30% din apele teritoriale ale insulelor Seychelles devin zonă marină protejată

Aproximativ o treime din teritoriul oceanic al statului Seychelles, adică 410.000 de kilometri pătrați – o suprafață mai mare decât Germania – devine arie protejată si intra in programul de dezvoltare durabilă, un pas important spre adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Adevărat paradis ecologic, Seychelles este o națiune insulară situată în Oceanul Indian de Vest, între Madagascar și Cornul Africii. Arhipelagul este format din 115 insule și un teritoriul oceanic de peste un milion de km². Cei aproape 100.000 de locuitori ai țării depind în mare măsură de resursele marine, mai mult de o treime dintre ei fiind angajați în industria pescuitului și a turismului.

Ca parte a acordului de conversie a creanțelor, proiectat de The Nature Conservancy, Seychelles s-a angajat în 2012 să-și mărească zona de protecție marină de la doar 0,04 la sută la 30% până la 2020. Și a reușit. Anunțul a fost făcut zilele trecute de președintele Republicii Seychelles, la finalul a șase ani de consultări pe marginea Planului Spațial Marin: „Realizarea noastră de astăzi este cu 10 ani înaintea obiectivelor internaționale. Seychelles este cu 10 ani înaintea altor state.”

seychelles
Aldabra giant tortoise, Seychelles | Sursă: TheOtherKev, pixabay.com

Jumătate dintre noile zone protejate sunt arii cu o biodiversitate ridicată și sunt amenajate ca parcuri naționale marine. Aici nu va fi permisă aproape nicio activitate umană în afara turismului durabil. Aceste zone includ apele care înconjoară grupul de insule Aldabra. Este arhipelagul unde se află al doilea cel mai mare atol de corali din lume -inclus în patrimoniul UNESCO – un ecosistem abia atins de activitatea umană. Aldabra este casă pentru 100.000 de broaște țestoase uriașe rare, dar și pentru dugong, un mamifer marin pe cale de dispariție. În zona de protecție vor intra și apele din jurul arhipelagului Amirantes și din perimetrul Insulei Păsărilor. Ecosistemele naturale de aici vor fi conservate și se vor sprijini doar activități economice durabile.

About Author