Lionfish. Amatorii de snorkeling și pasionații de scufundări cunosc bine personajul. Un pește spectaculos, grațios, seducător, dar veninos, fiind totodată un prădător feroce și un invadator de neoprit. Nativ din regiunea Indo-Pacific, sofisticatul lionfish a ajuns în ultimii ani spaima Atlanticului. Cum a fost posibil? Lionfish este un pește exotic, decorativ, preferat pentru popularea acvariilor. Specialiștii spun că, prin anii 1980, unii proprietari de acvarii au renunțat la acest hobby și au eliberat peștii în mare, producând, în acest caz, un dezechilibru major.

Un exemplar de lionfish poate trăi până la 15 ani, este un vânător tenace, se hrănește cu cantități impresionante de crustacee mici și cu pești și nu prea are prădători de care să se teamă. Poate măsura între 5 și 45 de centimetri și ajunge până la 1,5 kilograme. Două dintre cele 12 specii de lionfish au invadat coasta de est a Statelor Unite, Golful Mexic și zona Caraibelor, fiind considerate printre speciile invazive cele mai agresive de pe planetă. Acest pește are o rată de reproducere extrem de mare. Femela lionfish depune într-un an 2 milioane de ouă. Ca urmare, într-un interval scurt de timp, între 2004 și 2008, populația de lionfish din aceste zone a crescut cu 700%, experții temându-se că în acest ritm biodiversitatea recifelor din Atlantic ar putea scădea cu până la 80%. (Vedeți aici evoluția invaziei de lionfish din 1986)


Aceasta fiind situația, în 2010 oficialii Florida Keys National Marine Sanctuary au început să instruiască scafandrii ca să prindă și să elimine cât mai multe exemplare din această specie. Așa au luat naștere expedițiile de vânătoare numite „lionfish derby”, ce se țin anual în Florida. Luptându-se cu „invadatorul”, s-a descoperit că acest pește este chiar delicios. A fost inițiată campania “Eat Lionfish” ce a urmărit să familiarizeze chefii și clienții deopotrivă cu noua delicatesă și, astfel, lionfish-ul a intrat în meniul multor restaurante.
Anul acesta tradiționalele Lionfish derbies din Florida debutează la sfârșitul lunii iunie cu cea de-a opta ediție a concursului de la Fort Lauderdale. Urmează cel din Sarasota între 12 și 14 iulie, iar în septembrie concursul și festivalul de la Upper Keys. Înainte de fiecare întrecere, scafandrii sunt instruiți cum să captureze și să manipuleze în siguranță acest pește veninos și află ce instrumente și tehnici pot fi folosite la vânătoare. Competiția propriu zisă durează o zi, de când răsare soarele până la apus. Echipele de scafandri se întrec să prindă cât mai mulți pești invadatori. Fiecare pește se măsoară și se acordă premii pentru echipele care capturează cel mai mare, cel mai mic și cele mai multe exemplare. La finalul concursului, voluntarii preiau captura și întrecerea se mută în bucătărie. În paralel, publicul este invitat să vizioneze filme documentare despre invazia acestei specii, iar experții răspund tuturor întrebărilor. Concursuri similare sunt organizate și în alte zone, toate având ca scop salvarea ecosistemelor marine de peștele invadator.

Acest tip de evenimente a dus în timp la conștientizarea fenomenului și face cunoscută această problemă tot mai multor oameni. Sute de mii de exemplare de lionfish au fost capturate de diverii din Florida în acești ani. Un număr infim față de rata de înmulțire a speciei. Se caută și alte soluții de eliminare a „invadatorului”. În Honduras, spre exemplu, oficialii Parcului Marin din insula Roatan antrenează rechinii să prindă gustul acestui pește, în timp ce mai multe companii dezvoltă roboți subacvatici care să-l identifice și să-l vâneze la adâncimi mari.
Lionfish-ul a ajuns între timp și în Mediterană. A fost localizat în Cipru, Malta, Grecia, Turcia, Tunisia și continuă să cucerească noi teritorii.
Mai multe ştiri şi informaţii despre destinaţii de călătorie din întreaga lume şi despre problemele cu care se confruntă, aici.