ITALIA | Un traseu de opt zile cu trenul pe Riviera Italiană, prin Toscana și Rimini, cu atracții pentru toate vârstele

    Încă nu s-a dovedit științific dacă e o decizie bună sau nu să pleci într-o vacanță… dinamică cu cei mici după tine, însă noi am făcut-o. Am ales cele mai ieftine bilete – au fost către Bologna – și ne-am făcut planul de vacanță prin Italia. Cu trenul.

Am eliminat opțiunea mașină, deoarece scaunele speciale pentru copii ne-ar fi dublat costul închirierii. Dar și varianta tren ne-a costat multă răbdare… Juniorii (2 și 5 ani) au avut multe momente grele, pe care le-am rezolvat – uneori – cu gustări, jocuri sau, în cel mai fericit caz, cu reprize de somn.

Avionul a ajuns aproape de ora 22:00 în Bologna, așa că am înnoptat într-un apartament rezervat pe booking. Ne-am ales de acasă toate cazările, din motive lesne de înțeles. Apartamentul situat lângă stadion era foarte curat, spațios, dotat cu toate cele necesare. Am mâncat la pizzeria din cartier, Il Ciclope, într-o atmosferă plăcută, prietenoasă. A doua zi am început aventura turistică. Stazione Centrale a fost sintagma-cheie a vacanței noastre, deci într-acolo am pornit. Primul traseu a fost Bologna Stazione Centrale – Firenze Santa Maria Novella – Pisa Centrale – La Spezia Centrale. Am luat numai bilete Trenitalia, pe parcursul întregii călătorii. Celelalte companii sunt mai scumpe. Am avut legături bune, condiții bune, iar unde am ratat conexiunile – căci da, am pățit și d-astea – am avut alternative rapid, cu așteptare sub o oră.

 

Calea ferată ce traversează Cinque Terre | Credit: Cătălin Dinu, www.catalindinu.com

Prima zi, cu vreme închisă, a trecut schimbând trenuri, iar după amiază, pe o ploaie torențială, am ajuns în orașul de la marginea celor Cinque Terre, La Spezia. Am stat două nopți într-o cameră spectaculoasă dintr-o clădire istorică. Mozaic pe jos, tavan decorat cu o frescă recondiționată frumos, mobilier puțin, dar elegant. Plus sweet breakfast inclus, în compania gazdei și a cățelului-mascotă, Johnny Depp 😀

Camera avea vedere directă spre portul aglomerat și cu activitate intensă. De la fereastră vedeam containerele descărcate/încărcate zi și noapte din și în vasele comerciale. Iar în spatele lor se conturau spectaculos uriașele nave de croazieră, urmașele Titanicului.

 

Cinque Terre | Credit: Cătălin Dinu, www.catalindinu.com
Cinque Terre | Credit: Cătălin Dinu, www.catalindinu.com

Dimineață am luat greșit un tren spre Levanto, capătul liniei Cinque Terre. Abia de acolo am cumpărat Cinque Terre Pass, doar pentru adulți, bilet ce asigură călătoria cu trenul o zi întreagă, în regim hop on, hop off. Așa am ajuns pe plaja din Monterosso al Mare, apoi pe promenada din Vernezza, apoi în Manarola și, la final, am cinat în Riomaggiore (Am ales să lăsăm pe altă dată Corniglia, pentru care ar fi trebuit să urcăm mai mult din gară până în orașul de pe stâncă). În Riomaggiore, după ce am mâncat, am mai urcat și coborât câteva sute de trepte pentru fotografii și, abia apoi, ne-am urcat în trenul spre La Spezia.

 

Cinque Terre | Credit: Cătălin Dinu, www.catalindinu.com

La întoarcere am ratat autobuzul potrivit și, în loc să așteptăm o ora în stație, am pornit pe jos. Am văzut și centrul orașului, cu viața de noapte animată, în frumoasa Piazza Europa și pe străduțele înguste din jur. Am zărit și marcajele traseelor turistice spre Castello, de exemplu, unde nu am mai avut energie să ajungem.

Dimineață ne-am despărțit de Johnny Depp și am plecat spre… Stazione Centrale. Destinația: Florența. Am stat doar o noapte. Prea puțin, dar mai venim. Am ales un bungalow în Florence Camping in Town. Croit dintr-un container, bungalow-ul era foarte bine gândit, cu spațiu mic, dar util: bucătărie și un loc de luat masa, dormitor matrimonial cu baie proprie și dormitor cu trei paturi, cu baie proprie. Pe terasă am mâncat ceva rapid de la supermarketul din camping.

 

Florența | Credit: Cătălin Dinu, www.catalindinu.com

Cea mai practică soluție de transport spre oraș este autobuzul 14 A, un traseu de aproximativ 40 de minute. Am ajuns în centrul Florenței seara, orbiți de foame. După cină am vizitat pe fugă piețele și străduțele, ne-am rătăcit printre muzee, statui și restaurante și am ajuns, din nou la autobuzul care ne-a întors în camping.

Dimineață am ajuns iar în gară, cu destinația Rimini. Aveam în plan să mergem la Mirabilandia și în San Marino. Pentru Mirabilandia, parcul de distracții pe care urma să-l vizităm, nu luasem bilete online, ceea ce ne-a mărit costul cu vreo 20 de euro: varianta cu discount prin booking ne costa cam 86 de euro, cumpărate online pe site-ul lor, aproximativ 95 de euro, iar la fața locului am dat 105 euro pentru două bilete de adult și unul de copil. Bebe sub 90 cm a intrat gratuit, dar nu prea a avut activitate, am stat cu rândul cu el la un loc de joacă. Atracțiile parcului se adresează copiilor peste 90 cm, cele liniștite, tranquille, cum zic italienii. Aici aș menționa cursele Auto Splash și Gold Digger în care eu am murit de frică, deci nu aș pune niciodată un copil de trei-patru ani, 90 de centimetri, în ele 😀 . Copiii peste 110 centimetri au acces în mai multe instalații, iar cei peste 140 de centimetri se pot da și în cele mai grozave – în care noi nu ne-am urcat deloc.

 

Mirabilandia, Ravenna
Mirabilandia, Ravenna | Credit: Jeremy-Thompson, flickr.com

Sunt restaurante multe unde găsești fast food, dar și paste, pizza, frigărui, salate, deserturi, cam orice. Prețurile, moderate: un meniu family cu două porții de paste, una de pizza, apă și un ou de ciocolată, 19,60 euro. Frigărui și cartofi prăjiți, 10,50 euro. O cafea, 1,10 euro sau 1,60 euro un capuccino mare. Berea, 4 euro sau 4,50. Am comparat costul porției de waffles, 3,50 euro în parcul Mirabilandia și 25 de lei în centrul Bucureștiului, la zilele orașului. Deci prețurile au fost rezonabile în cele două zile petrecute în parcul tematic. Nu am greșit, chiar două au fost. Am sacrificat ziua destinată vizitei în San Marino pentru a merge din nou la Mirabilandia. A doua oară intrarea fost gratuită, un bilet este valabil două zile – chiar trei în sezon.

Din nou în gară, Rimini Viserba, o haltă mai aproape de hotelul nostru decât Rimini, de unde am luat bilete de 3 euro/adult, până la stația Lido di Classe. De acolo ne-am urcat în shuttle bus, 1,5 euro/adult. În sezon totul e mai simplu, sunt microbuze shuttle din toate stațiile din Rimini, cu 6 euro/adult, preț fix până la intrarea în parc. Noi am venit în octombrie, când e deschis numai în zilele de weekend, iar tot parcul e decorat de Halloween. Un mare argument pentru revenirea noastră pentru a doua zi de distracții a fost că sâmbătă am ratat spectacolul Hot Wheels. Au insistat băieții să îl vadă duminică, de la ora 16:00. Acrobațiile piloților, drifturile, atmosfera, toate au fost spectacoloase. A meritat să ne întoarcem.
Parcul închide la 18:00. Am revenit în Rimini la hotelul de trei stele unde eram cazați. Un hotel vechi, renovat, curat, cu un aspect de anii ’70, cu un singur lucru remarcabil și spectaculos: micul dejun. Mâncare pentru toate gusturile, cu o mare varietate de dulciuri, fructe, chiar și un mic bar cu produse fără gluten. De cafea nu mai vorbesc…este Italia…pretutindeni a fost excelentă.

 

Răsărit în Rimini | Credit: Cătălin Dinu, www.catalindinu.com
Rimini | Credit: Cătălin Dinu, www.catalindinu.com

Ultima zi de concediu a fost cu vreme frumoasă (24 de grade și soare – dar apa mării, bună de baie doar pentru curajoși). Stăm în Rimini Torre Pedrera, unde plaja e lungă și goală, dar perfectă pentru o jumătate de zi de respiro, după lunga alergătură prin gările Italiei. Am vizitat centrul vechi al orașului Rimini. Străduțe înguste, piețe încărcate de istorie, terase și cafenele, un parc frumos cu vedere către podul Tiberius, construcție din secolul întâi, ce este folosită și azi… cam atât am reușit să vedem în plimbarea de după-amiază. Din mers am făcut și rezervarea la cursa directă Rimini Bologna Airport Shuttle, care a costat 48 de euro pentru doi adulți și un copil peste patru ani.

 

 

Am mai ratat trenuri, am sărit din schemă muzeele, am fost întârziați mereu, am adunat cheltuieli mari, dar am făcut trasee lungi și ne-am atins obiectivele mari ale vacanței. Și ne-am trezit în fiecare zi după ora 8 (ora 9 a României). Data viitoare vom fi mai harnici, vom mai crește, vom fi mai documentați și mai eficienți și, sigur, bifăm și muzee 😀

 

MORE NEWS