dailyescape.net

Companiile aeriene ar putea începe să-și cântărească pasagerii înainte de îmbarcare

Posted: September 10, 2019

SHARE

Probabil v-ați enervat de fiecare dată când companiile aeriene au reconsiderat dimensiunile bagajelor și au introdus taxe suplimentare în funcție de mărimea și greutatea geamantanelor. Este doar una dintre măsurile prin care se încearcă scăderea costurilor, dar și a emisiilor de carbon. Este o luptă continuă pentru eficientizare și pentru reducerea poluării. Propunerea privind cântărirea pasagerilor, face parte din același registru. Ideea nu este nouă, este doar readusă în actualitate de un start up din Marea Britanie care propune soluții discrete de înregistrare a greutății pasagerilor înainte de a se îmbarca, pentru a estima mai bine de cât combustibil este nevoie la fiecare zbor în parte. Metoda actuală de estimare a consumului de combustibil este considerată inexactă și deci, risipitoare. În prezent, potrivit datelor Agenției Europene de Siguranță a Aviației, calculul se bazează pe aproximarea greutății în funcție de gen: bărbații 85-90 de kg, femeile 70 de kg, iar pentru copii se ia în calcul o medie de 35 de kg.

cântărirea pasagerilor
Sursă foto: www.pixabay.com


Conform reprezentanților start-up-ului Fuel Matrix, citați de The Independent, companiile aeriene consumă între 0,3 și 0,5 la sută mai mult din cauza greutății suplimentare a combustibilului transportat inutil. Aceeași sursă susține că, prin reducerea costurilor, transportatorii ar putea economisi până la 1,35 miliarde de dolari în întreaga lume. Oficialii Fuel Matrix au anunțat că se află în negocieri cu mai multe companii aeriene care operează zboruri pe distanțe lungi, inclusiv din Marea Britanie, cu privire la implementarea tehnologiei de cântărire a pasagerilor. Companiile ar putea instala în acest scop suprafețe cu sensibilitate la presiune, fie în zona de predare a bagajelor, fie la filtrele de securitate. La fel ca în cazul tehnologiei de recunoaștere facială, sistemul va trimite confidențial datele doar companiilor aeriene în scopul unui calcul cât mai exact al necesarului de combustibil.

Cântărirea pasagerilor înainte de îmbarcare nu este o idee nouă. A apărut în 2013 la Samoa Air, companie ce operează în Pacific, care a introdus bilete cu preț diferențiat în funcție de greutatea pasagerilor. În 2015 Uzbekistan Airways a anunțat că va începe să-și cântărească pasagerii invocând motive de siguranță a zborurilor. Iar în 2017, compania finlandeză Finnair a introdus un proiect pilot de cântărire opțională a călătorilor pe aeroportul din Helsinki.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial