dailyescape.net

GRECIA | Oficialii îi învață pe turiști să ceară bon fiscal sau să refuze achitarea notei de plată

Posted: August 27, 2019

SHARE

"Este atât de simplu să spui în greacă: „Apódixi please!” (chitanța, vă rog!)" Autoritatea Independentă pentru venituri publice din Grecia (AADE) a reluat, pentru al doilea an consecutiv, campania de luptă împotriva evaziunii fiscale, adresată turiștilor. Vizitatorii sunt informați despre drepturile pe care le au consumatorii și sunt îndeamnați să ceară chitanță sau bon fiscal pentru orice serviciu.

Nu mai alerga după bancomate, cere să plătești cu cardul! - este primul sfat al oficialilor eleni. Conform legislației locale, toate hotelurile, restaurantele, barurile, cafenelele, companiile de închirieri auto, în general, aproape toți furnizorii de bunuri și servicii (cu excepția taximetriștilor și comercianților de la chioșcuri) sunt obligați să accepte cardurile de debit, de credit sau cele preplătite. În plus, toți furnizorii de bunuri și servicii trebuie să emită bonuri fiscale clienților.

Nu uita: "Apodixi, please!" Dacă nu primești chitanță sau bon fiscal, NU ești obligat să achiți nota de plată, legea este de partea ta, transmite Autoritatea Independentă pentru Venituri Publice din Grecia.

Verifică dacă bonul primit este legal sau nu. Furnizorii de bunuri și servicii din Grecia trebuie să aibă case de marcat electronice, nu au voie să emită chitanțe scrise de mână sau imprimate pe hârtie obișnuită. Pe pagina oficială a AADE  există și exemple:

Sursă foto: https://www.aade.gr/apodixi


"Folosind cardul pentru plățile dvs. și solicitând o chitanță, ajutați Administrația fiscală elenă să încaseze taxe care sunt deja incluse în prețul pe care îl plătiți. Practic, contribuiți la recuperarea financiară a Greciei și ne oferiți oportunitatea de a vă oferi servicii și mai bune la următoarea venire în țara noastră." este finalul mesajului adresat turiștilor de Autoritatea Independentă pentru venituri publice din Grecia.

Evaziunea fiscală în Grecia este estimată la 6 - 9% din PIB, undeva între 11 și 16 miliarde de euro pe an. Rata evaziunii este încă foarte mare în destinațiile turistice populare. S-au înmulțit controalele, iar autoritățile inventează noi metode de depistare a evazioniștilor. Anul trecut au folosit experimental drone în zona insulei Santorini pentru a vedea câți clienți aveau firmele care organizau excursii pe mare. Anul acesta afișe ale campaniei „Apodixi, please!” pot fi văzute și în toate marile aeroporturi din Grecia.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial