dailyescape.net

EGIPT | Curioasa piramidă Bent redeschisă publicului după 54 de ani

Posted: July 15, 2019

SHARE

Piramida Bent sau piramida "înclinată" se află în Dahssur, la aproximativ 40 de kilometri de Cairo. Este una dintre cele mai vechi, dar și neobișnuite piramide din Egipt. Construcția are 4.600 de ani și și-a dobândit numele de la forma ciudată, cu două unghiuri diferite de înclinație. Explicația ar fi următoarea: terenul din zonă ar fi fost moale şi avea probleme de stabilitate. Constructorii ar fi constatat acest lucru târziu și au schimbat unghiul piramidei pe parcursul proiectului, de la unul clasic de 55 de grade la un unghi de 43 de grade. Înaltă de 101 metri, piramida Bent a fost construită de faraonul Sneferu, fondatorul celei de-a patra dinastii egiptene, în jurul anului 2600 î.Ch. Arheologii cred că faraonul are o cameră mortuară încă nedescoperită, undeva în interiorul piramidei. Turiștii pot intra în piramidă pentru prima dată din 1965, în urma unui amplu proiect de restaurare. Accesul se face prin zona de nord, printr-un tunel îngust, lung de 79 de metri. Doar două încăperi din interiorul structurii pot fi vizitate pentru moment. Odată cu piramida Bent a fost deschisă publicului și o piramidă satelit, înaltă de doar 18 metri, care ar fi fost construită pentru soția faraonului.

Credit: Ministry of Antiquities-Arab Republic of Egypt, twitter.com/AntiquitiesOf


Credit: Ministry of Antiquities-Arab Republic of Egypt, twitter.com/AntiquitiesOf


Conform autorităţilor egiptene, în această regiune arheologii au descoperit recent mai multe sarcofage din piatră, lemn şi lut în care se află mumii în stare foarte bună de conservare. Dahshur este o zonă arheologică foarte importantă, parte a Necropolei Memphis, sit ce face parte din patrimoniului mondial UNESCO.
Redeschiderea Piramidei Bent este parte din ampla campanie de recâștigare a turiștilor și de stimulare a turismului, una dintre principalele surse de venit ale țării. Primavara arabă din 2011 și cele câteva atentate teroriste care au lovit ulterior aceasta zonă au făcut ca Egiptul să piardă în câțiva ani mai mult de jumătate din numărul de vizitatori.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial