Vacanţă de iarnă în Eilat şi Taba | Cât de simplu treci graniţa, pe jos, din Israel în Egipt

Vacanţă de iarnă în Eilat şi Taba

 

O fugă la Marea Roşie e întotdeauna o soluţie bună când vrei să te relaxezi pe sub apă şi nu ai prea mult timp la dispoziţie. Pentru noi cel puţin… 

Primul răsărit din 2023 ne-a prins la Tel Aviv. Doar o săptămână am avut la dispoziţie pentru vacanţa de început de an, aşa că ne-am planificat o evadare la cald, mai aproape de casă. Şi am reeditat o experienţă de acum trei ani care nouă ne-a plăcut tare: Eilat, ieşire Israelului la Marea Roşie şi Taba – zona din apropierea graniţei dintre Egipt şi Israel.

 

Movenpick Resort Taba, Egipt
Movenpick Resort Taba, Egipt
Coral Beach Nature Reserve, Eilat, Israel
Coral Beach Nature Reserve, Eilat, Israel

Spre deosebire de ieşirea spre Aqaba (Iordania), Taba Border Crossing, graniţa dintre Israel şi Egipt, este un punct de frontieră prietenos şi uşor de traversat pe jos. Revin imediat cu detalii.

Din păcate, faţă de acum 3 ani, nu mai există zboruri directe din România spre Eilat.  Aşa că am aterizat la Tel Aviv. Iniţial, am vrut să traversăm deşertul Negev cu autobuzul. Mai făcusem acest traseu de două ori, o dată cu transportul public şi a doua oară cu maşină închiriată. E un drum de aproximativ 4 ore, cu peisaje spectaculoase. De această dată, din dorinţa de a economisi cât mai mult timp, am ales un zbor intern. 

 

Deşertul Negev, Israel
Deşertul Negev, Israel
Deşertul Negev, Israel
Deşertul Negev, Israel
Aeroportul Ramon, Israel
Aeroportul Ramon, Israel

După 50 de minute, aterizam deja la marginea deşertului, pe aeroportul Ramon, unicul care deserveşte acum oraşul Eilat (după închiderea aeroportului Hozman şi renunţare la zborurile civile pe aeroportul Ovda).  Sunt mai multe linii de autobuz spre oraş. Numărul 30 are capătul fix la intrarea în Peninsula Sinai. Drumul durează jumătate de oră şi costă 5 shekeli (aprox. 1.4 euro).

 

Aeroportul Ramon, Israel
Aeroportul Ramon, Israel

Simt că trebuie să fac o paranteză ca să explic  de ce Taba?

Pentru că am încercat-o o dată şi ne-a plăcut mult. Pentru că este o zonă mai puţin turistică. Pentru că Peninsula Sinai este interesantă şi ne place să o descoperim. Pentru că găseşti cazări pentru toate gusturile – de la resorturi cu multe stele la căsuţe pe plajă sau campuri tradiţionale de beduini. Zona  este sigură acum, nu s-au mai înregistrat incidente de securitate de mulţi ani, sunt filtre ale armatei pe şosele.  Pentru că se ajunge imediat din Israel. Şi nu ai nevoie de viză. Pentru că, dacă ai chef de relaxare, sunt 3 resorturi chiar în graniţă, cu destule facilităţi. Cam astea sunt argumentele noastre pentru care ne-am întors aici şi, probabil, vom mai reveni.

 

 

Taba Border Crossing
Taba Border Crossing, frontiera dintre Israel şi Egipt
Taba Border Crossing
Taba Border Crossing, frontiera dintre Israel şi Egipt

 

TABA BORDER CROSSING – TAXE

 

Odată ajuns în graniţă se plăteşte o taxă de ieşire din Israel – 106 shekeli de persoană – Mai nou o achită toata lumea, dar se returnează la întoarcere celor care fac dovada că au fost cazaţi la unul dintre cele 3 hoteluri din Taba, aflate la cel mult 1 km de graniţă (păstrează dovada achitării taxei şi check-out ul de la hotel). La intrarea în Egipt, se plătesc două taxe a câte 5 lire egiptene (0.15 euro) de persoană. Mai există o  taxă de 400 de lire egiptene (aproximativ 12 euro)  pentru cei care înaintează mai mult de 1 km de graniţă. Turiştii care călătoresc doar în peninsula Sinai pentru o perioadă de până la 14 zile nu au nevoie de viză de Egipt.

 

Taba, Egypt
Intrarea in Taba, Egipt

Acum 3 ani, tot în ianuarie, am stat în Taba Heights un orăşel turistic aflat la 45 de km de graniţă. De acestă dată am rezervat la Movenpick, unul dintre cele 3 hoteluri aflate în imediata apropiere a frontierei.  Până în 500 de metri sunt de la graniţă la intrarea în resort.   A fost o alegere bună pentru ce ne propusesem noi – câteva zile de relaxare totală. Nu mi s-a mai întâmplat de ani buni să fiu eu cea care să tânjească după linişte. Iaca cum m-am scos din priză. Am citit pe plajă, în pauzele dintre turele de snorkeling şi scufundări.  Am şi avut noroc de vreme bună. 20-22 de grade cu soare şi apa mării,  23 de grade. Până pe la 3 era foarte plăcut pe plajă. După, se răcorea şi schimbam activităţile.

 

Movenpick Resort Taba
Movenpick Resort Taba
Movenpick Resort Taba
Movenpick Taba Resort, Egipt

Pentru câteva zile de odihnă hotelul este ok şi în extrasezon. Un resort decent,  cu camere clasice şi bungalouri. Limita de vârstă pentru copii este 12 ani. Nouă ne-au oferit două camere interconectate şi a fost perfect.  Pentru cei care nu optează pentru demipensiune sau all inclusive există câteva restaurante a la carte interesante şi la Movenpick şi la hotelurile de lângă (Taba Sands şi Taba Hotel / Nelson Village). Se pot face rezervări fizic sau online. Şi un pont: cea mai bună shisha o găsiţi la barul din faţa restaurantului Seashell.

Să fiţi atenţi la roaming, în curtea hotelului la distanţă de câţiva paşi interferează reţelele si, implicit, tarifele din Iordania, Arabia Saudită, Israel şi Egipt. Eu am păţit în Oman să mă deconectez de la wifi fără să-mi dau seama, în timp ce descărcam cardul gopro, aşa că sunt sensibilă la subiect…

 

Movenpick Resort Taba, Egipt
Movenpick Resort Taba, Egipt

Pentru cei interesaţi – activităţile în resort sunt limitate în extrasezon. Cât am stat noi, se făceau zilnic plimbări cu cămila pe plajă, dimineaţa – program de yoga şi după amiaza – volei. Iar  centrul spa era deschis.  Apa în piscinele exterioare era mai rece decât apa mării. Marea bălăceală şi aglomeraţie era în piscina interioară. Eu am aruncat doar o privire pe geam si am renunţat, copiii mergeau acolo să joace ping-pong.  

 

Movenpick Resort Taba
Movenpick Resort Taba

Marea a avut constant 23 de grade, ok de intrat chiar şi fără neopren. La snorkeling, căci la diving am primit două costume de neopren, aşa de siguranţă.

 

Movenpick Resort Taba

Movenpick Resort Taba
Snorkeling la Movenpick Resort Taba

Hotelul are plajă privată  lungă de aproximativ 400 de metri. Cea mai bună zonă de snorkeling este la graniţa cu Nelson Village.  

 

O mare apreciere pentru cei de la centrul de diving de la Movenpick – Aquatic World. Marc, mezinul de 12 ani, vrea să facă cursul de diving şi i-am luat un „scuba try” ca să se convingă că într-adevăr îl pasionează şi îşi doreşte. Iar eu am profitat şi mi-am reîmprospătat cunoştinţele cu un refresh dive, urmat de un shore dive. Foarte plăcut!  Marc a fost singur cu instructorul, a înţeles tot ce i s-a explicat şi i-a plăcut foarte mult experienţa. Dacă am fi avut timp, l-aş fi înscris şi la curs. 

 

Movenpick Resort Taba
Aquatic World Movenpick, Taba

Concluzia? Pentru câteva zile, merită şi această zonă de graniţă. Dar pentru călătorii pasionaţi şi energici recomand cazarea în Taba Heights, Nuweiba sau Dahab. Se poate închiria maşină cu şofer (acum 3 ani, noi aşa am făcut, ni s-a părut mai safe).  Drumurile sunt bune şi traseul, interesant. 

 

Despre experienţa noastră la Taba Heights am scris AICI

Despre cât de mult ne-a plăcut la Dahab am povestit AICI

 

Eilat, Israel
Intrarea în Eilat (Israel) dinspre Egipt

 

ÎNAPOI ÎN EILAT. TRADIŢIONALA OPRIRE LA CORAL BEACH RESERVE

 

După 5 zile ne-am reîntors în Eilat. De fiecare dată când ajungem aici ne oprim pe plaja de la Coral Nature Reserve. O zonă protejată, de peste 1 km, unde se află un recif spectaculos, paralel cu ţărmul, considerat cel mai nordic recif de mică adâncime din lume.

 

Coral Beach Natural Reserve, Eilat
Coral Beach Natural Reserve, Eilat
Coral Beach Natural Reserve, Eilat
Coral Beach Natural Reserve, Eilat

Din păcate, de la ultima noastră vizită, mulţi corali au fost distruşi. O furtună neobişnuit de puternică a lovit golful în martie 2020 lăsând în urmă pagube uriaşe şi la suprafaţă, dar şi sub apă. Reciful de aici, pe care biologii care îl monitorizau îl descriau ca extrem de rezistent la efectele încălzirii globale, a fost afectat serios de această furtună. Sunt zone unde aproape un sfert dintre corali sunt distruşi.

 

Coral Beach Natural Reserve, Eilat
Coral Beach Natural Reserve, Eilat

Mi s-a strâns inima în primele minute când am intrat în apă, dar am făcut întregul traseul (aproximativ 500m)  şi m-am bucurat că reciful este în continuare colorat şi animat.  Au fost luate măsuri de protejare şi mai stricte pentru a-l ajuta să se regenereze – cordonul care delimitează culoarul de înot este la distanţă mai mare de zidul de corali. Un singur ponton de acces mai este funcţional – cel din extremitatea nordică.

Coral Beach Natural Reserve, Eilat
Coral Beach Natural Reserve, Eilat

Coral Beach Nature Reserve se află la 7 km de oraşul Eilat, în apropierea graniţei cu Egiptul. Biletul de intrare costă 35 de shekeli pentru adulţi şi 21 de shekeli pentru copii. Pe plajă sunt umbrare din lemn cu mese şi bănci, dar şi scaune si sezlonguri pentru stat la soare. De asemenea, există vestiare, duşuri, un mic magazin şi un centru acvatic de unde se poate închiria echipament pentru snorkeling şi pentru scufundări.

Iarna accesul este permis între 9 şi 17, iar vara între 9 şi 18. Vinerea se închide cu o oră mai devreme, începe Shabatul.

 

Ce poţi face în Eilat şi în deşertul Negev, am povestit experienţa noastră AICI.

 

A patra noastră călătorie în Israel s-a încheiat cu mulţi paşi în Tel Aviv, pe o vreme perfectă de primăvară târzie.   

 

Jaffa, Tel Aviv
Jaffa, Tel Aviv
Shuk HaCarmel, Tel Aviv
Shuk HaCarmel, Tel Aviv
Shuk HaCarmel, Tel Aviv
Shuk HaCarmel, Tel Aviv

Jaffa, Tel Aviv

Imagini video cu cele mai spectaculoase experienţe din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories

 

Călătorii inspirate tuturor!  🌏💚