Efectul boom-ului turistic: noi taxe și restricții în cele mai căutate destinații

Industria turismului a prins aripi în ultimii ani. A devenit unul dintre motoarele economiei globale, cu o contribuție totală la PIB de 8.272 de miliarde de dolari în 2017, adică peste 10% din totalul produsului intern brut global. Potrivit ultimelor cifre oficiale, 1,32 de miliarde de turiști au vizitat alte țări în 2017, mai mult decât dublu față de anul 2005. Prognozele arată că până în 2030 cifra se va apropia de 2 miliarde de turiști.  Potrivit Consiliului Mondial al Turismului, în 2017 turiștii din toată lumea au cheltuit în vacanțele din străinătate o sumă record – aproape 1.500 de miliarde de dolari, iar previziunile pentru 2018 arată o creștere de aproape 4%.  Sună a prosperitate, însă boom – ul turistic din ultimii ani este complet haotic și incontrolabil. Unele zone sunt sufocate, efectiv, de numărul mare de turiști. Infrastructura nu mai face față, obiectivele turistice se degradează iar problemele de mediul sunt tot mai serioase. Din ce în ce mai multe țări trag semnale de alarmă și promovează măsuri pentru a controla mulțimea de turiști și a diminua efectele distrugătoare: apar noi taxe turistice sau se majorează cele existente, se limitează numărul turiștilor într-o anumită perioadă, se modifică legislația privind spațiile de cazare, se restricționează accesul în diverse zone celebre sau la diverse obiective turistice. Spre Europa s-au îndreptat mai mult de jumătate dintre turiștii care au călătorit în alte țări în 2017. Există un trend de majorare a taxelor turistice la care aderă tot mai multe destinații căutate de vacanță.

Dubrovnik, Croația

Cel mai recent exemplu, CROAȚIA , care a anunțat că  majorează taxa turistică, începând de anul viitor, în încercarea de a atenua impactului creșterii uriașe a numărului de turiști.  Din 2019 turiștii care vizitează Croația vor plăti 1,35 de euro pe noapte, față de 1 euro până acum. Noua rată se aplică tuturor cazărilor în timpul sezonului de vârf, cu excepția campingurilor. În plus, autoritățile din Dubrovnik au limitat accesul turiștilor în oraș, după ce s-au trezit într-o singură zi cu 10.000 de vizitatori. Acum doar 4000 de turiști sunt primiți pe zi în renumita cetate, iar numărul vaselor de croazieră care acostează în port a fost restricționat. Totodată turiștii sunt încurajați să vină aici în extrasezon. Autoritățile croate au luat măsuri și în insula Hvar, considerată rivala Ibizei ca destinație pentru iubitorii de petreceri. Primarul insulei a anunțat noi măsuri împotriva turiștilor petrecăreți, inclusiv amendă de până la 700 de euro pentru consumul de alcool pe stradă.

Barcelona, Sursă foto: AFP

SPANIA fierbe de mai mulți ani sub afluxul de turiști. În Barcelona și alte câteva orașe, rezidenții au ajuns să iasă în stradă ca formă de protest față de numărul prea mare de vizitatori. Dacă stai în Barcelona, taxa turistică este între 0,45 și 2,25 de euro de persoană pe noapte pentru primele 7 nopți. În plus, o noua taxă îi vizează pe așa numiții vizitatori de o zi, cei care nu plătesc nicio noapte de cazare.  Din 2017 este în vigoare Planul Urbanistic Special pentru Cazarea Turistică (PEUAT http://ajuntament.barcelona.cat/pla-allotjaments-turistics/en/) care limitează numărul de paturi disponibile în hoteluri și în apartamentele turistice.  Printre măsurile impuse: nu se mai aprobă construirea de noi hoteluri în anumite zone și nici nu se vor mai elibera noi licențe pentru închirierea locuințelor. Orice persoană care va dori să-și închirieze proprietatea va fi obligată să se înregistreze la primărie. Platformele Airbnb si Home Away sunt considerate principalii responsabili de haosul turistic din Barcelona. De alfel, autoritatile locale au amendat compania Airbnb cu 600.000 de euro pentru continuarea promovării apartamentelor fără licență. Și  Madridul se pregătește să ia măsuri împotriva celor care își inchiriază locuințele prin diverse platforme on-line. Regulile propuse aici ar urma să-i împiedice pe rezidenți să-și ofere locuința pentru mai mult de 90 de zile pe an. Iar o clădire de apartamente nu va putea fi închiriată în totalitate decât dacă este autorizată ca hotel. În plus, în zona centrală a Madridului, apartamentele închiriate de particulari vor trebui să aibă intrare separată din stradă.  Potrivit The Guardian, în prezent în Madrid există 75.000 de paturi în hoteluri, ​​aproximativ 50.000 de paturi în apartamente turistice și 50 000 de case închiriate la negru. Legea ar urma să intre în vigoare în 2019. Din același motiv, în Valencia oficialii au propus noi restricții prin care interzic inchirierea locuintelor aflate la etajul 2 sau mai sus. Iar în Insulele Baleare – Mallorca, Ibiza, Menorca și Formentera – proprietarii prinși că își  închiriază casele turiștilor riscă amenzi de până la 40.000 de euro. Taxa turistică în Ibiza și Mallorca a crescut și ea: între 1 si 4 euro pe zi de persoană, în funcție de tipul de cazare.

