dailyescape.net

Masajul tradițional thailandez a fost inclus în patrimoniul cultural UNESCO

Posted: December 16, 2019

SHARE

Nuad Thai, masajul tradițional thailandez, și-a câștigat un loc în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității, o listă ce cuprinde cele mai deosebite și creative expresii culturale ale comunităților de pe glob. Este vorba despre folclor, obiceiuri, exprimări vii moștenite de la strămoși, ritualuri, practici sociale, credințe sau tradiții ce merită păstrate și protejate pentru generațiile viitoare. Nuad Thai este considerat parte din arta, știința și cultura asistenței medicale tradiționale thailandeze. Ca remediu non-medicamentos și terapie manuală, aceasta implică o manipulare corporală prin care terapeutul ajută la reechilibrarea corpului pacientului, pentru a trata boli despre care se crede că sunt cauzate de obstrucția fluxului de energie. Scopul acestei tehnici este de a normaliza cele patru elemente ale corpului: pământ, apă, vânt și foc. În timp, studiile au arătat că masajul thailandez poate ajuta la ameliorarea durerilor de spate, a durerilor de cap, a insomniei și chiar a anxietății. Spre deosebire de alte tipuri de masaj, tehnica thailandeză implică mai multă mișcare și o poziționarea diferită a corpului. Terapeuții se folosesc atât de mâini, cât și de antebrațe sau genunchi pentru a aplica presiune. De asemenea, o altă diferență față de masajele tradiționale constă în faptul că în Nuad Thai nu se folosește ulei de masaj.

Sursă: acanda.org

Această metodă terapeutică a fost adusă în Thailanda din India în urmă cu aproximativ 2.500 de ani. Masajul thailandez a devenit popular la nivel mondial în anii 1960. În 1962, la templul Wat Pho a fost înfiinţată o şcoală unde s-au pregătit peste 200.000 de terapeuţi maseuri din toată lumea.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO a fost înființată oficial în 2008, potrivit unei convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003. În acest moment peste 550 de tradiții din 127 de țări sunt incluse pe această listă. Tangoul, Baletul Regal din Cambodgia, muzica reggae, gastronomia franceză, samba, dansurile vesele din Malawi, El Silbo - limbajul fluierat din insula La Gomera, tehnica fabricării parfumurilor din Grasse, respirația circulară mongolă, societatea secretă Kôrêdugaw – un rit de înțelepciune din Mali care îi pregătește pe copii să înfrunte greutățile vieții, Saman - "dansul celor o mie de mâini" din Sumatra, Yaokwa, ritualul poporului amazonian Enawene Nawe, creat cu scopul de a menține ordinea socială și cosmică, bărcile "lenje" din Iran... sunt doar câteva dintre ele. România este prezentă pe această listă cu doina, mărțișorul, ceramica de Horezu, ritualul Călușului și obiceiul colindatului în ceată bărbătească.


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial