La un pahar de gomeron, pe insula LA GOMERA din Canare. Magic!

    A trecut ceva timp de la vizita noastră pe insula La Gomera. I se mai spune “Isla Magica” sau “Isla Colombina”. O experiență scurtă, dar intensă, la care mă gândesc, în continuare, cu drag. Semn că trebuie să vă povestesc și vouă despre acest loc complet diferit de suratele din Canare.

 

La Gomera
Los Roques, La Gomera

Când m-a întrebat un cunoscut ce mi-a plăcut și ce recomand în Tenerife, răspunsul meu a fost “Teide și… insula La Gomera” ☺. Pentru un iubitor de natură, acest mic petic de pământ este minunat. Se ajunge relativ ușor aici. La Gomera se află la 20 de kilometri de Tenerife. Drumul cu feribotul din portul Los Cristianos până la debarcaderul din San Sebastian poate dura între 40 de minute și puțin peste o oră. Pe insulă există și un aeroport cu activitate limitată la câteva zboruri de scurtă durată, în interiorul arhipelagului.

Se poate ajunge aici fie pe cont propriu, cu mașină închiriată din Tenerife, fie într-o excursie organizată de o zi. Pentru cei care vor să descopere La Gomera pe îndelete există locuri de cazare, iar localnicii sunt extrem de săritori și prietenoși.

Timpul nostru a fost prea scurt pentru un “slow trip” așa că am optat pentru o excursie tip safari de o zi.

 

La Gomera
La Gomera
La Gomera
La Gomera
La Gomera
La Gomera
La Gomera

La Gomera este a doua cea mai mică insulă vulcanică din cunoscutul arhipelag spaniol, aflat în largul coastei Africii. Are 370 de kilometri pătrați, formă circulară și este acoperită de munți îndrăzneți, brăzdați de văi abrupte ce coboară brusc pe cele câteva plaje cu nisip negru. Cu o rețea de peste 600 de kilometri de trasee de hiking, La Gomera este un paradis pentru amatorii de drumeții. Alto de Garajonay este cel mai înalt vârf de pe insulă, 1487 de metri.

 

La Gomera
La Gomera
La Gomera
La Gomera
La Gomera
La Gomera
Nu este o destinație foarte dezvoltată, drumul din port spre inima insulei e ca o călătorie în timp. Încă sunt puține mașini pe străzi, până de curând nu a existat niciun semafor pe insulă, acum au fost instalate câteva doar în port. Cei 20.000 de localnici lucrează în agricultură – pe plantațiile de bananieri, curmali, palmieri, viță de vie sau trăiesc din pescuit și din turism.

Peisajele spectaculoase și ecosistemele sănătoase, neafectate de impactul tehnologic au făcut ca insula să primească statutul de Rezervație mondială a Biosferei.

Sunt câteva lucruri care conferă unicitate și magie acestei insule, pe care cei care ajung în La Gomera nu trebuie să le rateze.

 

La Gomera
Parcul Național Garajonay, La Gomera
Parcul Național Garajonay, La Gomera | Credit: Yannick Jorzik Brzelinski

Pădurea preistorică din Parcul Național Garajonay
Considerat “inima verde” a insulei La Gomera, Parcul Național Garajonay este un loc unic, parte a patrimoniului UNESCO. Ascunde o comoară naturală – Laurisilva, bătrânele păduri de dafin, un tip de vegetație preistorică specifică regiunii Macaronesia care a rezistat doar în trei zone din lume. Rezervaţia naturală Garajonay este, de fapt, o junglă imensă, ce ocupă 10% din suprafața insulei și include 4000 de hectare de păduri virgine. Arbori înalți de până la 40 de metri, cu tulpini contorsionate, acoperite de mușchi și învăluite în ceață – o imagine ce pare desprinsă dintr-un basm. Este un loc fabulos care merită explorat mai mult decât cele două ore cât am avut noi la dispoziție. O zi, chiar două să te pierzi pe traseele de aici și să te încarci cu energia acestui loc magic.

 

La Gomera
Gomeron, bautura traditionala din La Gomera

Gomeron, licoarea magică
“Un poquito de gomeron, por favor!” La unul dintre popasuri s-a ivit ocazia să testăm gomeron – o băutură tradițională, puțin cunoscută, dar foarte iubită aici pe insulă. Gomerón este un lichior cu o aromă puternică, ce se consumă de obicei după masă, ca digestiv și care este obținut din miere de palmier (guarapo) și rachiu de struguri. Mierea de palmier este, de altfel, unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei tradiționale canareze.

 

Sursă foto: www.culturaydeporte.gob.es
Sursă foto: www.culturaydeporte.gob.es

Limbajul fluierat Silbo Gomero
Pe insula La Gomera cei mai mulți localnici trăiesc încă în comunități izolate, dezvoltate acolo unde relieful le-a permis. De pe drumurile sinuoase ce taie munții și traversează văile lungi, se zăresc din când în când pâlcuri de case albe răspândite printre palmieri. Distanțele între vecini sunt mari. Comunicarea acum nu mai este o problemă, însă pe vremuri era complicat spre imposibil de realizat. Așa că, de nevoie, primii locuitori ai insulei au inventat o limbă fluierată, capabilă să transmită și să schimbe o gamă nelimitată de mesaje pe distanțe lungi, de până la 5 km. Este un tip de comunicare atât de elaborat, încât reproduce caracteristicile sonore ale unei limbi vorbite. Silbo Gomero se numește acest limbaj fluierat, care datează din perioada pre-hispanică și care astăzi face parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității. Este o moștenire autentică și extrem de valoroasă care a adus faima insulei La Gomera și locuitorilor ei. Pentru ca acest mijloc de comunicare unic să nu dispară în timp, autoritățile locale au introdus de câțiva ani ore de Silbo în toate școlile de pe insulă. Și turiștii interesați pot participa la diverse demonstrații interactive. Nu am ratat, evident, o astfel de oportunitate. Apropo, limbajul fluierat este folosit frecvent de băștinași, inclusiv la petreceri sau serbări religioase.

 

La Gomera
Agulo, La Gomera

Agulo, “bijuteria” din La Gomera

Clima din La Gomera este puțin diferită de majoritatea celorlalte insule Canare. Sunt diferențe mari de temperatură în funcție de altitudine, astfel că, pe un traseu relativ scurt, poți trece de la geacă groasă la costum de baie.
Am bifat, pe scurt, ce-i drept, valea Hermigua, cea mai fertilă zonă a insulei, cu vii și plantații de bananieri și avocado și Valle Gran Rey, cea mai populară parte a insulei unde ne-am și tras sufletul pe una dintre plaje. Am admirat pe fugă și micul oraș Agulo, cunoscut drept „bijuteria din La Gomera”. Este o localitate pitorească, una dintre cele mai bine conservate de pe insulă, se află pe o platformă ce oferă o priveliște spectaculoasă, centrată pe faimosul vulcan Teide.

 

San Sebastian, La Gomera | Credit: Bengt Nyman
La Gomera
San Sebastian, La Gomera | Credit: Bengt Nyman

 San Sebastian, portul lui Columb

La final am ajuns în capitala San Sebastian, un oraș cu repere istorice solide. A fost portul ales de Cristofor Columb în 1492, pentru un ultim popas înainte să traverseze Atlanticul și să descopere America. A oprit aici cu cele trei nave ale sale pentru a-și reface stocul de alimente și apă, propunându-și să nu întârzie mai mult de 4 zile. A rămas o lună. Un an mai târziu, s-a întors în San Sebastian înaintea celei de-a doua expediții către “Lumea Nouă”, de data aceasta cu o flotă de 17 nave. În 1498 a revenit pentru a treia oară pe insula La Gomera. Casa din San Sebastian în care ar fi stat exploratorul, este acum mândria comunității. Aici sunt expuse machete ale corăbiilor sale și mai multe hărți vechi. O plimbare pe Calle Real, în cea mai veche parte a orașului, te poartă la biserica unde Columb ar fi rostit ultima rugăciune înainte să pornească în marea călătorie, sau la fântâna pe care stă scris: “America a fost botezată cu această apă”. Localnicii sunt atât de mândri de moștenirea lor încât organizează în fiecare an, în septembrie, o sărbătoare de o săptămână în cinstea lui Columb. Iar al doilea nume al insulei La Gomera este, așa cum v-am spus, Isla Colombina.

Am trăit foarte intens ziua petrecută aici. Dacă nu ești contra cronometru, cum am fost, din păcate, noi, La Gomera este locul perfect unde poți pierde noțiunea timpului: să te lași purtat de stări, să te bucuri de peisaje, să te hrănești cu energia locului și cu poveștile localnicilor. La Gomera, cu siguranță ne vom mai revedea!

 

GOOD TO KNOW:
*climat subtropical, este un loc bun de vizitat tot timpul anului
*temperatura minimă nu scade sub 13 -15 grade în zonele joase ale insulei
*la altitudini mai mari temperaturile sunt puțin mai mici și precipitațiile mai frecvente
*orașele cu cea mai buna climă: San Sebastián, Playa Santiago, Vallehermoso, Agulo, Alojera, Hermigua, Valle Gran Rey
*temperatura mării: 18-20 de grade în ianuarie, 24-25 de grade în august – septembrie
*bilet feribot rapid  (40 minute) Los Cristianos, Tenerife – San Sebastian, La Gomera: de la 68 euro dus-întors de persoană, fără mașină; de la 102 euro dus – întors, cu mașină mică

MORE NEWS