ISRAEL | Secretele Deșertului Negev

Raluca Finta Jurnalist

 

Deșertul Negev este atipic. De asta, poate, este și atât de spectaculos. Este un deșert stâncos, dar care are și dune de nisip înalte de până la 30 de metri. Se știe ca Israelul se confruntă cu o lipsă acută de spațiu, deșertul  ocupând aproape 60% din teritoriul țării. Acest lucru i-a făcut pe israelieni să găsescă soluții să îmblânzească întinderea aridă, complet neprietenoasă. Au forțat înverzirea anumitor suprafețe ale deșertului plantând pe suprafețe întinse arbori sau culturi agricole și asigurând irigarea lor, au construit și continuă să construiască în acest relief dificil, forțând limitele naturii. Negev a devenit astfel singurul deșert din lume care inversează tendința globală de deșertificare.

Negev Desert

 

Deșertul Negev este plin de surprize, oferă activităti la care nu te-ai fi așteptat. De la sandboarding pe dunele de nisip, la coborârea în rapel pe stâncile Craterului Ramon, traseele uimitoare pentru drumeții, un tur al podgoriilor pe așa numita ruta a vinului Negev sau din ce în ce mai popularele trasee pentru bicicliști.

În cea de-a doua noastră vizită în Israel, am savurat pe-ndelete cât mai mult din ce are de oferit deșertul Negev.

Negev Desert

 

Știu, o să ziceți că sunt ciudată rău dacă vă mărturisesc că m-am bucurat ca un copil când am descoperit un complex care oferea cazare în… corturi indiene. Închiriasem o mașină din Tel Aviv și planificasem să traversăm deșertul cu destinația Eilat. Am fi putut să facem drumul dintr-o bucată, dar, cum nu ne grăbea nimeni, am ales să dormim o noapte aici. Complexul se află în inima deșertului, la 40 de minute de principalul oraș Be’er Sheva, singurul loc din zonă de unde te poți aproviziona. O barieră în pustiu anunță că ai ajuns la destinație. Tastezi un cod, pe care îl primești pe e-mail și drumul se deschide.

Desert Olive Farm, Negev

 

Tragi aer în piept și înaintezi. Câteva corturi din pânză albă și ceva căsuțe din stuf erau împrăștiate pe o rază de câteva sute de metri. Fiecare avea în față o piscină micuță din piatră, suficient cât să te răcorești în zilele fierbinți de vară. Din motive pe care nu le mai detaliez, cortul pe care îl rezervasem nu mai era disponibil, așa că am primit la schimb o colibă africană tare simpatică :). Cu terasă, hamace, fotolii și o mini-piscină.  Aveam un grătar uriaș dar am preferat să gătim la disc… că doar îl testasem în Maramureș și știam că iese o friptură sen-za-țio-na-lă.

Desert Olive Farm, Negev Desert

 

Pe copii nu i-am scos din apă în timpul zile, după amiaza ne-am plimbat pe dealurile din zonă, am privit cămilele care veneau la adăpat și am savurat apusul care este absolut spectaculos.

Desert Olive Farm, Negev

 

Am primit și câteva sfaturi când am sosit aici: este o zonă populată de șerpi, vipere și scorpioni așa că ni s-a atras atenția (în special copiilor) să nu ridicăm pietre, să evităm șanțurile sau găurile care ar putea fi ascunzători pentru reptile și să nu ne lăsăm încălțămintea la nivelul solului. După apus este recomandat să nu mai ieși la plimbare. De altfel, nici nu-ti trebuie altceva seara, decât un hamac sau un fotoliu comod ca să admiri în voie spectacolul astronomic. Nu cred ca am văzut în altă parte o aglomerare mai mare de stele și o priveliște mai spectaculoasă a cerului. De altfel, deșertul Negev este o atracție pentru pasionații de astronomie, fiind organizate frecvent tururi de noapte pentru a admira și studia spectacolul celest.

Negev Desert, Credit: Roy Alima, Flash90

 

A doua zi am pornit la drum spre Mitzpe Ramon. Este cel mai mare dintre cele trei cratere din Negev. De fapt, impropriu numit crater, makhtesh este o formă de relief unică în lume, întâlnită doar aici în deșerturile Negev și Sinai. Mitzpe Ramon este o vale formată în urma unei eroziuni care ar data de acum 220 de milioane de ani, când toată această zonă era acoperită de ocean. Măsoară 40 km în lungime, între 2 și 10 km lățime, 500 de metri adâncime și formează cel mai mare parc național al Israelului, Rezervația Naturală Ramon.

Ramon Nature Reserve, Negev Desert

 

Sunt o mulțime de lucruri îmbietoare de făcut aici: de la explorarea văii pentru geologii pasionați, la trasee de drumeție, cățărare sau coborâre în rapel pe pereții stâncoși și descoperirea faunei din această zonă a deșertului. Noi am stat câteva ore, dar e recomandată o oprire de 2-3 zile, dacă timpul îți permite. Mai ales că variante de cazare sunt tot mai multe. Atenție la vreme – din cauza altitudinii sunt diferențe mari de temperatură de la zi la noapte, iar când plouă, din cauza solului lutos care nu absoarbe apa, se produc frecvent inundații masive.

În Deșertul Negev trăiește mai puțin de 8% din populația Israelului, însă intenția autorităților israeliene este sa-l facă tot mai atractiv pentru locuit. Sunt câteva orașe, dintre care cele mai importante sunt Beer’Sheva, Arad și Eilat, multe așezări ale beduinilor și câteva kibbutzuri. Unul dintre cele mai renumite kibbutzuri din zonă este Revivim, cunoscut din 1943 drept centru pionier pentru cercetarea și dezvoltarea agriculturii din deșert. În timp, în jurul lui s-a format o comunitate, iar kibbutzul a devenit punct turistic important. Sde Boker este un alt kibbutz ultra cunoscut.  Notorietatea îi este legată de numele primului premier al Israelului, David Ben Gurion, care s-a mutat aici în dorința de a încuraja oamenii să îl urmeze și să populeze zona.

De la Mitzpe Ramon, ne-am continuat drumul spre Eilat. Deșertul Negev este o zona militară activă, sunt numeroase baze ale Armatei Israeliene unde au loc antrenamente, așa că, să nu vă mire dacă vă intersectați pe șosea cu tancuri și alte vehicule militare sau asistați la decolarea sau aterizarea elicopterelor armatei.

Pe ultima porțiune, drumul merge paralel cu granița Iordaniei, în Valea Arava. Aici se vede, poate, cel mai bine evoluția cercetării privind agricultura în deșert.

Arava Valley, Negev Desert

 

Deși este o zonă cu temperaturi foarte ridicate, puține precipitații și un sol cu nivel crescut de salinitate, Arava este un centru agricol important. Au fost aclimatizate și se cultivă pe suprafețe extinse, în sere, diverse legume (roșii cherry, mai multe tipuri de ardei gras și ardei iute), fructe și flori. Zona este renumită pentru plantațiile sale de curmali.

Arava este și un loc cunoscut pentru birdwatching, întrucât pe aici trece unul dintre principalele culoare de migrație a păsarilor. În plus, în această zonă trăiesc mai multe specii rare sau unice pe care turiștii vin să le întâlnească.

Și am ajuns la Eilat.

Eilat este locul în care deșertul se pierde în Marea Roșie. Un oraș mic, încadrat de granițele cu Iordania și cu Egiptul. Este o destinație excelentă atât pentru pasionații de scufundări cât și pentru amatorii de drumeții prin deșert. Am testat locul și iarna, când sunt șanse chiar de plajă, dar și în miezul verii când termomentrul arăta, la ora 9 seara, 42 de grade.

Coral Beach Nature Reserve, Eilat

 

Pentru snorkeling sau diving recomand Coral Beach Nature Reserve. Se plătește o taxă de intrare, absolut decentă – pentru adulți 35 shekeli, aproximativ 8 euro, iar pentru copii 21 shekeli, aproximativ 5 euro –  și primești la schimb condiții foarte bune pentru a petrece toată ziua. Iar reciful de corali este în stare bună si foarte animat.

Timna Park, Negev Desert

 

Parcul Timna este la 25 de kilometri de Eilat și nu trebuie ratat dacă ești în zonă. Este unul dintre locurile în care natura și-a făcut de cap într-un mod cu adevărat spectaculos. Varietatea peisagistică, geologică și arheologică face din acest loc unul dintre cele mai fascinante parcuri naturale din lume. Pilonii Regelui Solomon sunt vedetele: niște stânci din gresie sculptate 100% natural, în milioane de ani. Dar merită la fel de mult traseele prin canion sau vizitarea primei mine de cupru din lume. Biletul de intrare costă 45  de shekeli (în jur de 10,5 euro) pentru adulți și 36 de shekeli (aproximativ 8,5 euro) pentru copii. Parcul este deschis zilnic între 8:00 și 16:00, vineri se închide cu o oră mai devreme.

Red Canyon, Eilat

 

Paralel cu granița egipteană, la 20 de minute de Eilat se află o altă minune a naturii: Red Canyon. Un canion nu foarte lung, dar spectaculos prin nuanțele roșiatice ale nisipului și stâncilor. Locul  este accesibil tuturor, indiferent de vârstă sau condiție fizică.

