Cu mașina prin Canada. Sfaturi și reguli de circulație

 

    Odată cu liberalizarea regimului vizelor mai mulți turiști români vizitează Canada. Închirierea unei mașini este o necesitate. Deși distanțele și vitezele respectă sistemul metric, iar, în marea lor majoritate, regulile de circulație sunt aceleași ca în Europa, există câteva diferențe majore. Necunoașterea lor v-ar putea duce în situații neplăcute care să usture la buzunar și, în cazuri mai grave,  la închisoare.  Dacă ați ajuns în Canada, obișnuiți-vă cu ideea că legile, de toate felurile, sunt respectate și din cauză că există în permanență cineva care să verifice. În orașe există mașini care patrulează și verifică parcarea pe străzi, există patrule de poliție, uneori în mașini fără însemne exterioare, care verifică circulația, există poliție de toate felurile. Nu se bagă în sufletul tau, dar apar când nu te aștepți.

 

 

Iată, în primul rând, câteva din regulile importante pe care trebuie să le știți daca urmează să închiriați o masină în Canada și USA:

 • Carnetul românesc este valabil – și în Canada, și în SUA
 • Închiriați mașina din timp – indiferent de sezon, centrele de închiriere sunt aglomerate
 • Dacă treceți dintr-o țară în alta (SUA-Canada), verificați cu firma de închiriere – nu toate acceptă ieșirea peste graniță și, cu atât mai puțin, predarea mașinii în altă țară (ex. să o închiriezi la New York și să o predai la Toronto)
 • La biroul de închiriere uitați-vă la mașină cu lupa și în lumină bună!!!! Se notează orice „dent” și „scratch”. Nu este ca în Europa, în America orice zgârietură în plus vi se impută la predare, când mașina este la fel de minuțios analizată
 • Nu mi s-a cerut niciodată garanție sub forma de depozit în bani, nici când am luat mașina de la Boston și am predat-o la Montreal, în Canada, dar închirierea presupune un credit card – iar la semnare sunteți de acord ca firma  să-și ia banii în cazul în care consideră că le-ați provocat pagube.
 • La sumele afișate, calculați și taxele (e valabil și în magazine, peste tot). Prețurile, în întregimea lor, se calculează la casă. Dacă prețul afișat este 100 dolari, prețul total va fi de 115 dolari (în Quebec). 15% sunt taxele provincială și federală cumulate.
 • Păstrați TOATE actele și hârtiuțele, chiar după înapoierea mașinii. Am avut surpriza să fiu taxat de către Hertz și pentru următorul client care a închiriat mașina pe care eu o predasem. Cu greu am reusit să prind pe cineva la telefon să-i explic situația și s-o rezolv.

Și acum să vă spun despre principalele reguli de circulație pe șosele:

Regula panoului STOP („Arret” în Quebec):

Când întâlniți acest semn este obligatoriu să faceți următoarele:

 • Opriți mașina complet (atenție, roata nu trebuie să se miște!)  la linia albă care se află în dreptul indicatorului. Dacă nu aveți vizibilitate, aveți voie să avansați până la marginea drumului cu care vă intersectați, dar după ce ați oprit inițial.
 •  Priviți în intersecție. TOATE mașinile care se află oprite deja, gata să traverseze intersecția, vor trece înaintea voastră. După ce ultima a trecut, este rândul vostru. Deruta apare când vă gândiți  ce se întâmplă până trec cei care au prioritate. Nu vin alții și se bagă?  Nu trebuie să vă preocupe, pentru că și cei veniți după voi  în intersecție respectă aceeași regulă: și voi erați deja opriți când ei au ajuns la Stop.  Nu funcționează „și dacă ei nu respectă”, pentru că e una dintre cele mai grave infracțiuni să nu respecți „STOP”, e ca la noi atunci când nu lași pietonii să treacă pe trecere. Amenzile sunt extrem de mari și, în permanență, se fac verificări unde nu te aștepți!
 • Dacă ajungeți la semafor și acesta clipește intermitent ROȘU este echivalentul semnului STOP și procedați ca și când ați avea panou.

Regula autobuzului școlar – cel mare și galben, la fel de importantă ca regula STOP. Este cel mai sever pedepsită dacă nu este respectată. Amenda este între 200 și 300 de dolari.

Mașinile arată ca în fotografii. În momentul în care se opresc să ia sau să lase pasageri, absolut toate luminile se aprind intermitent, iar pe laturi se deschid panouri de STOP sau Arret, ca niște urechi rosii.  În acel moment  nu aveți voie să treceți de autobuz , indiferent din ce direcție veniți și indiferent câte benzi are șoseaua!  Este obligatoriu să opriți și să așteptați până ce toate luminile se sting și panourile se repliază. Singura excepție există atunci când pe mijlocul drumului este refugiu lat de 1m sau gard de beton. Atunci puteți trece numai dacă veniți din sens opus și sunteți de partea cealaltă a gardului/refugiului.

Înscrierea corectă pe benzile șoselei: 

Întotdeauna circulați, pe cât posibil, pe banda cea mai din dreapta care e liberă. Nu aveți voie să traversați doua benzi deodată. Nici să tăiați banda dublă de pe mijloc. Culorile galbenă sau albă nu au nici o semnificație.  Înscrierea corectă pe benzile de circulație este foarte importantă pe străzi sau autostrăzi. În oraș poliția folosește mașini fără însemne și „vânează” în trafic.  Mare atenție la înscriere pe banda corectă atunci când vă aflați în intersecții pe drumuri cu mai multe benzi. Odată înscriși și intrați în zona de bandă continuă, nu mai aveți voie să schimbați. Iată un exemplu: 

Mașina roșie, odată intrată in zona cu linie continuă, nu mai poate schimba banda.  Dacă face stânga, mașina roșie va fi obligată să intre pe banda A. De pe banda 7 la stânga nu se poate intra decât pe banda B. Regula este următoarea: când e o singură bandă de făcut la stânga sau la dreapta, trebuie neapărat să te înscrii pe banda cea mai apropiată de linia de mijloc a drumului atunci când vrei să o iei la stânga, respectiv cât mai aproape de marginea drumului, atunci când trebuie să faci dreapta. În poza noastră, dacă banda 7 ar fi fost singura pentru luat la stânga, atunci ar fi fost obligatorie înscrierea pe banda B. Dacă banda 10 ar fi fost singura pentru făcut la dreapta, atunci banda H ar fi fost obligatorie. De ce? Pentru că există și regula VERDE INTERMITENT:  puteți face stânga, dreapta sau merge înainte dacă drumul este liber.

Interdicții:

Tot ce e într-un cerc roșu e interzis! 

Obligații: 

Tot ce e într-un cerc verde este obligatoriu! 

 

ARRÊT – Indică obligația de a opri în  intersecție

 

 

CEDEAZĂ TRECEREA  – Indică obligația de a ceda trecerea vehiculelor care se află pe un drum cu prioritate.

 

 

INTRAREA INTERZISĂ – Accesul este interzis pentru toate vehiculele

 

 

SENS UNIC – Indică obligația de a circula pe un drum numai în sensul săgeții

 

 

ZONE ȘCOLARE –  Panoul este însoțit de un alt panou care indică șoferilor  limita de viteză permisă în zona școlară ș,i de asemenea, orele, zilele și lunile în care aceste limite se aplică.

 

TRASEU AUTOBUZ SCOLAR – Avertizează asupra posibilei prezențe a unui autobuz de școală care ia/aduce elevi.

 

TRECERE DE PIETONI –  Va trebui să acordați prioritate pietonilor angajați în traversare

 

BANDA REZERVATĂ – Indică o bandă pe care circulă doar anumite vehicule – taxi, autobuz etc

 

 

SEMAFOR ROȘU înseamnă să vă opriți înainte liniei de  oprire ( ligne d’arrêt)

 

INTERDICȚIE DE VIRAJ LA DREAPTA CÂND SEMAFORUL E ROȘU – Prezent în intersecțiile în care virajul la dreapta pe roșu e interzis. E posibil să indice și orele între care se aplică regula

 

BANDA PENTRU FĂCUT LA STÂNGA: În fotografia alăturată, banda marcată cu galben de pe mijlocul șoselei este pentru făcut la stânga din ambele sensuri de mers. Nu ai voie să circuli pe ea, doar să te oprești când te asiguri înainte să faci la stânga. Rolul ei e să nu încurci circulația atâta vreme cât ești oprit să te asiguri. Atenție, poate fi folosită de mașini care circulă în ambele sensuri!

