Războiul cremelor de soare | “19 state din SUA și alte 23 de țări caută soluții pentru protejarea ecosistemelor marine”

Interviu cu dr Craig Downs, directorul executiv al Haereticus Environmental Laboratory

        

 

      Decizia autorităților din Hawaii și din Republica Palau, care au interzis din 2021, respectiv 2020, folosirea loțiunilor de protecție solară pe baza de substanțe chimice nocive pentru corali, a declanșat un război între producătorii din industria cosmetică și organizațiile care se ocupă de protejarea mediului. Dezbaterile în Hawaii au plecat de la un studiu efectuat în 2015 și publicat în Arhivele de Contaminare și Toxicologie ale Mediului, care demonstra impactul pe care îl au două dintre substanțele cel mai des folosite în industria cosmetică asupra recifelor de corali și a altor ecosisteme marine. Echipa de cercetători a fost coordonată de Craig Downs, directorul executiv al Haereticus Environmental Laboratory din Virginia. La șapte luni de la decizia istorică din Hawaii, cercetătorul american a povestit pentru DailyEscape.net ce efecte a avut această măsură și ce reacții au venit din partea altor state de pe glob.  

 

Foto Credit: Adrianna Calvo

Daily Escape: Ce ecouri a avut decizia autorităților din Hawaii de a interzice cremele de protecție solară pe bază de oxibenzonă și octinoxat? Aveți cunoștință de alte țări care vor să urmeze exemplul?
Craig Downs: Mă bucur că cineva din România ia în considerare impactul pe care îl are această temă la nivel global. Și alte țări din Uniunea Europeană, în special Franța și Spania sunt îngrijorate de poluarea produsă de loțiunile de protecție solară pe bază de substanțe chimice. Cred că în următorii 1-2 ani, Germania, Danemarca și Regatul Unit vor conștientiza și ele această probleme de mediu. Acest tip de poluare care include contaminarea mediului și a oamenilor cu substanțe chimice ca oxibenzonă, octinoxat, octocrilenă, parabeni etc, este cel mai adesea o consecință a turismului prost gestionat. Vă dau un exemplu care vă este la îndemână: zeci de mii, până la sute de mii de oameni pot vizita într-un an plaja Vadu, plaja Mamaia (pe care recent chiar am folosit-o ca exemplu de plajă periculoasă, nereglementată, într-o conferință despre sustenabilitatea turismului), plaja Năvodari sau plaja Agigea. Dacă toți acești oameni folosesc produse pentru protecția solară care conțin aceste substanțe chimice dăunătoare, pot provoca o contaminare semnificativă a mediului marin.  Impactul deciziei autorităților din Hawaii a fost global. Alte 19 state din SUA și alte 23 de țări din lume au pe masa discuțiilor acest subiect și caută cel mai adecvat mod de a combate această poluare, efectele asupra mediului și potențialul pericol asupra sănătății publice. Încercăm să convingem și  Guvernul federal american să restricționeze în mod semnificativ utilizarea oxibenzonei și octinoxatului.  În mandatul președintelui Macron, Franța și-a anunțat intenția de a evalua siguranța acestor substanțe chimice în mediul marin și acvatic. Thailanda a închis complet câteva recife de corali și a restricționat accesul turiștilor în altele. Mare parte din aceste măsuri vin ca urmare a poluării mediului marin cu substanțe chimice din cremele solare. Și în Fiji câteva insule – resort au interzis folosirea loțiunilor de soare cu oxibenzonă și octinoxat. Există și alte țări preocupate de această problemă, dar deocamdată dezbaterile sunt discrete, veți vedea din ce motiv.

Daily Escape: Cum a reacționat industria cosmetică după publicarea studiului și după anunțul autorităților din Hawaii?
Craig Downs: În timpul dezbaterii legislației din Hawaii, industria care protejează aceste produse, parte a industriei cosmeticelor, a fost cel mai mare adversar al efortului legislativ. Au trimis agenți în Hawaii pentru a convinge politicienii să-și schimbe părerea. Unele dintre corporații au depus un efort uriaș împotriva oricărui tip de reformă sau reglementare. Au fost angajate „firme de protecție a produselor” cum ar fi Consiliul American pentru Chimie, Consiliul pentru Produsele de Îngrijire Personală și Asociația pentru Produse de Sănătate destinate Consumatorilor, pentru a preveni orice modificare a legislației. Companiile mai mici, fie și-au păstrat neutralitatea, fie au susținut efortul nostru. Sunt și companii importante care la început au fost neutre și care, acum, s-au repliat și au creat produse conforme cu modificările legislației din Hawaii, produse promovate ca fiind mai sigure pentru mediul subacvatic.  Niciun moment nu am intenționat ca, prin eforturile noastre, să atacăm sau să acționăm în detrimentrul industriei cosmeticelor. În schimb, invităm industria să fie conștientă și responsabilă din punct de vedere ecologic, să înțeleagă că utilizarea acestor produse poate avea un impact dăunător asupra mediului și chiar asupra sănătății umane. Industria trebuie să fie inovatoare, să creeze produse mai sigure și mai performante. În această direcție, companiile mici și mijlocii caută soluții să se alinieze, însă numai firmele cu adevarat mari au resurse financiare pentru a se angaja în cercetare și inovare, ca să creeze produse noi și mai sigure pentru protecția împotriva razelor solare UV.

