Zeci de ani au durat lucrările de restaurare la Drumul Sfincşilor din Luxor, o promenadă cu o istorie de peste 3000 de ani. Arheologii egipteni au reuşit să readucă strălucirea acestui drum sacru, de aproape 3 kilometri, care leagă două dintre cele mai mari temple ale orașului, Luxor și Karnak. Potrivit autorităţilor egiptene, promenada, cunoscută și sub numele de Calea Berbecilor sau Calea Zeilor, a fost descoperită pentru prima dată la sfârșitul anilor 1940, după secole în care fusese îngropată în nisip.
Drumul este mărginit de peste 1.050 de sfincși și statui cu cap de berbec. A fost folosit de-a lungul mai multor dinastii egiptene, pe parcurs fiind ridicate diferite construcții anexe. Ministerul Turismului și Antichităților a descris situl drept „cel mai mare muzeu în aer liber din lume”. Şi a avut parte de o inaugurare pe măsură: un spectacol fastuos inspirat din ceremoniile antice, la care au fost angrenaţi sute de actori. Autorităţile egiptene au anunţat că evenimentul “Luxor… the sphinx avenue” va deveni tradiţie şi va fi organizat o dată pe an.
Autoritățile egiptene speră să impulsioneze sectorul turistic, afectat de tulburările de pe scena politică și de pandemie. Turismul este unul dintre motoarele economiei şi o sursă foarte importantă de locuri de muncă pentru localnici. În ultimii 10 ani a avut serios de suferit, după primăvara arabă şi cele câteva atentate care au lovit ulterior ţara. Autorităţile egiptene s-au străduit din greu să recâştige turiştii. Zeci de noutăţi arheologice au fost prezentate pe larg publicului în anii trecuţi. Pandemia a venit ca o nouă lovitură pentru turismul din Egipt. Veniturile din acest domeniu au scăzut la aproximativ 4 miliarde de dolari în 2020, față de 13 miliarde de dolari, în 2019, la cât ajunseseră înainte de pandemie.
Fastuoasa inaugurare a Drumului Sfincşilor vine la câteva luni de la uriaşa paradă a faraonilor, organizată la Cairo. Procesiunea spectaculoasă ce s-a întins pe 7 kilometri a reprezentat de fapt momentul mutării sarcofagelor la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene, noua reşedinţă a mumiilor regale.
Mai multe ştiri din cele mai spectaculoase destinaţii din lume, aici.