 

Găsiți TOATE panourile rutiere cu explicații aici: http://www.rsr.transports.gouv.qc.ca/Dispositifs/Accueil.aspx?p=0&ca=PetiteVignette

 

Interacțiunea cu POLIȚIA:

Există trei feluri de organizații:

 1. Poliția municipală , cea din orase
 2. Poliția provincială (guvernamentală) cu jurisdicție în întreaga provincie
 3. Poliția federală a Canadei cu jurisdicție pe întreg teritoriul

Dacă aveți ghinionul să aveți de a face cu poliția de orice fel atunci când sunteți la volan, opriți-vă pe margine în siguranță și NU vă mișcați din mașină, nici voi, șoferii, nici pasagerii. Țineți ambele mâini pe volan, deschideți geamul din dreptul vostru și așteptați instrucțiunile ofițerului de poliție. Fiți politicos, dar nici prea zâmbăreț sau încruntat. Prezentați actele cerute. Nu parlamentați, răspundeți doar la întrebări și nu vorbiți prea mult. Dacă vi se cer lucruri care vi se par un abuz nu ripostați. Vă supuneți și mai târziu vă adresați unui avocat. Cu poliția nu e de glumit. De obicei echipajele sunt mixte, iar femeile sunt cele mai ale naibii. Poliția nu vă șicanează și nici nu vă oprește degeaba. Sunt fie controale de rutină, fie vă taxează dacă ați greșit. Nu se leagă nimeni de voi din plictiseală sau degeaba.

Orice amendă se poate contesta, dar, atenție, contestația se judecă la tribunal. Va trebui să convingeți un judecator că poliția a greșit și va trebui să ridicați o umbră de îndoială plauzibilă asupra deciziei de a fi fost amendat. Înfățișările la tribunal pot fi programate peste minimum 6 luni, deci, fiind turist, nu veți avea șansa să vă prezentați și puteți rămâne cu o tinichea de coadă care vă va interzice călătoriile viitoare în Canada. Mare atenție, TOT ce intră în computer vă urmărește și poate fi accesat de oriunde, inclusiv de la ambasada din București. Cel mai simplu este să plătiți amenda, dacă e cazul și gata.

La benzinarie : 

Aveți posibilitatea plății cu cardul sau cash.

Cu cardul, plata se face direct la pompă. De obicei ordinea e următoarea:

 1. Introduceți cardul în cititorul pompei
 2. Introduceți pinul
 3. Alegeți o sumă pentru a face plinul. Nimeni nu știe exact cât o să coste un plin, de aia scrieți o sumă care depășește sigur valoarea unui plin de benzină, 150 de dolari, de exemplu (litrul e cam 1,60 dolari). Este o sumă pe care doar o autorizați, dar nu vi se retrage de pe card.
 4. Apăsați butonul de pe pompa care indică tipul de benzină și cifra octanică.
 5. Luați pistolul și puneți benzină până la plin.
 6. Pe afisaj va scrie câți litri ați pus și cât costă – să zicem că arată 50 de dolari. Pompa va reține DOAR acești 50 de dolari, deși ați autorizat inițial 150 .
 7. Luați cardul din cititor și bonul de vânzare și gata

Dacă alegeți să plătiți cash, după ce ați pus benzină, mergeți înăuntru și achitați. Rareori, în timpul nopții, nu puteți plăti cash decât dacă, în avans, mergeți la ușă/ghișeu și-i dați omului de acolo 50 de dolari. De abia atunci va da drumul la pompă. Dacă achitați cu cardul – nu va fi o problemă, nu aveți de ce interacționa cu cineva.

O regulă generală pe care este bine să o știți: în Canada, la magazinele mari sau la benzinării, puteți cere la casă cash. E suficient ca atunci când achitați cu cardul să spuneți „ and 20 dollars more” sau „vingt dollars de plus” , ei va iau de pe card 20 mai mult decât ați consumat și vi-i dau în mână. Pe bon apare întreaga tranzacție. E posibil ca la unele magazine să vă pună să scrieți pe bonul care rămâne la casă că ați primit bani cash.

Nu există pădure fără uscături! În Canada cardingul e un sport national. S-au instalat dispozitive de clonat cardurile chiar și la bancomatele băncilor. Nu mai vorbesc de mici restaurante, prăvălii, chioscuri. Păstrați cu sfințenie toate bonurile pe care le primiți până ce ajungeți acasă și verificați extrasele de conturi. Dacă mergeți într-un mic restaurant care vi se pare mai dubios, plătiți cash. Fiecare persoană din grup ar trebui să aibă asupra ei minimum 20 de dolari cash, eventual 40, dar nu mai mult!

Revin la drumuri și adrese.

