Un an a durat ambițiosul proiect al Regatului Fericirii privind turismul exclusivist. Țara și-a redeschis granițele în septembrie 2022 după doi ani de pandemie, cu o politică strictă împotriva turismului excesiv. Sub deviza “volum redus, calitate mare”, Bhutanul a impus un set strict de reguli pentru cei care voiau să-i treacă pragul. Și a majorat costul pachetului minim de servicii pe zi, pe care orice turist străin trebuia să-l plătească, de la 65 la 200 de dolari. Pachetul minim de servicii include cazare de 3 stele, mese, un ghid autorizat, maşină privată, precum și majoritatea altor activități planificate pe parcursul călătoriei, inclusiv transferuri (terestre) în diverse zone ale ţării. Sunt costuri suplimentare dacă optezi pentru cazări de 4 sau 5 stele sau pentru tururi personalizate. În Bhutan nu se poate călători pe cont propriu, turismul se face numai în regim organizat, prin agenția oficială. Ghizii locali preiau turiștii la aeroport și îi însoțesc pe tot parcursul șederii.
Triplarea costurilor pe zi nu a avut tocmai efectul scontat. Așa că autoritățile din Bhutan au decis să înjumătățească taxa pentru turiștii care vor să stea cel puțin patru zile. Nu vor plăti mai puțin, dar li se vor dubla zilele de ședere. Adică cu 800 de dolari de persoană, un turist va putea petrece 8 zile, nu 4 ca până acum, iar cei care plătesc pentru 12 zile pot sta o lună în micul regat din sudul Asiei. Noul tarif va fi în vigoare până în 2027.

Politica de turism a Bhutanului vizează o anumită nișă de călători – pe cei pasionați de natură și cunoscători ai problemelor de mediu, care înțeleg să plătească mai mult pentru a proteja și a susține un ecosistem unic. Bhutan este una dintre cele mai “verzi” ţări din lume şi primul stat cu amprentă negativă de carbon (produce mai mult oxigen decât dioxid de carbon). Legile din Bhutan cer guvernului să mențină cel puțin 60% din teritoriu acoperit de păduri, dar în prezent zonele împădurite acoperă 72-73% din suprafaţa ţării.

Aproape 50 de mii de străini au vizitat Regatul Fericirii de la începutul anului, iar calculele autorităților se bazează pe încă 40.000 de turiști până la finalul anului. Pe termen lung, obiectivul este de a crește contribuția turismului la economia națională de la 5% la 20%. Mai multe despre ambițiile și curiozitățile regatului din Himalaya, aici.
Mai multe informaţii despre destinaţii şi experienţe de călătorie, AICI
Imagini video cu cele mai spectaculoase experienţe din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories