2.500 de euro este amenda pentru cei care încalcă noile reguli anunţate de Departamentul pentru Parcuri Naționale și Natură Sălbatică din Thailanda. Cremele de protecţie solară nocive pentru ecosistemul subacvatic nu se mai pot folosi în niciuna dintre zonele protejate ale ţării. Interdicţia a intrat în vigoare la începutul lunii august şi vizează produsele care conţin următoarele substanţe chimice: oxibenzonă, octinoxat, 4-metilbenzilidencamfor și butilparaben. Autorităţile responsabile cu protejarea mediului îi roagă pe turişti să respecte această măsură şi să nu folosească produsele interzise nici înainte de intrarea în parcurile naţionale.
Hawaii este primul stat care a decis interzicerea cremelor de protecţie solară nocive pentru mediul marin după o dezbatere publică care a durat un an. Decizia autorităților din Hawaii a avut ca punct de plecare un studiu realizat în 2015 care a demonstrat că aceste substanțele chimice afectează până la mortalitate coralii, în special pe cei tineri, accentuează fenomenul de albire, duc la deteriorarea genetică a florei și faunei marine sau chiar la compromiterea reproducerii unor specii de pești, a aricilor de mare și a unor broaște țestoase. Despre studiu, dar şi despre reacţiile declanşate de decizia autorităţilor din Hawaii, aveţi detalii aici. Măsuri similare au fost luate de Republica Palau, Aruba, Bonaire, de autorităţile din Insulele Virgine Americane şi de oficialii din Key West, Florida. Franța este prima țară din Europa care a cerut studii suplimentare și a anunțat că va lua o decizie pe acest subiect. Tot mai multe state au luat în discuție rezultatele cercetărilor privind cauzele deteriorării ecosistemelor subacvatice. Despre studiile care au pus pe jar industria cosmetică și au declanșat una dintre cele mai ample dezbateri de mediu la nivel internaţional, aveți detalii aici.
Revenind la Thailanda, turismul agresiv din anii anteriori pandemiei a dus la deteriorarea mai multor zone simbol ale ţării. Golful Maya din arhipelagul Phi Phi este, cu siguranţă, cea mai cunoscută „victimă”. Zona a devenit celebră odată cu filmul „The Beach” cu Leonardo di Caprio. De atunci a fost una dintre cele mai râvnite, dar și aglomerate destinații din Thailanda. În medie 200 de bărci și 5000 de turiști veneau zilnic aici. Până când o echipă de biologi marini a descoperit că o mare parte din reciful de corali şi vieţuitoarele marine au dispărut. Potrivit celor care monitorizează zona, coralii din dreptul plajei Maya au fost distruși în proporție de 80% . În 2018, autoritățile au decis închiderea golfului, iniţial pentru 6 luni, apoi pe o perioadă nedeterminată, pentru a permite refacerea ecosistemului distrus.