Hawaii a fost primul stat din lume care a votat, în 2018, interzicerea comercializării loţiunilor de soare care conţineau două substanţe chimice dăunătoare coralilor şi altor vietăţi marine. Legislaţia a intrat în vigoare în ianuarie 2021. Dar oamenii de ştiinţă, care urmăresc de mai mulţi ani degradarea ecosistemului subacvatic din arhipelag, au constatat că nivelul de poluare s-a menţinut la un nivel îngrijorător, mai ales în zonele cele mai turistice.
Autorităţile din comitatul Maui, a doua insulă ca suprafaţă din arhipelag, tocmai au aprobat (decembrie 2021) o nouă legislaţie şi mai restrictivă: pe teritoriul insulei nu se mai acceptă utilizarea niciunui produs de protecţie solară pe bază de substanţe chimice. Doar loţiuni ce au în compoziţie minerale. Noile reguli se vor aplica de la 1 octombrie 2022. Până atunci va exista o campanie susţinută de educare şi informare. Totodată, intenţia este de a creşte numărul dozatoarelor publice care oferă gratuit cremă de soare. Se discută şi despre introducerea unui program prin care să se înlocuiască produsele de soare cu care vin turiştii, cu unele „prietenoase” cu mediul.
Potrivit comunicatului de presă primit de Dailyescape.net, iniţiatorul noilor reglementări este Kelly Takaya King, consilier local şi preşedinte al Comitetului de acţiune climatică şi mediu. Kelly Takaya King a fost, de altfel, reprezentantul local la conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice globale, care a avut loc în noiembrie, în Scoţia.
„Recifele de corali reprezintă prima noastră barieră de apărare împotriva eroziunii cauzate de creșterea nivelului mării. Pe lângă amenințările legate de schimbările climatice și încălzirea oceanelor, de scurgerile de pe versanţi în urma furtunilor şi de infiltrațiile din puțurile de colectare a apelor uzate, substanţele chimice din cremele de protecţie solară provoacă şi ele daune extinse recifelor si vieţii marine. Această ordonanță este un pas important către protejarea sănătății recifului nostru, prin eliminarea unui factor de stres ecologic semnificativ.”
Kelly Takaya King
Potrivit comunicatului, dintre cele șaisprezece ingrediente active utilizate în prezent ca filtre UV în produsele de protecție solară, numai oxidul de zinc și dioxidul de titan sunt recunoscute ca sigure și eficiente de către FDA – Agenția Federală pentru Hrană și Medicamente a Statelor Unite.
Din octombrie 2022, vânzarea, distribuirea sau utilizarea produselor de protecție solară interzise vor fi considerate încălcări ale Codului Comitatului Maui. Banii din amenzi vor ajunge la Fondul local pentru Protecția Mediului. Potrivit autorităţilor locale, 55 de galoane de substanţe chimice provenind din produse cosmetice ( aproximativ 210 litri) ajung zilnic în apele de pe lângă ţărmurile insulei Maui.
Primul studiu care a arătat legătura dintre substanţele din componenţa produselor de protecţie solară şi degradarea ecosistemului marin a fost condus de cercetătorul Craig Downs, şeful Laboratorului Haereticus din Statele Unite. Într-un interviu acordat Dailyescape.net, dr. Craig Downs a explicat în detaliu concluziile cercetării. (interviul integral, aici)
„Această măsură îndrăzneață ar trebui să inspire guvernele din întreaga lume că măsurile înțelepte de conservare pot ajuta ca turismul să fie durabil și profitabil din punct de vedere ecologic, asigurând, în același timp, conservarea uneia dintre cele mai prețuite resurse naturale ale sale.”
dr. Craig Downs, director Laboratorul de Mediu Haereticus
După referendumul din Hawaii, tot mai multe state din lume au luat măsuri pentru protejarea ecosistemelor marine. Printre ele: Florida, Mexic, Palau, Aruba, Bonaire, Insulele Virgine Americane. Thailanda este prima ţară din Asia care a reglementar produsele de protecţie solară care pot fi folosite în parcurile naţionale. Subiectul este în dezbatere şi în Europa.
Mai multe informaţii despre cele mai interesante destinaţii din lume, aici.