Gastronomia este latura creativă care adus renumele provinciei. Situat la aproximativ 160 km sud de Bangkok, Phetchaburi este cunoscut drept „orașul celor trei gusturi” – sărat, dulce și acru. Zona este renumită pentru producţia de sare de mare, de zahar de palmier, pentru culturile de limete, de mere Java, de ananas şi banane. Fermierii locali folosesc strategia „farm to fork”, o agricultură ecologică şi un lanţ de distribuire direct către gospodării sau marile magazine.

Phetchaburi este sinonim cu o serie de mâncăruri locale care au devenit populare la nivel internaţional. Sunt rețete tradiţionale ce au fost transmise din generație în generație, o combinaţie autentică a mâncărurilor din bucătăria caselor regale din Ayutthaya și Rattanakosin și diverse specialităţi din bucătăria chinezească şi a comunităţilor etnice din regiune.

Printre mâncărurile care reflectă rădăcinile culturale ale Phetchaburi se numără: Kaeng Kua Hua Tan (Toddy palm curry), Kanumjean Thotman (Fermented rice-flour noodles with fried fish cake), Khawchae (Rice in ice water) sau Kwyteiyw Nam Deang (Red soup noodles). Detalii despre istoria gastronomică a zonei, aici.
De asemenea, Phetchaburi găzduiește cel mai mare parc naţional din Thailanda, Kaeng Krachan, recent inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Phetchaburi este cel de-al cincilea oraş din Thailanda inclus în reţeaua UNESCO a oraşelor creative. care primeşte această titulatură, după Phuket (oraş creativ al gastronomiei, 2015), Chiang Mai Sukhothai (oraş creativ al meşteşugurilor şi artelor populare, 2017), Bangkok (oraş creativ al designului, 2019) și Sukhothai (oraş creativ al meşteşugurilor şi artelor populare, 2019).
UNESCO a lansat platforma globală a oraşelor creative în 2004 ca un mod de promovare a cooperării între orașele care au identificat creativitatea drept un factor strategic pentru dezvoltarea urbană durabilă. Există șapte categorii în rețea – Meșteșuguri și Arte populare, Arte media, Film, Design, Gastronomie, Literatură și Muzică. Aproximativ 300 de orașe din întreaga lume fac parte în acest moment într-una dintre aceste categorii. Cluj-Napoca este singurul oraş din România inclus în reţeaua mondială a oraşelor creative. La începutul lunii noiembrie (2021) a primit titulatura de „City of Film”.
Mai multe informaţii despre destinaţii îndrăgite din întreaga lume, aici.