Drumul istoric Trans Bhutan se redeschide anul acesta, după 60 de ani. Traseul, proaspăt restaurat, are o lungime de 403 kilometri (250 mile) şi străbate micul stat budist din Himalaya, renumit pentru măreţia peisajelor, dar şi pentru mănăstirile şi templele fascinante şi încărcate de istorie. Regele Bhutanului este cel care va inaugura oficial traseul, în luna martie, dar primele tururi organizate pentru turişti vor avea loc în aprilie sau la începutul lui mai.

900 de muncitori locali au lucrat în ultimii doi ani la restaurarea traseului antic ce leagă localităţile Haa din vestul ţării cu Trashigang în est. Drumul include 18 poduri, 10.000 de scări, traversează 9 districte, 28 de administraţii locale, 2 municipalităţi şi un parc naţional. Traseul şerpuieşte prin păduri virgine cu privelişti generoase spre cele mai înalte vârfuri din Himalaya, iar multe secțiuni vor permite drumeţilor accesul în părți ale Bhutanului rareori vizitate de străini.

Trans Bhutan este o călătorie prin trecutul acestei mici naţiuni. Sunt 400 de situri istorice și culturale de-a lungul traseului. În urma cu 500 de ani acesta era singurul drum de acces pentru pelerinii budişti din est care călătoreau către locuri sacre din vestul Bhutanului sau din Tibet. Traseul a jucat un rol major în unirea regatelor din Himalaya, ceea ce a dus în cele din urmă la nașterea Bhutanului ca națiune, în 1907. Odată cu dezvoltarea infrastructurii, în 1960, scările și potecile vechiului drum istoric au căzut treptat în paragină.
Bhutan, ţara care se mulţumeşte cu turişti puţini
Bhutan este considerat una dintre cele mai exclusiviste destinaţii de călătorie. Ţara a primit vizitatori străini abia în 1974. Turismul aici se face numai în mod organizat. Bhutan are reputaţia unui loc autentic, izolat, cu o moștenire culturală și un mediu natural foarte bine protejate. Intr-o perioadă în care bătălia pe veniturile din turism este tot mai acerbă la nivel mondial, autorităţile de aici au mizat pe prudenţă. Bhutanul este singura ţară din lume care a adoptat oficial o politică strictă împotriva turismului excesiv. Sub deviza „volum redus, calitate mare” Bhutanul a impus un set strict de reguli pentru cei care vor să-i treacă pragul. Orice turist străin trebuie să plătească un pachet minim de servicii pe zi, în valoare de 250 de dolari. Suma include cazare de 3 stele, mese, un ghid autorizat, maşină privată, precum și majoritatea altor activități planificate pe parcursul călătoriei, inclusiv transferuri (terestre) în diverse zone ale ţării. Sunt costuri suplimentare dacă optezi pentru cazări de 4 sau 5 stele sau pentru tururi personalizate. Detalii despre pachetul turistic minim obligatoriu, aici.

Pentru traseele pe Trans Bhutan a fost desemnat un singur operator de turism. Tururile se vor concentra pe explorarea zonelor istorice şi pe conectarea cu localnicii pentru a descoperi stilul de viață și cultura tradiţionale.
Ţara în care fericirea şi protejarea pădurilor sunt stipulate în Constituţie
Bhutan, Ţara Dragonului, una dintre cele mai sărace naţiuni din lume este supranumită, în mod paradoxal, „Regatul Fericirii”. Mica monarhie din Himalaya, învecinată cu India şi China, a introdus în 1972 noţiunea de „fericire naţională brută”. Din 2008, ineditul indice se regăseşte inclusiv în Constituţia ţării.

În această societate conservatoare, puţin dezvoltată şi cu multe lipsuri, fericirea se predă la şcoală. La fel ca şi dragostea faţă de natură.

Bhutan este una dintre cele mai „verzi” ţări din lume şi primul stat cu amprentă negativă de carbon (produce mai mult oxigen decât dioxid de carbon). Legile din Bhutan cer guvernului să mențină cel puțin 60% din teritoriu acoperit de păduri, dar în prezent zonele împădurite acoperă 72-73% din suprafaţa ţării.
Informaţii despre alte destinaţii spectaculoase din lume, aici