Daily Escape: Mai aveți și alte studii în desfășurare legate de acest subiect?
Craig Downs: Da, avem! În prezent lucrăm la ecotoxicologia oxibenzonei cu alte specii – alge, creveți, arici de mare. De asemenea, verificăm și alte substanțe chimice din produsele de protecție solară, inclusiv octocrilena, Tinosorp S&M și chiar componente de conservare cum ar fi parabenii. Colaborăm cu echipe de cercetători din toata lumea.

Daily Escape: Ați avut discuții și cu autoritățile din Europa?
Craig Downs: Am auzit că unele grupuri din cadrul Parlamentului European au propus interdicții sau restricții mai severe privind utilizarea oxibenzonei si octinoxatului atât în produse cosmetice cât și în alimente. Am avut niște convorbiri cu forțe de decizie la nivel european. Cel mult am fost o resursă educativă pentru ei în contextul dezbaterilor și deliberărilor care continuă în forurile europene.

Daily Escape: Dacă ar fi să realizați un top al celor mai afectate ecosisteme marine, din cele pe care le-ați studiat, care ar fi pe primele locuri? Cât de serioasă este situația?
Craig Downs:
Există multe ecosisteme marine care sunt afectate de poluarea cu substanțe provenind din produsele de protecție solară. Recifele de corali care atrag foarte mulți turiști sunt cele mai afectate, chiar dacă impactul nu este uniform în întreaga lume.

Nalusuan Marine Sanctuary, Philippines

       Chiar și plajele de-a lungul Mării Negre si a Mării Mediterane pot avea un grad mare de contaminare cu aceste substanțe provenind din loțiunile de soare. Dacă o plajă „vede” peste 50 de persoane pe zi, în medie, în jur de 300 de zile din an, este cel mai probabil o victimă a poluării, în cazul în care vizitatorii folosesc astfel de produse. Există câteva plaje foarte populare, cum ar fi cele din Aqaba – Iordania, din Arabia Saudită sau din Qatar, unde turiștii nu folosesc creme de soare ci haine speciale de protecție și unde nu există urme de poluare cu aceste substanțe, iar recifele de corali din zonă NU sunt degradate. Recifele de corali nu sunt însă singurul ecosistem care poate fi afectat. În Spania, oamenii de știință au adus dovezi că multe dintre  zonele cu iarbă de mare aflată într-o stare critică de degradare, sunt afectate de poluarea cu substanțe provenind din cremele de protecție solară. Acest lucru nu este surprinzător, întrucât se știe că oxibenzona este o otravă puternică pentru alge și plante marine.Există rapoarte privind impactul poluării cu aceste substațe asupra Pădurilor de Varec din Channel Islands, California, dar și asupra păstrăvului și somonului din râul Cowichan din British Columbia, Canada.

North Ari Atoll, Maldive

Poluarea cu substanțe din produsele de protecție solară afectează cel mai tare populația juvenilă. Este o poluare pseudo-persistentă – se actualizează ori de câte ori oamenii intră în apă. Acest lucru înseamnă că peștii tineri, crustaceele și plantele acvatice se degradează încet și nu își mai revin. Vedem o mulțime de eforturi de „restaurare”, dar cele mai multe încercări sunt în zadar. Atât timp cât nu se rezolvă problema poluării, nici o acțiune de populare artificială cu crustacee sau pești nu va oferi un ecosistem durabil. Avem un serviciu public de comunicare pentru oameni, pe care îi învățăm ce trebuie să facă atunci când merg la plajă sau la un recif de corali, pentru a fi un participant activ la conservarea ecologică. Spre exemplu, doar purtarea unui tricou de protecție solară poate reduce poluarea cu peste 50%.

Pe acelasi subiect:

Republica Palau și Hawaii, primele state care au interzis folosirea cremelor solare nocive pentru corali