezi mentalități și obiceiuri de consum. Deci, o discuție despre turistul responsabil este la fel de utilă. Este “trendy” să te consideri ecologist dând sfaturi și afișând mesaje de salvare a planetei. Nu este la fel de la îndemână să le pui și în practică, să-ți analizezi stilul propriu de calătorie și să-l corectezi, renunțând un pic la comoditate. Și da, asumându-ți această responsabilitate, vei contribui la propagarea fenomenului de conștientizare care va declanșa schimbări benefice în tot lanțul de consum.
Iată câțiva pași la îndemână pe care, dacă nu i-ai făcut deja, i-ai putea încerca în următoarea călătorie:
Renunță la sistemul “all inclusive”: Optează pentru oferte cu masă “a la carte” în următoarea vacanță. Bufetul tip “all inclusive” este incredibil de risipitor și, de ce să nu o spunem, și nesănătos. În loc să îți umpli farfuria cu vârf doar “de poftă”, mai bine îți comanzi atât cât ai nevoie. Cifrele oficiale arată că 1.3 miliarde de tone din hrana produsă și destinată consumului este aruncată anual, la nivel mondial. S.U.A. generează an de an 63 de milioane de tone de deșeuri alimentare, 40% dintre ele provenind de la hoteluri și restaurante. Iar în Europa cea mai mare risipă de alimente se face în Marea Britanie, Germania și Franța, până la 15 milioane de tone de alimente se aruncă în fiecare an. Doar 10 până la 15% din aceste produse pot fi donat sau refolosite din cauza reglementărilor privind siguranța alimentară. Problema este una serioasă având în vedere că resursele planetei se epuizează an de an tot mai devreme. Multe țări au deja reguli și legi împotriva risipei alimentare.
Ia-ți propriile articole de toaletă în bagaj: Tuburile și sticluțele mici, de unică folosință, cu care v-au obișnuit hotelurile, nu sunt biodegradabile și reprezintă un factor important de poluare pentru mediul înconjurător. O parte dintre hoteluri au renunțat deja la ele, adoptând sistemul cu containere fixate pe perete, ce sunt încărcate periodic. Este însă de preferat să îți iei de acasă toate produsele de igienă de care ai nevoie, să le pui în recipiente reutilizabile, potrivite pentru trusa cosmetică de călătorie. Schimbarea comportamentul de consum va determina și adoptarea unor politici mai ecologice din partea hotelurilor.
Folosește apa cu discernământ: Apa este o resursă tot mai limitată pe care noi, cei care o avem la discreție încă, o irosim fără să luăm în calcul consecințele. La asta ar trebui să te gândești și când, în vacanță fiind, arunci prosoapele pe jos după fiecare folosire. Serviciul de spălătorie reprezintă aproximativ 16% din factura de apă a unui hotel, potrivit portalului Circle of Blue. Tot mai multe hoteluri și resorturi își îndeamnă oaspeții să refolosească prosoapele sau să nu lase apa să curgă mai mult decât necesar. Problema a fost conștientizată la scară largă abia în 2018, când autoritățile din Africa de Sud au lansat o campanie-șoc care avertiza că orașul Cape Town este la câteva luni distanță să rămână fără apă și au impus reguli stricte de consum. Seceta a trecut, însă campania se menține, cu reguli bine definite: o limită de consum de 70 de litri de apă pe zi, dușuri de maximum 90 de secunde, apa la toaletă trasă “cât mai puțin posibil”, iar turiștii sunt încurajați să refolosească prosoapele și să facă baie în ocean mai degrabă decât în piscine.
Stinge lumina dacă nu îți folosește: Nu lăsa becurile să ardă, chiar dacă nu ești acasă și risipa nu îți afectează factura. Gândește-te că scăderea consumului de energie duce la reducerea emisiilor din centralele electrice, un pas important pentru protejarea aerului.
Alege destinații “verzi”: Locurile care sprijină lupta împotriva schimbărilor climatice și conservarea ecosistemelor locale reprezintă un pas important în protejarea planetei. Astfel de destinații trebuie încurajate și ajutate. Slovenia, Portugalia, Lacul Tahoe, comunitatea Sani Isla din Ecuador, sunt numai câteva exemple de turism responsabil, evidențiate în Topul 100 al destinațiilor sustenabile din lume. Din România, Ținutul Zimbrului din județul Neamț a fost inclus, pentru al doilea an consecutiv, în acest top international al destinațiilor turistice prietenoase cu mediul și cu valorile culturale locale. Puteți vedea întregul top aici.
Ia cu tine cât mai puține bagaje: Știu că atunci când te pregătești de vacanță ai senzația că îți trebuie toate hainele din șifonier. Forțează-ți latura rațională și calculează obiectiv ce ai nevoie în funcție de tipul călătoriei. Bagajul tău se poate reduce chiar la jumătate. Împachetarea eficientă a lucrurilor, pe lângă că te face să te miști mai ușor, ajută și la reducerea emisiilor de carbon ale companiilor aeriene. Poate acum vă va veni mai ușor să acceptați regulile și taxele pentru bagaje suplimentare.
Folosește biletele electronice: Nu mai printa biletele de avion, salvează-le în portofelul electronic al telefonului
Evită să închiriezi mașină: Folosește pe cât posibil mijloacele de transport în comun, bicicleta sau trotineta electrică și cât mai mult mersul pe jos. Vei contribui astfel la reducerea poluării și la descongestionarea traficului.
Respectă regulile locale de reciclare: Doar pentru că nu ești acasă nu înseamnă să renunți la regulile de sortare a deșeurilor. Stai la hotel? Întreabă despre programul lor de reciclare. Te-ai cazat într-o casa particulară? Vorbește cu gazda ta pentru a afla ce reguli locale există sau care sunt cele mai bune practici pe care trebuie să le urmezi.
Renunță la obiectele din plastic de unică folosință: Aproape 300 de milioane de tone de plastic sunt produse anual la nivel global – dintre care jumătate sunt produse de unică folosință. Potrivit Fundației “Plastic Oceans” mai mult de 8 milioane de tone de material plastic ajung în oceane. Sunt tot mai multe țări și companii care au anunțat oficial că renunță la folosirea obiectelor de plastic de unică folosință. Ia-le în considerare ca primă opțiune atunci când îți planifici vacanța. Dar nu uita: este important ca tu singur să-ți schimbi comportamentul de consum: renunță să folosești paiele din plastic – daca nu poți fără, alege-le pe cele din bambus sau metal, de exemplu –, găsește-ți un recipient preferat pe care să-l ai permanent cu tine și să-l poți reumple cu apă ca să rămâi hidratat, folosește la cumpărături sacoșele de pânză sau din alte materiale biodegradabile, înlocuiește vesela și tacâmurile de plastic de unică folosință la petreceri, în camping sau când mergi în drumeții. Sunt doar câteva exemple care ar trebui să îți formeze un reflex. După aceea, o să observi tu singur obiecte ce pot fi înlocuite cu altele mai puțin poluante.
Susține comunitățile locale: Cum? Simplu. Mănâncă în micile restaurantele locale, optează pentru cazări în pensiuni sau hoteluri aflate în proprietatea localnicilor. Alege ghizi locali care te pot ajuta să înțelegi mai bine locurile și cultura locală. Cumpără suveniruri autentice, meșterite de băștinași, îi ajuți astfel să supraviețuiască și să își ducă tradițiile mai departe. Atenție, sunt și câteva lucruri pe care nu trebuie să le încurajezi: comerțul cu plante rare, cu trofee de animale pe cale de dispariție sau cu obiecte făcute din diverse părți ale acestora. Și nici să nu participi la perpetuarea chinuirii animalelor în diverse parcuri tematice.
Fii oaspete civilizat: Tratează-i cu respect pe localnici, indiferent că este vorba despre rezidenți ai unor metropole sau de băștinași din zone îndepărtate ale lumii. Informează-te despre legile, tradițiile și obiceiurile locului și respectă-le. Rolul de turist nu te face superior și nici nu te scutește de regula celor sapte ani de acasă.
Nu lăsa urme: “Take only memories, leave only footprints” este un îndemn vechi, tot mai prețuit în zilele noastre când presiunea pe mediul înconjurător este atât de mare. Mesajul este simplu: nu lăsa gunoaie în urma ta, fie că ai petrecut o zi la plajă, fie că ai făcut o drumeție pe munte sau ai stat câteva zile într-un camping. Nu fă focul decât în zone unde ți se permite, nu rupe copaci sau plante, nu distruge cuiburi sau adăposturi ale animalelor și abține-te să iei cu tine ca suveniruri flori, scoici sau diverse vietăți.
Folosește produse cosmetice care nu afectează natura: Cremele de protecție solară pe bază de substanțe chimice (oxibenzonă și octinoxat) s-au dovedit a fi nocive pentru corali, dar și pentru alte plante și viețuitoare marine. Câteva țări au interzis deja utilizarea acestora pentru a poteja ecosistemele marine. Poți folosi în schimb produse de protecție solară pe bază de minerale, la fel de eficiente, dar și “reef friendly”. (detalii aici, aici si aici)
Crește copii responsabili: Implică membrii mai tineri ai familiei în pregătirea călătoriilor, explicându-le pas cu pas de ce faci anumite alegeri – de ce împachetezi mai puține haine, de ce nu le mai comanzi sucuri cu paie din plastic, de ce iei gunoiul în bagaj la finalul unei zile de plaja sau de ce este bine să folosești prosopul mai mult de o zi. Copiii sunt receptivi și trebuie să înțeleagă nevoia de a avea grijă de mediul înconjurător. Pregătirea unei noi generații de călători responsabili este și sarcina ta.
Așa cum am spus la început, turismul responsabil fără turiști responsabili nu are niciun viitor. Câteva țări din lume au găsit soluții să le amintească celor ce le trec pragul noțiunile de respect și grijă față de natură și tradițiile locale. În 2017, Republica Palau a intrat în istorie atunci când a cerut turiștilor să semneze o promisiune simbolică la intrarea în țară. Eco-angajamentul apare în pașaport în loc de viza de intrare și trebuie semnat de posesorul actului: “Copii din Palau, Îmi iau acest angajament ca oaspete al țării voastre, să păstrez și să protejez această frumoasă insulă care vă este casă. Jur să calc ușor, să acționez amabil și să explorez cu grijă. Nu voi lua ceea ce nu-mi este oferit. Nu voi răni ceea ce nu mă rănește. Singurele urme pe care le voi lăsa sunt cele care se vor spăla” . Noua Zeeleandă are și ea o promisiune simbolică pentru turiști – Tiaki Promise. La fel și Islanda își așteaptă oaspeții cu un angajament neoficial – „The Icelandic Pledge” – prin care li se cere turiștilor respect și grijă fața de natură.
De fapt, să fii responsabil în vacanțe nu îți afectează bugetul și nici nu îți diminuează distracția. Este doar un mod prin care arăți că apreciezi locul pe care îl vizitezi, că respecți comunitatea care trăiește acolo și că îți pasă de generațiile viitoare.