Fotografia din stânga sus: orientarea avionului indică direcția spre aeroport. Panglica-săgeata galbenă către dreapta: ieșirea 57 la 1,5 Kilometri. 55 Avenue cu sageata în jos: doar pe acea bandă se iese spre Avenue 55. 520 EST – sunteți pe autostrada 520 și mergeți în direcția EST

În fotografii puteți observa numere de drumuri însoțite de Nord, Sud, Est, Vest – punctele cardinale. Iata cum funcționează sistemul in america de nord. Ca să-și simplifice viața în spații atât de largi, locuitorii de aici și-au împărțit orașele arbitrar ca să găsească mai ușor o adresă.

Priviți desenul: Dreptunghiul mai mare, gri, reprezintă un teritoriu cu nordul geografic. Dreptunghiul galben reprezintă un oraș. Linia mov este axa care împarte orașul în două. Partea de sus a orașului este denumită „nord”, josul e „sud” șamd. Toate adresele din oraș se referă la axa nord-sud și își încep numerotarea de la ea spre dreapta și stânga. Tot ce este către dreapta începe de la 100 EST, tot ce este către stânga de la 100 Vest. În felul asta înțelegi foarte repede cam pe unde se situează o adresă: dacă este pe strada Xulescu la nr. 2468 EST e clar că e către dreapta străzii mov și mai departe de ea.

Din păcate regula nu se aplică și la Nord –Sud. În momentul în care ai ieșit din oraș numerele drumurilor tind să se refere la punctele cardinale geografice – cele reale.
Drumurile Nord Sud au numere IMPARE. Drumurile Est Vest au numere PARE. Exemplu concret: în Montreal există Autostrada 15 (nord sud) care traversează orașul pe verticala lui (cam ca în poza schematica de mai sus). În centrul orașului se numește „Autostrada Decarie”. În suburbii revine la numele de „Autostrada 15”. Spre „SUD”, când iese din zona Montreal se transformă în „Autostrada 10 Est”!! Realitatea e următoarea: autostrada e mai degraba est – nord-vest față de punctele cardinale reale. Dar în oraș și pe hărți e denumită „nord sud”.

Pentru un nou venit schema e năucitoare, mai ales când întâlniți așa ceva:

Explicația fotografiei:

Panoul alb indică benzile de circulație – una pentru stânga și una pentru înainte și stânga.  Panourile 15 și 10 indică direcțiile către autostrăzile 15 și 10. „104 ouest FIN” – drumul 104 vest se termină aici. „134 est și ouest” – direcțiile est și vest pe drumul 134. Mai sunt indicatoarele lungi care îndrumă către Montreal la dreapta, iar la stânga către podul Mercier și orașul Champlain din statul New York. Când alegeți un drum țineți-vă de numărul autostrăzii și de direcția ei și n-o să vă încurcați. Ca o regulă generală, dacă ați greșit un drum nu vă necăjiți – cu prima ocazie faceți cale întoarsă, ieșirile de pe autostradă sunt dese, nu ca la noi.

Reguli de parcare:

În orașe sunt peste tot locuri și terenuri de parcare amenajate. Cheia mașinii se lasă la ghișeu, la supraveghetor. E o regulă generală, nu vă fură nimeni nici mașina, nici bunurile.
Pe stradă, unde întâlniți borne așa: 

Notați-vă numărul la care sunteți parcat și mergeți pâna la automatul care arată așa:

 

Urmați instrucțiunile, plătiți, păstrați bonul ca să-l consultați – până la ce oră ați plătit. Nu vă faceți griji, controlorul are un aparat cu care consultă timpii de parcare din automat.

Parcarea fără plată, mai ales în centrul orașelor, e foarte restricționată.  

Exemplu:

 • Parcarea interzisă miercuri între 10 și 12  de la 1 aprilie la 1 decembrie
 • Parcarea rezervată între 18:30 și 23:00 de luni până vineri și de la 9 la 23:00 sâmbăta și duminica, pentru deținătorii de ecuson „sector 5”. Săgeata neagră înseamnă „de aici și până la urmatoarea săgeată neagră care arată către noi”
 • E posibilă parcarea timp de 15 minute între 7 și 18:30, de luni până vineri , exceptând perioada interzisă, în direcția săgeții  până la următoarea săgeată care arată către noi .

Complicat, nu? Ei bine da, mai ales ca în Canada nu se face distincție între staționare și parcare. Parcare se numesc amândouă.

Dacă mai aveți neclarități, nu ezitați să cereți ajutorul. Călătorie plăcută, fără incidente în trafic!