Vulcanul Pelée din Martinica a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO

Pelée este un vulcan activ care domină nordul insulei Martinica, teritoriu francez din Marea Caraibilor. Alături de Pitons du Nord, un alt lanț muntos de origine vulcanică, inclus și el în patrimoniul mondial, acoperă aproape 14.000 de hectare, adică 12% din suprafața insulei.

Pelée, Martinique
Muntele Pelée, Martinica

Pelée este vulcanul care a provocat cele mai multe decese la nivel mondial în secolul trecut. A intrat in istorie cu erupția devastatoare din 1902 care a distrus complet orașul Saint Pierre, capitala de atunci a insulei. Orașul supranumit Parisul din Caraibe a devenit, în 3 minute, Pompeiul secolului XX. Aproape 30 de mii de oameni au pierit pe loc.

Saint Pierre, Martinique
Ruinele fostului oraș Saint Pierre distrus de erupția vulcanului Pelee

Pelee memorial, Martinique
Clopotul catedralei din Saint Pierre, recuperat din ruine, după erupția vulcanului Pelee din 1902

Urmele dezastrului sunt vizibile și acum. Zidurile cenușii, ruinele fostului oraș, dar și memorialul ridicat la poalele vulcanului păstreză vie povestea unuia dintre cele mai mari dezastre naturale din istorie. Iar epavele zecilor de nave scufundate atunci,  atrag astăzi o mulțime de scafandri.

Saint Pierre, Martinica
Saint Pierre, Martinica

Erupția devastatoare a vulcanului Pelée a adus schimbări majore în vulcanologie si este încă studiată de cercetători. Astăzi, activitatea muntelui este monitorizată atent de specialiști, în timp ce turiști din toată lumea vin pregătiți să-i suporte capriciile și să-l cucerească.

Decizia UNESCO „recunoaşte valoarea universală a patrimoniului natural al insulei Martinica, caracterizat prin geologia şi biodiversitatea sa excepţională” şi reprezintă „un semnal puternic în favoarea conservării biodiversităţii”, au transmis imediat după anunț oficialii francezi. Autoritățile locale se așteptă ca turismul pe insulă să crească cu până la 40%.

In 2020, Martinica a fost inclusă în patrimoniul UNESCO pentru bune practici în salvarea yolei, o barcă tradițională cu vele colorate, iar din 2021 insula a primit statutul de rezervație a biosferei.

👉 Mai multe informaţii despre destinaţii şi experienţe de călătorie, AICI

👉 Imagini video cu cele mai spectaculoase experienţe din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories

About Author