Călători pe două roți | Vacanța pe bicicletă, ca stil de viață

   Exclusiv pe bicicletă.  Este o modalitate de a-ți petrece timpul liber, adică vacanțele, care ni s-a potrivit ca o manușă, mie și soției mele. Îndrăgostiți de natură și mișcare în aer liber, dornici de a descoperi locuri noi. Între 2007 și 2018 vacanțele noastre au fost făcute doar pe bicicletă, an de an.

 

     

    Am început în 2006 prin a ne cumpăra de pe piața locală două biciclete Merida (MTB).  Luate la pachet, cu reducere, au costat vreo 2000 de lei. A urmat, apoi, achiziția de echipament:  tricouri, pantaloni cu bazon, căști, ochelari, mănuși cu gel, toate la prețuri modice. Primele curse le-am făcut “în jurul casei”, în zona Otopeni – Corbeanca – Dimieni – Moara Vlăsiei, pe distanțe mici, în jur de 20-30 km. Cu cât mergeam mai mult, cu atât pofta de a străbate și alte trasee creștea, astfel încât, în următorii ani, am colindat aproape toată țara și am reușit câteva circuite spectaculoase prin Europa. Am petrecut concedii minunate pe bicicletă în Slovenia, Austria, Elveția, Germania, Franța, Slovacia, Italia. Din 2006 până astăzi, s-au strâns câteva mii de kilometri buni pe două roți.

 

 

    Cele mai lungi călătorii au fost circuite de aproape trei săptămâni. Zi de zi parcurgeam între 60 și 80 de kilometri, în funcție de cazările pe care le rezervasem cu mult timp înainte. Asta înseamnă că stăteam în medie cam 9 ore pe zi în aer curat, pedalând. Din cele 9 ore pedalam efectiv  vreo 5, în restul timpului ne opream pentru a vizita diferite obiective turistice, pentru a lua un prânz bun sau pentru a ne odihni pe iarbă. Cu bicicleta poți merge foarte lejer, fără efort mare cu o viteză de 15 km/h.

Fiecare dintre traseele făcute a fost “proiectat” pe  www.bikemap.net, un site specializat pentru astfel de călătorii, apoi transferat pe GPS-ul personal (Garmin Etrex)  care era montat pe bicicletă. În felul acesta nu te rătăcești și știi întotdeauna unde te afli.

 

 

    În afară de stabilirea traseului este necesară și pregătirea echipamentului adecvat. Și este o adevărată provocare să faci un bagaj pentru o vacanță exclusiv pe bicicletă. În primii ani de “biciclit” am avut două coburi (genți) de o parte și de alta a portbagajului spate, în care ne puneam cu grijă lucruri pentru două săptămâni, atâtea câte intrau: șosete, bluze de corp, bluze de vânt și ploaie, suprașoșete, pantaloni scurți, încălțăminte de schimb.

Cele mai neplăcute momente care s-au petrecut de-a lungul călătoriilor noastre au fost penele de cauciuc. Nu au fost multe, dar trebuie să ai la tine o cameră de rezervă, petice autoadezive și o mică pompă.

Obligatoriu de luat în bagaj un mic aparat de fotografiat…și un jurnal.

 

 

    Tocmai stabilim traseul din acest an. Pregătim un circuit de două săptămâni prin Slovenia. Abia așteptăm să vă povestim.