Sursă foto: Venezia Autentica

ITALIA doboară și ea record după record în privința numărului de turiști. Veneția este victima propriei sale popularități, cu un boom turistic agresiv, care aproape a blocat canalele navigabile înguste ale orașului, a scumpit chiriile și a pus pe fugă mare parte din rezidenți. Cu cei 55 de mii de locuitori care încă rezistă aici, Veneția este invadată anual de 30 de milioane de turiști. Noile măsuri luate de autorități urmăresc controlarea numărului de vizitatori și diminuarea deteriorării zonei aflată în patrimoniul UNESCO. Printre măsurile decise deja: limitarea numărului de turiști în timpul carnavalului, restricționarea accesului navelor de croazieră, limitarea circulației vizitatorilor astfel încât să protejeze localnicii și să descongestioneze zona centrală. Totodată pentru turiștii necivilizați au fost introduse amenzi între 25 și 500 de euro.  Un nou set de măsuri se află în dezbatere. Reprezentanții UNESCO montorizează continuu efectele turismului masiv, luând în considerare chiar trecerea Veneției pe lista patrimoniului mondial în pericol.
Îngrijorare și în OLANDA. Aproape 16 milioane de turiști au vizitat capitala Olandei în 2017, cifrele oficiale neluând în calcul și turiștii cazați în apartamente închiriate pe diverse platforme online.

Amsterdam, Olanda

Autoritățile din Amsterdam și-au anunțat intenția să majoreze taxele turistice cu 10 Euro pe noapte de persoană. Oficialii spun că vor să evite astfel trasformarea capitalei în „Veneția nordului”.  În plus a fost aprobat un set de măsuri de urgență prin care polițiștii vor fi dotați cu cititoare de carduri astfel încât să poată încasa amenzile pe loc. Se înăspresc și pedepsele pentru turiștii necivilizați. Consumul băuturilor alcoolice în spaţiul public va fi amendat cu 95 de euro, în timp ce urinatul în public, tulburarea liniştii publice şi aruncarea gunoiului pe stradă vor fi amendate cu 140 de euro. În Cartierul Roşu, municipalitatea va impune o „pauză de curăţenie” în serile foarte aglomerate şi va închide pe termen scurt accesul pe străzi pentru a fi salubrizate. Se ia în calcul și închiderea străzilor care devin prea aglomerate. Potrivit jurnaliștilor de la The Telegraph, alte măsuri vizează restricții privind deschiderea unor noi hoteluri dar și limitarea numărului de zile în care rezidenții își pot închiria locuințele prin diverse platforme online.
Edinburgh ar putea fi prima destinație din Regatul Unit care va introduce o taxă turistică pe noaptea de cazare. Autoritățile scoțiene au anunțat ca vor folosi banii pentru a îmbunătăți infrastructura care face fața cu greu numărului crescut de turiști.  Boom-ul turistic se resimte, evident, și în afara Europei.
Din vara anul trecut MALAYSIA a introdus o taxa turistică care crește gradual în funcție de nivelul cazării alese.  Turiștii care stau în locuri neclasificate vor plăti în plus 0,80$ pe noapte de cameră, în vreme ce la 5 stele taxa ajunge la 6.20$ pe noapte. La începutul acestei veri, autoritățile din BARBADOS au majorat taxa pentru vizitatori. Pentru un sejur de două săptămâni în insula din Caraibe, o familie cu doi copii va plăti în plus 225 de euro. Mai mult, de la 1 octombrie 2018 s-a introdus și taxa de plecare în valoare de 70 de dolari de personă, taxa care se achită pe aeroport. Autoritățile din Barbados se pregătesc și de dublarea taxei pe valoare adăugată în turism. Din 2020, TVA pentru servicii turistice va crește de la 7,5% la 15%. NOUA ZEELANDĂ a anunțat, de asemenea, că va introduce la mijlocul anului viitor o taxă turistică de 25 de dolari, care să fie plătită la intrarea în țară. Oficialii neozeelandezi spun că se asigură astfel că turiștii contribuie la infrastructura pe care o folosesc și ajută la protejarea mediului natural de care se bucură în timpul vacanței. Si taxa de viză se va scumpi.

Sursă foto: Kyodo

La începutul lui 2019, JAPONIA va introduce așa numita „sayonara tax”, o taxă de 9 dolari pe care o vor plăti atât turiștii la plecarea din țara cât și rezidenții care merg în vacanță. Se estimează un venit de 43 de miliarde de yeni anual, aproape 400 de milioane de dolari, bani care ar urma să fie folosiți în dezvoltarea infrastructurii turistice. Autoritățile nipone au și anunțat că sumele astfel colectate vor folosi la implementarea de sisteme de recunoaștere facială în aeroporturi, la extinderea rețelelor wi-fi și la dezvoltarea sistemului de plăți electronice.
Tot mai multe țări au introdus în ultimii ani taxa de ieșire din țară: unele sunt încasate separat, altele sunt incluse în costul biletului de avion. Cele mai scumpe astfel de taxe se percep în Fiji, 125 de dolari, Mexic 65 de dolari, Panama 60 dolari sau in Aruba 48dolari.
La unison, autoritățile explică necesitatea acestor taxe prin nevoia de investiții în infrastructură și protejarea mediului.
Regatul Bhutan, supranumit și țara oamenilor fericiți, a găsit o modalitate inedită de a-și proteja infrastructura, tradițiile și bogațiile naturale. Își selectează turiștii care îi trec pragul.  Strategia autorităților de aici este simplă și se rezumă la „volum mic, calitate înaltă”. Ca să vizitezi această țară există un tarif unic: 250 de dolari pe zi de persoană. În aceasta suma sunt incluse transportul terestru, cazarea, masa, excursii și ghizi.  Cu excepția cetățenilor din India, Bangladesh și Maldive, călătorii independenți trebuie să planifice excursia prin intermediul unei agenții de turism autorizate.

About Author