Republica Palau și Hawaii, primele state care au interzis folosirea cremelor de protecție solară nocive pentru corali

1 ianuarie 2021 este data de la care Hawaii interzice pe întreg teritoriul său folosirea produselor pentru protecție solară care conțin compuși chimici dăunători ecosistemului marin. Substanțele incriminate sunt oxibenzona și octinoxatul, foarte des utilizate în industria cosmetică.  A fost primul stat care a luat o astfel de măsură, după un an de dezbateri aprinse. Studiile recente arată că, în jur de 14.000 de tone de loțiuni de soare ajung anual în recifele de corali. Numai în ultimii trei ani, o cincime dintre coralii din lume au murit, iar cercetătorii spun că sunt tot mai multe dovezi că substanțele chimice din aceste produsele cosmetice joacă un rol important.

Sursă foto: pixabay.com

În Hawaii, ecosistemele marine s-au deteriorat constant. În ultimii ani, s-a constatat un nivel fără precedent de albire a coralilor. Oamenii de știință din Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au confirmat, în 2017, că 56% dintre coralii din zona Big Island sunt deteriorați, la fel ca 44% dintre coralii din West Maui și 32% din recifele aflate în dreptul insulei Oahu. În condițiile în care un sfert dintre speciile oceanice depind de recife pentru hrană și adăpost. Decizia autorităților din Hawaii a avut ca punct de plecare un studiu realizat în 2015 care a demonstrat că aceste substanțele chimice afectează până la mortalitate coralii, în special pe cei tineri, accentuează fenomenul de albire, duc la deteriorarea genetică a florei și faunei marine sau chiar la compromiterea reproducerii unor specii de pești, arici de mare, chiar și de broaște țestoase.
Fără îndoială, încălzirea globală și acidifierea oceanelor sunt principalii vinovați de deteriorarea ecosistemelor subacvatice dar substanțele chimice din cremele solare sunt un „rău suplimentar” constată cercetătorii. „O mulțime de lucruri ucid coralii, dar știm sigur că oxibenzona îi împiedică să se regenereze (…). Poți avea un fenomen EL Nino, cu impact asupra schimbărilor climatice care afecteaza 40% dintre corali. Și, dacă în paralel, sunt înotători care folosesc loțiuni cu substanțe chimice dăunatoare, sunt șanse zero pentru dezvoltarea unor noi generații de corali. Deci, veți fi martorii dispariției lente a recifelor din zonă. Va rămane în urmă un peisaj submarin dezolant, format doar din gunoaie, noroi și nisip „, a declarat Craig Downs, șeful echipei de cercetători de la Haereticus Environmental Laboratory. Efectul toxic al filtrelor UV a fost documentat în ultimul deceniu de comunitatea științifică din întreaga lume. Au fost stabilite legături directe între creșterea nivelului de oxibenzonă din apă și viteza de albire a coralilor.  Concentrații semnificative ale acestor substanțe chimice au fost detectate de cercetatori în mai multe zone de pe glob inclusiv în Japonia, în Insulele Virgine sau la Marea Barieră de Corali din Australia.

REACȚIILE INDUSTRIEI COSMETICE

Oxybenzona și octinoxatul sunt substanțe chimice foarte eficiente ca filtre UV fiind cel mai adesea, principalele ingrediente de protecție folosite în industria cosmetică. Cele două substanțe sunt utilizate în peste 3500 dintre cele mai populare produse de protecție solară din lume. Până la 70% din totalul cremelor solare vândute pe piaţa americană conţin oxibenzonă şi până la 8% conţin octinoxat. Criticii acestei măsuri spun că nu există suficiente studii științifice independente care să confirme efectele nocive ale acestor substanțe asupra mediului subacvatic. Mai mult, au susținut că măsura are ca scop să satisfacă adepții anumitor treduri, aluzie la grupările ecologiste. Asociația Americană de Dermatologie și-a exprimat teama că restricțiile ar putea duce la o explozie a cancerului de piele, în special a cazurilor de melanom, despre care organizația spune că sunt deja cu 30% mai multe în Hawaii decât media națională.

PRODUSELE DE PROTECȚIE SOLARĂ PE BAZĂ DE MINERALE, LA FEL DE EFICIENTE DAR ȘI PRIETENOASE CU MEDIUL

La celalalt pol, Grupul de Lucru pentru Mediul Înconjurător (Environmental Working Group – EWG) a oferit o listă de produse pentru protecție solară care nu atacă ecosistemele marine. Este vorba despre loțiunile pe bază de minerale, care conțin oxid de zinc sau dioxid de titan.  Sunt dermatologi care susțin că unele dintre aceste creme cu minerale pot fi chiar mai eficiente, întrucât mineralele blochează soarele, nu doar îl filtrează. Mai mult, factorii de protecție corespund: factorul minim ar trebui sa fie 30 SPF, în mod ideal 50 și mai mult. Recomandarea este ca loțiunea să fie aplicată la fiecare 2 ore.
 

Republic of Palau

CUM PROCEDEAZĂ ALTE STATE
După Hawaii, și Republica Palau, un micuț stat insular din Pacific, a decis de curând să interzică pe teritoriul său folosirea cremelor de protecție solară care conțin substanțe chimice dăunătoarea mediului marin. Interdicția intră în vigoare la 1 ianuarie 2020. Și tot de atunci cine încalcă această regulă, fie el turist sau localnic, va fi amendat cu 1000 de dolari. Noua lege face parte din Cadrul de politică turistică responsabilă din Palau, care îi responsabilizează atât pe vizitatorii, cât și pe rezidenții să ia parte la protejarea mediului din acest mic paradis.
Autorităților din Insula Bonaire din Caraibe, un alt paradis pentru scufundatori, intenționează să urmeze și ele modelul hawaian. Consiliul insulei a votat în această vară în unanimitate să interzică utilizarea cremelor solare cu oxibenzone și octinoxat tot începand cu 1 ianuarie 2021.

Xcaret Park, Riviera Maya, Mexico

În Mexic, de mai bine de 10 ani, în renumitele parcuri ecologice Xcaret, Xel-Ha, Parcul Garrafon, Parcul Chankanaab și în rezervația marină din Cozumel este obligatorie utilizarea produselor pentru protecție solară „recif-friendly” sau biodegradabile.  Orice altă loțiune de soare este reținută la intrare și înlocuită cu eșantioane de produse acceptate.
Efectele toxice ale acestor filtre UV încep să preocupe și factori de decizie din Europa.  În noiembrie 2015, un grup de membri ai Parlamentului European a inițiat un proiect de interzicere a oxibenzonei în produsele cosmetice pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Nu s-a ajuns la un consens, însă, în 2017, Comisia Europeană a redus concentrația maximă admisă pentru oxibenzonă de la 10% la 6%. Una dintre țările europene cele mai receptive la această problemă de mediu este Franța, cu siguranță și pentru că este singura care deține recife de corali în trei dintre oceanele lumii. Secretarul de stat din Ministerul Tranziției Ecologice a cerut Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor și a Mediului să identifice cele mai nocive produse cosmetice care atacă recifele de corali și să propună măsuri pentru limitarea efectelor, până cel mai târziu în prima parte a lui 2019.

 

About Author