POVEȘTI ȘI SUPER EXPERIENȚE DIN CASA MAYAȘILOR| Trasee mexicane în Peninsula Yucatan

 

O spun de la bun început. Mexicul mi s-a lipit de suflet mai tare ca oricare alt loc pe care l-am vizitat. M-aș întoarce oricând… mai am atâtea lucruri de văzut, de învățat, de savurat…  Peninsula Yucatan este o combinație perfectă între natură, cultură și istorie. Este tărâmul mayașilor, urmașii lor trăiesc și astăzi aici, au o cultură bogată și tradiții vii pe care le păstrează cu rigoare. Poate cel mai tare mi-a plăcut cultul pe care îl au pentru natură. Îmi place să sper că este un lucru care se va perpetua și va fi respectat atât de turiști, cât și de marii investitori care au poposit aici odată cu dezvoltarea infrastructurii.

 

Mexic
Riviera Maya, Mexic

Peninsula Yucatan s-a lăsat descoperită relativ recent. Până la mijlocul anilor 1900, singura legatură cu lumea exterioară era pe mare. Prima cale ferată care a legat peninsula de restul Mexicului a fost construită în anii 1950, iar prima autostradă, 10 ani mai târziu. Aeroporturile internaționale din Cozumel și Cancun au aparut în anii 1980, moment în care veniturile din turism au început să crească semnificativ în regiune.

Peninsula Yucatan ocupă o suprafață întinsă în sud-estul Mexicului, este ca o graniță parțială între Golful Mexic și Marea Caraibilor. Deși cea mai mare parte este teritoriu mexican, Peninsula Yucatan include și Belize și partea de nord a Guatemalei. O suprafață importantă este în continuare acoperită de junglă. Pădurile tropicale de aici sunt, ca întindere, pe locul al doilea în lume după cele din Amazon și la fel de valoroase.

 

Mexic
Riviera Maya, Mexic

Prima dată am ajuns în Mexic printr-o întâmplare fericită. Era perioada în care plecam în Germania și de acolo din aeroport ne alegeam din ofertele super last minute ale agențiilor locale (se întâmpla în 2011). Era prima călătorie pe distanță mare cu ambii copii. Cel mic avea un an și jumătate, iar cel mare, puțin peste 3 ani. Cu cel mare mai fusesem în acest gen de vacanță, așa că aveam experiență.  Ne obișnuisem și cu ideea că nu știam unde vom ajunge. Aveam biletele spre Dusseldorf cumpărate. Întâmplarea a făcut să găsesc, cu două săptămâni înainte de plecare, pe site-ul unei agenții germane, o ofertă pentru Mexic. Îmi amintesc că am plătit pentru 10 zile all inclusive în jur de 1000 de euro de adult și încă 30% din preț pentru unul dintre copii.  Oferta era cu plecare din Amsterdam, la o zi după sosirea noastră în Germania. Din Dusseldorf la Amsterdam se ajunge foarte ușor cu trenul. Așa că nu am stat pe gânduri.

Drumul până la Cancun a durat 13 ore. Dar au fost niște ore pline, care au trecut repede. În avion erau mulți copii, iar părinții însoțeau, cu schimbul, trenulețul de prichindei ce se formase pe culoare. Spre final, copiii au căzut lați, iar nouă, părinților, ne-a mai luat ceva timp să reîmpărțim jucăriile împrăștiate prin tot avionul.

 

Occidental Allegro Playacar, Playa del Carmen, Mexic

Resortul nostru era situat pe Riviera Maya, în Playacar, o zona rezidențială liniștită din Playa del Carmen. Era printre cele mai mici hoteluri de aici, dar cochet și simpatic. Eram cazați în  bungalowuri amenajate în stil tradițional.

 

Mexic
4:00 a.m., Playa del Carmen, Riviera Maya

Diferența de fus orar între România și Mexic este de 8 ore. În  prima dimineață ne-am trezit cu mult înainte să răsară soarele. Să fi fost ora 4. N-a fost chip să mai adoarmă copiii, așa că ne-am îmbrăcat și am ieșit pe plajă. Am admirat întregul ritual de debut al noii zile. Ne-am bălăcit la răsărit și am făcut cunoștință cu primele animale necunoscute nouă – niște rozătoare măricele din familia ratonilor. Tot aici am avut și cei mai simpatici vecini. Împărțeam terasa cu o familie de iguane lungi de 30 – 40 de cm. Locuiau sub trotuarul din fața camerei, dar cum apărea soarele, hop și ele la bronzat.

 

Occidental Allegro Playacar, Playa del Carmen, Riviera Maya
 
Playa del Carmen, Riviera Maya

Complexul nostru avea ieșire direct pe plajă. O plajă publică, dar extrem de îngrijită și deloc aglomerată pe atunci. Aici am experimentat pentru prima oară nisipul de coral. Pe lângă albul imaculat care contrastează cu turcoazul mării, nisipul de coral nu se încinge oricât de puternic ar fi soarele.

 

Playa del Carmen, Riviera Maya
Playa del Carmen, Riviera Maya

Atât mai spun despre hotel: ca poziționare, era un punct de plecare excelent pentru explorarea diverselor zone ale peninsulei. Și noi eram hotărâți: venisem înarmați și cu cărucior și cu rucsac de copil.

 

Insula Muierii, Mexic

Riviera Maya se întinde de-a lungul Mării Caraibilor, între Cancun și Tulum, pe aproximativ 125 de km.  Am cutreierat zona și în mod organizat și pe cont propriu, cu mașina, împreună cu un cuplu de români cu care ne-am împrietenit.

Cea mai mare parte a peninsulei Yucatan este în continuare predominant mayașa. Cultura Maya, identitatea, tradițiile și limba sunt foarte vii, în special în afara zonelor turistice, în sate sau orașe mai mici. Mayașii sunt extrem de prietenoși. Sunt ușor de identificat, atât datorită trăsăturilor, cât și staturii. Nu prea le place să fie numiți mexicani.
 
Valladolid, Mexic

I-am întâlnit în drumul nostru spre Chichen-Itza. Am poposit în orașul Valladolid, o combinație incredibilă între arhitectura colonială spaniolă și tradițiile mayașe. Fondat de invadatorii spanioli, Valladolid este, în spirit, un oraș profud mayaș – de la bucătărie, cu specialitățile ei dulci picante, și meniuri “pibil” cu porc sau pui gătit în frunze de banan și până la dialectele care se disting în conversațiile banale de pe stradă. Distincte sunt și femeile mayașe care poartă veșminte tradiționale huipil – bluze sau rochii din bumbac alb împodobite cu broderii florale colorate și strălucitoare.

Valladolid, Mexic
Valladolid, Mexic

După o masă tradițională și o plimbare pe străzile vii ale orașului, ne-am continuat traseul spre ruinele din junglă. Drumul este un spectacol în sine. Următoarea oprire am făcut-o ca să ne răcorim într-una dintre misterioasele cenote din zonă.

 

Cenote, Peninsula Yucatan, Mexic

Nu sunt râuri de suprafață în Peninsula Yucatan. În schimb, există o rețea impresionantă de ape subterane care a dat naștere unor peșteri spectaculoase și câtorva mii de piscine naturale, multe dintre ele neexplorate încă. Peste 6000 de bazine de apă dulce, numite cenote, s-ar afla în peninsulă, zona fiind comparată în mod plastic cu un schweitzer. Pe vremuri erau considerate locuri sacre unde mayașii comunicau cu divinitatea. Erau folosite de băștinași ca sursă principală de apă potabilă, dar și ca loc de jertfe aduse zeilor.

 

Valladolid, Mexic

Astăzi, apele verzi albăstrui și extrem de limpezi ale cenotelor, înconjurate de vegetația luxuriantă, hipnotizează turiștii care vin special să înoate sau să se scufunde în aceste piscine naturale încântătoare. Speologi şi scafandri pasionați studiază, încă, istoria și misterele acestor cenote.  Unele dintre ele sunt atât de adânci, încât nimeni nu a reușit să le atingă fundul.  Ne-am răcorit puțin și ne-am continuat drumul.

Chichen Itza, Yucatan, Mexic

Chichen Itza este ca un magnet pentru turiști, Peste 2,2 milioane de vizitatori trec pe aici în fiecare an. Celebrul sit arheologic care se întinde pe 10 kilometri pătrați, a fost unul dintre cele mai importante centre ale civilizației maya. Acum se numără printre cele șapte noi minuni ale lumii. Construcția centrală, Piramida lui Kukulcan, a fost proiectată astfel încât, în timpul echinocțiului de primăvară și de toamnă, mișcarea soarelui creează iluzia unui șarpe uriaș de lumină ce alunecă pe scările principale ale piramidei. Pentru localnici, acest lucru simbolizează întoarcerea lui Kukulcan, șarpele cu pene din mitologie mayașa. Ei bine, vizita noastră la Chichen-Itza a coincis cu echinocțiul de toamnă. Alături de alte câteva sute de turiști am așteptam câteva ore cu gura căscată să apară umbra zeului – șarpe. Norii ne-au spulberat speranța, însă magia momentului este de neprețuit. Legenda merge mai departe.

 

Echinocțiu de toamnă la Chichen Itza, Mexic

Ca să eviți aglomerația la Chichen-Itza e recomandat să ajungi la prima oră. Chiar dacă scapi de puhoiul de turiști, trebuie să ții piept vânzătorilor ambulanți aflați în număr mare pe aleile sitului. Și un alt sfat: negociați absolut orice, primul preț poate scădea spectaculos.

Mii de ruine maiașe sunt în peninsula Yucatan, majoritatea fiind șantiere arheologice active. Doar o parte dintre situri au fost restaurate și sunt deschise publicului.

 

Xcaret, Riviera Maya, Mexic

V-am spus că natura este unul dintre principalele atuuri ale acestui loc.  Și mexicanii știu să-l scoată în evidență. Riviera Maya are câteva parcuri ecologice și de aventură extraordinar de spectaculoase, construite în junglă: XCaret, Xel-Ha, Xplor, Xenses.  Parcurile din Mexic sunt printre primele locuri din lume unde au fost luate măsuri pentru protejarea mediului subacvatic. Cremele de protecție solară pe bază de substanțe chimice sunt interzise aici de mai bine de 10 ani.

 

Xcaret, Riviera Maya, Mexic

Xcaret este un obiectiv de neratat. Este un uriaș parc ecologic amenajat într-o zonă în care jungla coboară până în buza Caraibilor. Toate animalele sălbatice specifice regiunii le gasești aici, în zone amenajate apropiat de mediul lor natural. Puma și jaguarul, de exemplu, au rezervate câte o colină, separată de aleile turistice de un șant cu apă. Păsările au amenajată o zonă de pădure tropicală supraetajată. La fel și fluturii. Iubitorii de orhidee pot admira superba plantă-parazit la ea acasă. Peste 50 de activități sunt la dispoziția turiștilor. Trei râuri subterane traversează parcul. Le poți urma traseul în tururi de snorkeling. Ruine mayașe, o zonă tip muzeul satului unde descoperi tradițiile și stilul de viață local, un hipodrom animat de spectacole și un acvariu fascinant. Contra cost poți înota cu rechini, delfini sau cu pisici de mare uriașe.

Xcaret, Riviera Maya, Mexic
Xcaret, Riviera Maya, Mexic

Câteva zone de plajă sunt amenajate în mici golfuri de poveste.  Cum apune soarele, baștinași îmbrăcați și pictați ca străbunii lor te conduc spre amfiteatru, acolo unde peste 300 de actori joacă într-un spectacol impresionant care cuprinde întreaga istorie a Mexicului. Absolut minunată ziua petrecută aici.

 

Xcaret, Riviera Maya, Mexic
Xcaret, Riviera Maya, Mexic
Xcaret, Riviera Maya, Mexic

Un bilet de o zi la Xcaret costa în jur de 100 de dolari, preț în care este inclus și un prânz tip bufet suedez all inclusive, la alegere, într-unul dintre restaurantele din parc. Copiii plătesc jumătate din preț. Există însă diverse pachete și oferte, funcție de timpul și intențiile fiecăruia.

 

Mexic
Insula Muierii, Mexic

Alta zi, o nouă aventură. Sunt câteva insule în apropiere care merită toată atenția: Cozumel, Contoy, Isla Mujeres, Holbox. Noi am ales să petrecem o zi pe Insula Muierii. Se află la o distanță de 30 de minute de Cancun. Sunt curse clasice cu feribotul sau poți opta pentru catamaran. Am ales ultima variantă. Biletul a fost 60 de dolari de persoană, preț în care intră și mâncarea și băutura servite pe barcă. Ni se spusese că, dacă avem noroc de vreme bună, vom vedea cea mai frumoasă culoare de mare. Și am avut.

 

Insula Muierii, Mexic
Insula Muierii, Mexic
Insula Muierii, Mexic

Ajunși din Cancunul agitat, Insula Muierii este o oază de liniște. Nu există mașini. Transportul se face, fie cu mașinuțe de golf, fie cu scutere. Este un loc exclusiv de relaxare, cu plaje frumoase, hoteluri și terase cochete.

 

Insula Muierii, Mexic

Insula Muierii este un loc minunat pentru iubitorii de snorkeling și diving. MUSA – Muzeul Subacvatic de Artă –  este cea mai recentă atracție, un proiect care cuprinde 3  galerii cu 500 de sculpturi în mărime naturală, montate pe fundul mării, la o adâncime între 3 și 6 metri.

 

Sursa foto: www.musamexico.org
Sursa foto: www.musamexico.org

Între aceste excursii am explorat împrejurimile hotelului. Playacar este un cartier de resorturi și vile. Niște case coloniale spectaculoase, cu porți înalte și vegetație tropicală. Multe dintre ele erau de vânzare. Vă imaginați că am căutat pe net să văd ce prețuri aveau – între 300.000 și 2 milioane de dolari.

În rest, aceeași grijă față de natură și istorie – copaci foarte bătrâni cu tulpini masive, ocolite, nu îngropate în asfalt, bolovani aparent banali sau resturi de ruine a căror poveste este descrisă pe plăcuțe metalice vizibile, ce te fac să te oprești din drum și să le citești. Centrul turistic din Playa del Carmen este o zona de evitat – aglomerată și cu prețuri hiperumflate.

 

Playa Akumal, Riviera Maya, Mexic

Nu putea lipsi de pe harta noastră oprirea în Akumal. Arie naturală protejată, este casă pentru trei specii de broaște țestoase. Am ajuns pe plajă dimineața, înainte de sosirea grupurilor organizate. Am închiriat un ghid cu o barcă și ne-am delectat mai bine de o oră în compania simpaticelor broscuțe. Când am fost noi, Akumal nu era o zonă extrem de populară și existau doar câteva reguli de bun simț – să nu hărțuiești și să nu hrănești animalele și să folosești doar protecție solară biodegradabilă. Înțeleg că în ultimii ani, din cauza numărului mare de turiști, accesul pe plajă a fost restricționat și regulile sunt mai multe și mai stricte.  Orice măsură care protejează aceste specii este binevenită și o încurajez.

Paralel cu Riviera Maya se găsește a doua cea mai mare barieră de corali din lume, Reciful Mesoamerican. Se intinde pe aproximativ 700 km din Cancun până în Honduras. Akumal este unul dintre punctele recomandate pentru a admira reciful, așa că am profitat de barcă pentru o nouă repriză de snorkeling.

 

Playa Akumal, Riviera Maya, Mexic

Fiind cu mașina, ne-a fost ușor să ajungem din Akumal la Tulum.

Tulum, Riviera Maya, Mexic

Fost sat de pescari, Tulum este acum una dintre cele mai căutate destinații, inclusiv în rândul celebrităților. Ce face acest loc să fie atât de popular? Tulum are unele dintre cele mai spectaculoase plaje de pe întregul continent. Plaja Paradis, spre exemplu, este considerată una dintre cele mai frumoase din lume.

 

Tulum, Riviera Maya, Mexic

Ca să nu mai vorbim de ruinele mayașe care străjuiesc Marea Caraibilor din vârful stâncilor. Parcul arheologic Tulum. Aici a fost ultimul oraș ridicat de mayași și unicul oraș – fortăreață. Este unul dintre cele mai bine păstrate situri. Drumul te conduce printre ruinele păzite de iguane până când stâncile ajung deasupra mării turcoaz. Ireal peisajul.

Tulum, Riviera Maya, Mexic
Tulum, Riviera Maya, Mexic
Tulum, Riviera Maya, Mexic

În jungla din apropiere de Tulum se găsesc trei dintre cele mai mari sisteme de peșteri subacvatice din lume (Ox Bel Ha – 238 km, Sac Aktun  – 215 km si Dos Ojos – 82 km). De curând, Tulum a fost declarată prima zonă turistică de dezvoltare durabilă din Mexic. Noul statutul al regiunii  ar trebui să asigure o dezvoltare organizată și gândită astfel încât să protejeze mediul natural, dar și cultura și valorile comunităților locale.

Am avut noroc și de vreme bună. Deși eram în plin sezon de uragane, doar câteva ploi răzlețe ne-au ținut în loc preț de câteva zeci de minute.

 

Playa del Carmen, Riviera Maya
Playa del Carmen, Riviera Maya

În rest, picioarele au rezistat, iar copiii au fost foarte cooperanți. Evident că ar mai fi fost multe locuri de văzut. Dar am lista deschisă pentru revenire. Ce voiam să vă spun în final – resorturile de pe Riviera Maya sunt absolut spectaculoase și îmbietoare, dar este mai mare păcatul să rămâi prizonierul lor și să nu ieși să descoperi minunile din jur.

Am scurtat cât am putut povestea mea, deși aș mai avut o mulțime de lucruri de împărtășit. Dacă v-am trezit interesul și vă faceți drum prin zonă, abia aștept impresiile voastre.  

PS  – S-a întâmplat în septembrie 2011. Multe s-au schimbat de atunci în Mexic 

GOOD TO KNOW:

  • Sezon uscat: decembrie – aprilie
  • Sezonul uraganelor: iunie – octombrie
  • Nu este nevoie de viză pentru o ședere de până la 180 de zile
  • Taxa de ieșire din țară: 65$/persoană

More photos here

 

*** Completăm constant experienţele noastre de călătorie din diverse colţuri ale lumii, AICI

*** Imagini video din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories

Călătorii inspirate tuturor!  🌏💚

 

MORE NEWS

 
 
 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.