SURIN ISLANDS, THAILANDA| Un paradis sălbatic, simplu și spectaculos

Raluca Finta Jurnalist

 

Două zile în sălbăticie mi-au fost de ajuns să realizez că Thailanda este o destinație fabuloasă dacă o abordezi „off piste”, adică dacă eviți zonele sufocate de turiști și… oportuniști.  Veneam după câteva zile în Phuket,  în care cu greu am găsit niște locuri mai ascunse, pe gustul nostru…

Insulele Surin se află în Parcul Național Mu Koh Surin, cel de-al 29-lea parc național al Thailandei. Rezervația se întinde pe 141 de kilometri pătrați, la aproximativ 60 km de coasta de vest a provinciei Phang Nga și la 100 km nord de Similans. Zona este accesibilă doar 6 luni pe an, fiind închisă în sezonul ploios, între 1 mai și 31 octombrie.

 

Mai Ngam Beach, Surin Islands

 

Surin este un arhipelag format din 5 insule: Koh Surin Nuea, Koh Surin Tai, Koh Ri, Koh Khai și Koh Klang. Nu este un loc pentru cei care caută confort și servicii de 5 stele, dar este, cu siguranță, destinația perfectă pentru cei care iubesc natura de 5 stele.

 

Surin Islands

 

Insulele sunt aproape virgine. Nu au construcții sau infrastructură. 10 bungalow-uri, câteva zone de corturi, două restaurante, toalete și dușuri – atât au la dispoziție turiștii care vor să înnopteze aici sau care vor chiar o cură de câteva zile în natură. Nicio afacere privată, aici totul este administrat de stat. O singură insulă este locuită de o comunitate de 150 de Moken sau „sea gypsies”, un trib nomad la origini, care și-a stabilit aici o bază semi-permanentă.

Pe lângă peisajele care îți taie respirația, apa smarald și nisipul extrem de fin, Insulele Surin sunt faimoase pentru locurile de scufundări și snorkeling. Am câțiva ani buni de snorkeling în spate, în multe locuri renumite pentru așa ceva și pot spune fără ezitare că aici sunt unele dintre cele mai bune spoturi, cu corali sănătoși, populați cu o mulțime de pești și alte viețuitoare marine spectaculoase. (photo album)

 

Surin Islands

 

De altfel, așa am și ajuns aici – am căutat cele mai bune zone de snorkeling din Thailanda. Sunt două variante să ajungi în Insulele Surin. Cea mai la îndemână – o excursie all inclusive de o zi sau două, cu unul dintre operatorii locali. Excursia de o zi, clar nu merită – nu ai timp să te bucuri de ce găsești aici.  Noi am plătit 17.800 baht (500 de euro) 2 adulți și doi copii, 2 zile – transport, mese, cazare, echipament complet de snorkeling, plus 7 excursii de snorkeling incluse și taxa de parc național.

A doua variantă să ajungi pe aceste insule – rezervarea pe cont propriu. Îți poți aranja transportul separat, iar cazarea și masa o plătești la administrația parcului: 570 baht (16 euro) cortul de două persoane pe noapte sau un bungalow de 2000 baht (57 de euro). Cele trei mese pe zi costă 600 baht (17 euro) de persoană.

5 ore am făcut de la hotelul nostru din Phuket până la Insulele Surin. Șoferul ne-a luat la 5.30 și în jurul orei 8.00 eram la debarcaderul Sea Stars. Am fost așteptați cu micul dejun, ne-am primit echipamentul (noi am avut nevoie doar de labe, venisem cu mășile noastre de acasă) și prosoape. Gopro-ul nostru tocmai se stricase, din nou :(, și am avut noroc că am putut închiria de aici o cameră foto subacvatică.

 

Din cele 40 de persoane de pe barcă, doar noi și încă 4 alesesem să înnoptăm acolo.  La 11.30 eram deja în Parcul Național Mu Koh Surin și oprisem pentru prima tură de snorkeling.

Așa cum am scris mai sus, una dintre insule – Surin Nuea – găzduiește o comunitate Moken de circa 150 de persoane, numite și „chao lay” sau “sea gypsies”. Este unul dintre cele trei triburi Moken distincte care trăiesc pe Coasta Andaman, între Myanmar și Thailanda. Membrii tribului Moken au limbă, cultură și stil de viață unice. Trăiesc din pescuit, din colectarea scoicilor și a perlelor și sunt renumiți pentru abilitățile subacvatice incredibile – rezistă sub apă mult mai mult decât un om obișnuit și au o vedere subacvatică similară delfinilor.  Își petrec mare parte din viață pe bărcile lor, numite “kabang” cu care se mută din insulă în insulă. Comunitatea Moken din Surin și-a construit un mic sat pe malul mării. Câteva zeci de colibe din crengi și bambus, înălțate la peste un metru de sol. Printre ele și o școală.