Jordan border

 

Din Eilat se poate traversa pe jos granița cu Iordania spre Aqaba. Am făcut acest lucru, însă nu-l recomand, decât dacă îți rezervi cazare într-un resort (cu zonă de plajă privată) sau dacă ești în tranzit spre Petra ori alte zone ale țării. Taxele de intrare și ieșire fac să nu merite să treci granița pentru o zi: taxa de ieșire din Israel este 105 shekeli (115 lei, 22 de euro) de persoană, viza pentru Iordania costă 40 de dinari iordanieni (50 de euro), plus taxa de ieșire din Iordania, încă 10 dinari iordanieni (puțin peste 12 euro)

În sens opus, punctul de frontieră Taba, spre Egipt, este frecventat în special de cei care aleg hotelurile de imediat de după graniță, fiind mai ieftine decât cele din Eilat. Sunt câteva resorturi aflate la mai puțin de 1 km de punctul de frontieră și pentru care nu se percepe taxa de ieșire din Israel (105 shekeli / 115 lei). Trebuie, însă, să faci dovada rezervării. Viza de Egipt costă 25 de dolari, iar taxa de intrare echivalentul a 14 dolari.

Masada, Negev Desert

 

Plecând din Eilat spre Ierusalim mai sunt câteva locuri în deșert pe care e musai să le vezi. Masada, fortăreața antică ce e cocoțată pe o colină, la 63 de metri deasupra nivelului mării, este un simbol pentru poporul evreu. Aici a fost ultimul refugiu al rezistenței antiromane a iudeilor, cei 970 de iudei ascunși aici preferând să se omoare între ei (sinuciderea era interzisă de religie) decât să fie capturați de romani. Masada a fost redescoperită în 1838, reconstruită începând cu 1966, iar din 2001 este inclusă în Patrimoniul UNESCO. Accesul la fortăreață se face fie cu telecabina de la nivelul Mării Moarte, fie, din partea opusă, printre dunele de nisip ale deșertului. Adulții plătesc 28 de shekeli iar copiii, 14 shekeli.

Ein Gedi Nature Reserve, Negev Desert

 

Rezervația Naturală Ein Gedi, merită, și ea, cel puțin un popas. Se întinde pe 14 kilometri pătrați și diferența de altitudine merge până la 600 de metri.  Este considerată o oază în peisajul  Negevului. Parcul este străbătut de mai multe pârâuri și izvoare, a căror apă este folosită pentru agricultură sau este îmbuteliată pentru consum. Micile cascade ce se formează printre stânci sunt aur pentru turiști în perioada verii. Rezervația este un sanctuar pentru multe tipuri de plante, specii de păsări și animale.

Dead Sea

 

Am lăsat special Marea Moartă la final. Lacul aflat la cea mai joasă altitudine din lume este o destinație care nu mai are nevoie de prezentare.  Poate doar de niște sfaturi: daca nu alegeți cazare “all inclusive”, să știți că sunt câteva pensiuni draguțe și aveti de unde alege. Atenție, însă, ar trebui să veniți cu provizii, prețurile sunt mai mari chiar decât la Tel Aviv.  De preferat să evitați Marea Moartă vara, este cumplit de cald, iar apa este ca o saramură încinsă în care abia poți păși. Iarna, însă, când la Ierusalim era strat consistent de zăpadă, noi am făcut baie și a fost chiar plăcut. Dacă veniți aici cu copiii și au picioarele pline de julituri și zgârieturi, așa ca ai noștri, atunci mai bine nu-i întărâtați să intre în apă. Altfel, experiența fabuloasă de a pluti fără niciun efort se transformă într-o repriză serioasă de plâns. Nu puteți pleca de la Marea Moartă fără o tură de shopping: cosmeticele de aici sunt renumite în întreaga lume.

Este doar o scurtă trecere în revistă a ofertei nebănuit de bogate cu care te întâmpină Deșertul Negev. Departe de a fi doar o zonă de tranzit, este o destinație de vacanță chiar interesantă. Pentru noi a fost o revelație, o experiență pe care o recomandăm tuturor.

More photos here

 

Semnează și tu pe harta experiențelor autentice!

Iubești să descoperi oameni și locuri noi? Ești călător amator, blogger sau colinzi lumea prin prisma jobului?
Hai să ne împărtășești experiențele tale de călătorie, exact așa cum le-ai trăit!

Trimite-ne poveștile și recomandările tale pe office@dailyescape.net și intră în comunitatea călătorilor dedicați și informați!

MORE NEWS