Cluj-Napoca, primul oraş din România inclus în reţeaua oraşelor creative UNESCO

Cluj-Napoca, primul oraş din România inclus în reţeaua oraşelor creative UNESCO

Cluj-Napoca a devenit „oraş al filmului” în cadrul platformei mondiale a oraşelor creative. Este o iniţiativă UNESCO  ce are ca scop promovarea creativităţii ca factor strategic pentru dezvoltarea urbană durabilă. 

 

TIFF
A 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania | Sursă foto: tiff.ro, Nicu Cherciu

De 20 de ani Clujul este locul unde se organizează Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), eveniment care a transformat oraşul într-unul dintre cele mai active din România, din punct de vedere cultural. Pe termen lung, planul ambiţios este ca zona să devină un centru important de producţie de film, prin lansarea primului fond regional de film din România şi prin stimularea industriei cinematografice autohtone. Potrivit autorităţilor locale, Cluj-Napoca are potenţialul de a-şi reînvia propria istorie, după ce, la începutului secolului XX, oraşul era numit „Hollywood-ul transilvănean”. 

Reţeaua de oraşe creative UNESCO, fondată  în 2004, cuprinde aproape 300 de oraşe din peste 90 de ţări, în 7 categorii distincte: Meșteșuguri și Arte populare, Arte media, Film, Design, Gastronomie, Literatură și Muzică. În categoria ” film” figurează în acest moment 21 de oraşe. Alături de Cluj-Napoca, anul acesta au mai fost incluse Cannes (Franţa) şi Gdynia (Polonia).

Mai multe informaţii despre destinaţii îndrăgite din întreaga lume, aici

About Author