 

Moken Village, Surin Islands

 

Venisem pregătiți cu jucării și rechizite pentru copiii Moken. Din păcate, cu o zi înainte sa ajungem, un incendiu a mistuit mare parte din sat. 61 de colibe s-au făcut scrum. Au scăpat de flăcări 17 locuințe si școala. Din fericire nimeni nu a fost rănit. Am fost impresionată de cât de multă lume s-a mobilizat să dea o mână de ajutor. Când am ajuns noi, zona era plină de voluntari și militari veniți să ajute comunitatea să-și refacă locuințele. Am trimis rucsacul cu jucării și rechizite printr-un militar care ne-a promis că darurile vor ajunge la copiii din comunitate.

 

Moken Village, Surin Islands – The day after the fire

 

Barca noastră a oprit pe insula principală unde eram așteptați deja cu prânzul. Consumul de alcool este interzis, dar este liber la fructe de mare… Fără număr. După masă, ne-am despărțit de restul grupului și am fost predați unui alt ghid. Am avut câteva ore la dispoziție pentru această parte a insulei până am plecat să ne cazăm. La zona de camping am ajuns tot cu barca. Am acostat într-un golf străjuit de mangrove, pe o plaja îngustă, dar destul de lungă. Era low tide, marea era retrasă.

 

Mai Ngam Beach, Surin Islands

 

De aici am pornit prin junglă până pe partea cealalată a insulei, locul unde se aflau corturile si restaurantul. Un golf spectaculos, o plajă lungă cu copaci arcuiți și vegetație bogată. Ne-au primit cei câțiva angajați ai campusului. Adevăratele gazde ale insulei sunt însă maimuțele. Aici trăiește o comunitate serioasă de macaci. Maimuțele patrulează prin zonă, inspectează corturile, țintesc turiștii cu diverse fructe din copaci sau se zbenguiesc cu suratele lor.

 

Surin Islands

 

Insulele Surin sunt casa pentru mai multe specii de animale și păsări. Printre ele, Water Monitor Lizard, o reptilă de talie mare, din specia varanilor.

 

Water monitor lizard, Surin Islands

 

Sunt urâțele, par înspăimântătoare, dar sunt timide și ignoră oamenii, dacă nu se simt amenințate. Locuiesc într-o mlaștină de pe insulă, printre nuferi roșii superbi.

 

Water monitor lizard, Surin Islands

 

Surin Islands

 

Un astfel de tablou ar putea fi numit „Frumoșii (nuferii) și bestiile (varanii)” … Reptilele ies din apă ca să mănânce. Nu le-am întâlnit pe poteca noastră din junglă. Aveau un traseu paralel de la mlaștină spre spatele restaurantului, unde mâncau diverse resturi sau stăteau la soare. Pot atinge până la 3 metri lungime. Cel mai mare exemplar care ne-a ieșit nouă în cale era solid, dar nu avea mai mult de un metru și jumătate.

 

Surin Islands

 

Am uitat sa va spun că cei mai mulți copaci de aici au plăcuțe cu informații despre specie, vârstă si caracteristici, ca într-o grădină botanică. Peste tot pe insulă sunt totemuri ale tribului Moken, reprezentând diverse spirite.

 

Surin Islands

 

Un traseu semnalizat te conduce spre cel mai înalt punct de pe insulă în cazul în care se declanșează alerta de tsunami. În zona restaurantului găsești încărcătoare pentru orice tip de telefon. Daca ai noroc, te poți conecta și la internet. Mi-a sărit în ochi cutia poștală roșie, montată în dreptul barului… Tare mi-ar fi plăcut să stau suficient de mult aici, încât să o folosesc 🙂

 

Surin Islands

 

Curentul pe insulă functionează doar după apusul soarelui. Cât privește noaptea în cort, o salteluță suplimentară ar fi fost perfectă pentru oasele noastre trecute de prima tinerețe. Pentru copii, însă, a fost super distractivă experiența la cort cu lanterna în frunte.

 

Surin Islands

 

Snorkeling,  înot în apele smarald, plajă pe nisipul ca făina, reprize de explorat insula, mâncare tradițională nemaipomenit de gustoasă…. Cum am spus: sălbatic, simplu, spectaculos.  Nu știu cum vă sună vouă această experiență a noastră. Pentru mine, însă, a fost cel mai eficient tonic. Aceste două zile m-au încărcat cu energie cât pentru luni întregi. Și mi-au deschis apetitul pentru alte experiențe similare.  Curând, sper 🙂

GOOD TO KNOW:

  • Parcul Național Mu Koh Surin este închis între 1 mai și 31 octombrie
  • Taxa de intrare este 200 baht (aproximativ 6 euro) de persoană
  • Variante de cazare: bungalow-uri și corturi 
  • Pe insulă totul este administrat de guvern (National Park, Wildlife and Plant Conservation Department)

More photos here

Semnează și tu pe harta experiențelor autentice!

Iubești să descoperi oameni și locuri noi? Ești călător amator, blogger sau colinzi lumea prin prisma jobului?
Hai să ne împărtășești experiențele tale de călătorie, exact așa cum le-ai trăit!

Trimite-ne poveștile și recomandările tale pe office@dailyescape.net și intră în comunitatea călătorilor dedicați și informați!

MORE NEWS