Dilemă de părinte | Merită o amendă pentru o vacanță la preț redus?

Părinți vânați prin aeroporturi, amendați sau târâți prin tribunale pentru că au ales să plece în vacanță cu copiii în timpul anului școlar. Recunosc, subiectul mi-a stârnit interesul deoarece mă regăsesc frecvent în această categorie, cea a călătorilor în sezon școlar.  Nu știu în România cât de mulți procedează ca mine, dar în alte țări europene este o practică frecventă. În Germania și în Marea Britanie acest obicei s-a transformat în fenomen și a declanșat o serie de măsuri dure, controversate chiar, din partea autorităților. Călătoriile în afara perioadelor de vacanță școlară sunt, de cele mai multe ori, mult mai ieftine, așa că mulți părinți preferă să sară peste câteva zile de cursuri ca să-și permită vacanța visată.

Soții Brain, amendați pentru că și-au dus cei trei copii în vacanță în Florida în timpul școlii Foto Credit: Dave Brain

În Marea Britanie, legislația este strictă. Copilul poate lipsi de la școală doar cu acordul conducerii unității de învățământ. Directorul școlii decide dacă motivul invocat de părinți este întemeiat, astfel încât elevul să nu vină la școală un anumit număr de zile. Conform Ministerului Educației din Regat doar situațiile exceptionale ar putea primi aprobare, ceea ce nu este cazul unei vacanțe cu familia. În orice caz, directorul unității de învățământ stabilește dacă și câte zile poate lipsi copilul. Din 2013, de când s-a schimbat legislația în Marea Britanie, părinții care își iau copiii în concediu în timpul anul școlar, fără aprobare, riscă amendă sau chiar să facă până la trei luni de închisoare.  https://www.gov.uk/school-attendance-absence Potrivit informațiilor oficiale postate de guvernul britanic, părinții care încalcă regulile sunt amendați de Consiliul Local cu 60 de lire sterline. Suma crește la 120 de lire sterline dacă amenda nu este plătită în termen de 21 de zile. După 28 de zile de neplată a amenzii, părinții pot fi trimiși în judecată.

Familia Platt, la unul dintre termenele de la Curtea Supremă, Sursă foto: PA

Un caz pe larg dezbătut în mass media britanice este cel al unui părinte care, în 2015, și-a dus fiica la Disney World în Florida și a lipsit de la școală timp de o săptămână.  A contestat în instanță amenda primită. A obținut o primă decizie favorabilă, însă cazul său a ajuns la Curtea Supremă. După doi ani de judecată, în 2017, a pierdut procesul și a fost obligat să plătească 2000 de lire sterline.
Un caz mai recent, din ianuarie 2018: o familie și-a planificat vacanța în Tenerife cu cei opt copii, în timpul anului școlar. Părinții au declarat jurnaliștilor că amenda de 480 de lire era mai ieftină decât diferența de preț dacă ar fi mers în concediu în timpul vacanței. 2.500 de lire sterline spun ei că au economisit mutându-și concediul o săptămână mai târziu.
Dezbaterea, fierbinte în rândul părinților din Marea Britanie, a fost subiectul unei investigații BBC în primavara lui 2018.  Concluziile jurnaliștilor: în ultimii trei ani, părinții britanici au primit peste 400.000 de amenzi pentru că și-au luat copiii în vacanță în timpul școlii. Valoarea amenzilor se ridică la 24 de milioane de lire sterline, potrivit jurnaliștilor BBC.  Ancheta a inclus 155 din cele 174 de autorități locale din  Anglia și Țara Galilor.  În Scoția și Irlanda de Nord nu există astfel de amenzi. Ministerul britanic al Educației a precizat, într-un comunicat, că aceste măsuri au redus cu 200.000 numărul elevilor care lipsesc regulat de la școală. „Este iresponsabil să nu trimiți un copil la școală fără motive întemeiate. Orice zi de școală ratată poate afecta șansa elevului de a obtine calificative bune, ceea ce are un efect de durată asupra sanselor copilului de a reusi in viață.”, se precizează în comunicat. Controversatele măsuri au iscat dezbateri aprinse. Urmare a acestei situații, începand cu 2019, autoritățile britanice au anunțat că iau în calcul micșorarea cu o săptămână a vacanței de vară, de la șase la cinci săptămâni, și introducerea unei vacanțe de toamnă, de două săptămâni. Modificările ar oferi părinților o alternativă pentru vacanța cu familia.
În Germania situația nu este departe de cea din Marea Britanie. Până la 1000 de euro riscă amendă parinții din regiunea Bavaria dacă își duc copiii în vacanță în timpul școlii. În săptămâna dinaintea vacanței de Rusalii, autoritățile locale de aici au cerut  poliției să facă razii în aeroporturi ca să depisteze copiii de vârstă școlară care călătoresc în timpul cursurilor. Mai mult de 20 de familii au fost obligate să dea explicații polițiștilor pentru că au plecat în vacanță mai devreme. Li s-a cerut să prezinte acordul scris la școlii, altfel erau amendați.
„Este adevărat că trebuie să respectăm regulile, dar implicarea poliției este un pic exagerata” le-a declarat șeful Consiliului Federal al Părinților din Germania, jurnaliștilor de la Del Spiegel.
Și în Germania prețurile pachetelor turistice sunt cu până la 40% mai ieftine în timpul anului școlar.  Potrivit legislației germane, elevii nu pot lipsi de la cursuri decât cu consimțământul scris al conducerii unității de învățământ. Ca urmare a acestui trend, regulile impuse în școli sunt și mai stricte pentru zilele dinainte și imediat de după vacanță, adică nu sunt permise absențe decât cu învoire medicală. Iar în cazul în care se dovedește că scutirea este un paravan pentru o vacanță timpurie, părinții sunt acuzați de încalcarea obligației de școlarizare și riscă amenzi. Amenzile pentru absențe nemotivate diferă foarte mult de la regiune la regiune, variind de la 1.000 € în Baden-Württemberg și Bavaria până la 2.500 € în Berlin și Brandenburg și de cel puțin 80 € pe zi și pe membru de familie în Renania de Nord Westphalia. 200.000 de elevi lipsesc de la cursuri în medie pe zi în Germania, însă nu există statistici defalcate care să arate motivul absențelor. Numai anul trecut au fost date amenzi de 618.000 de euro pentru absențe nemotivate. Cele mai multe le- au primit parinții din Leipzig.
În Austria, autoritățile au majorat de curând sancțiunile, părintii ai caror copii absentează nemotivat de la școală primesc amenzi între 110 și 660 de euro. În Franța legislația este mai blândă. Se bazează pe dialogul dintre școală și părinți pentru a lupta împotriva absenteismului. Exista însă, în cazuri extreme, amenzi de 135 de euro.

 

About Author