Colosseumul din Roma reînvie spectacolele cu public

Sursă foto: http://buromilan.com

    Din 2023 Colosseumul din Roma ar putea deveni un spaţiu nonconformist pentru spectacole, concerte şi alte evenimente culturale. Autorităţile italiene au anunţat la sfârşitul lui 2020 intenţia de a construi o podea retractabilă deasupra labirintului de tuneluri din centrul Colosseumului, care să pună în valoare și, în același timp, să protejeze construcţiile din subteran. Concursul internaţional pentru atribuirea proiectul în valoare de 18,5 milioane de euro a fost finalizat de curând, iar Milan Ingegneria, compania italiană câştigătoare, s-a angajat să finalizeze lucrarea în 2 ani.

 

Colosseum, Roma, Italia

 

Proiect podea retractabilă Colosseum | Sursă foto: http://buromilan.com

 

Arena Colosseumului va beneficia de o platformă de aproximativ 3.000 de metri pătrați realizată din oțel inoxidabil și acoperită cu lemn Accoya. Aceasta va fi alcătuită din sute de scânduri ce pot fi rotite pentru a aduce lumină naturală în camerele subterane care odinioară adăposteau gladiatorii și animalele înainte de luptele mortale.

Structura va fi retractabilă, va putea fi utilizată în diferite configuraţii şi va putea fi comandată de la distanţă. Astfel va fi posibilă acoperirea sau dezvelirea rapidă a reţelelor subterane, permiţând protejarea lor de ploaie sau aerisirea, în funcţie de situaţie. Podeaua va fi, de asemenea, reversibilă, deci va putea fi îndepărtată dacă planurile pentru Colosseum se vor schimba în viitor.

Acoperirea arenei va permite organizarea de evenimente culturale în faimosul amfiteatru, de la producții de teatru şi până la concerte. „Va fi o intervenţie tehnologică majoră care va oferi vizitatorilor posibilitatea de a vedea, nu numai camerele subterane, ci şi de a aprecia frumuseţea Colosseumului în timp ce se află în centrul arenei”, a declarat ministrul italian al Culturii.

Construită în urmă cu 2.000 de ani, arena din piatră a fost cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman. Avea până la 70.000 de locuri și găzduia lupte între gladiatori, execuţii publice şi vânătoare de animale. Ultimele lupte au avut loc acolo în secolul al V-lea d.Hr. Podeaua a fost îndepărtată când arheologii au început să excaveze nivelurile subterane ale arenei.  Colosseumul este in prezent una dintre cele mai populare atracţii turistice din Italia. A fost vizitat de aproximativ 7,6 milioane de turişti în 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.