Atena, “acasa” la zei

 

     Cadoul de Moș Nicolae, Moș Craciun sau ziua de naștere nu mai este atât de ușor de găsit pentru un copil mai mare de zece ani. La vârsta asta visează la tot soiul de gageturi pentru care trebuie să ai un buget generos. Așa că sărbătorile vin și cu provocarea de a găsi pentru copil un cadou care să îi placă mai mult de zece minute de la momentul primirii, să rămână cu el ceva timp.

Nicolas are aproape 11 ani. A terminat, de curând, de citit Percy Jackson și Olimpienii, scrisă de Rick Riordan. Colecția i-a deschis curiozitatea pentru mitologia greacă, iar următoarea carte pe care și-a dorit să o citească a fost Legendele Olimpului. O carte pe care o lua cu el la școală, la after, o ținea lângă pat și o tot răsfoia. Și cum eram aproape de Sfântul Nicolae, m-am gândit că o mini vacanță la Atena poate fi un cadou reușit. Bucuria a fost cu mult peste ce speram. Și-a sunat imediat prietenii pe care i-a anunțat că va merge “acasă la zei”.

 

Am ales un zbor cu Ryanair, 70 euro plus taxe pentru amândoi. Zborul a fost de aproximativ o oră și patruzeci de minute, perfect pentru o vacanță cu un copil. De la aeroportul Eleftherios Venizelos am ajuns în centru, unde eram cazați, cu metroul, cea mai bună alegere din punctul meu de vedere.

Atena, Grecia

 Cazare cameră dublă

  • Hotel 2* 20 – 80 euro/noapte
  • Hotel 3* 30 – 120 euro/noapte
  • Hotel 4* 50 – 160 euro/noapte
  • Hotel 5* 80 – 270 euro/noapte

Hotelul era foarte aproape de stația de metrou Omonia și am realizat că am ales o zonă perfectă. Ajungeam foarte ușor, chiar și pe jos, în principalele zone de interes ale orașului. Când eram prea obosiți alegeam metroul, un mijloc de transport perfect pentru un oraș aglomerat ca Atena.

Tarife metrou

CartelaPreț întregPreț redus
O călătorie 90 minute1.4 euro0.60 euro
Două călătorii 90 minute2.70 euro1.20 euro
Cinci călătorii 90 minute6.50 euro3 euro
11 călătorii 90 min13 euro6 euro
Cartelă 24 ore4.50 eurox
Cartelă 5 zile9 eurox
 
Acropola din Atena

Acropola Atenei  Fără să încapă vreo altă discuție, primul obiectiv turistic ales a fost faimoasa Acropolă din Atena, simbol al Greciei, înscrisă în patrimonul UNESCO. Acropola reprezenta partea cea mai înaltă a orașelor grecești, care servea de citadelă și în care se găseau principalele edificii. Așadar, am coborât la stația de metrou Acropolis și am mers câteva minute pe jos până la intrare. Fiind decembrie, coada nu a fost mare, am stat aproximativ zece minute, în plin sezon, însă am înțeles că se poate ajunge și la o jumătate de oră. Despre costul biletelor puteți afla mai multe aici.

Acropola cuprinde 21 de edificii, dar cel mai important este, în mod clar, Partenonul, o capodoperă a arhitecturii Greciei Antice și una dintre cele mai cunoscute clădiri ale lumii. Templul este o ofrandă adusă zeiței Atena, protectoarea orașului.

 

Un alt punct de mare interes este templul Erechteion, închinat zeiței Atena și zeului mărilor, Poseidon. Legenda spune că atenienii ar fi cerut zeilor daruri pentru a decide cine va fi protectorul orașului lor. Astfel, zeița înțelepciunii și a războiului a oferit oamenilor măslinul, în timp ce Poseidon a dăruit apa sărată. Atena a câștigat lupta și de atunci, orașul îi poartă numele.  Alte construcții care ne-au atras atenția au fost teatrul lui Dionysos, Odeonul lui Herodes Atticus și templul Atenei Nike, zeița victoriei.

 

Agora Antică și templul lui Hefaistos  De la Acropole se poate ajunge ușor la Agora Antică. Cele 18 grade ne-au încurajat să facem o plimbare pe jos, nu a durat mai mult de jumătate de oră, cu tot cu micile opriri la tarabele cu suveniruri întâlnite în drum. Centrul era extrem de important pentru viața politică, socială și economică a vechilor atenieni. Era locul unde puteau fi ascultate discursurile filozofilor Socrate, Platon și Aristotel. Dominant și impresinant în agora, este templul lui Hefaistos, cel mai bine conservat templu grec antic.

Piața Monastiraki  O plimbare prin cartierul Monastiraki nu trebuie ratată. Este punctul de intrare în centru și este mereu plin de turiști. Aici, găsești tot felul de reprezentații artistice, foarte atractive mai ales pentru copii, terase și o mulțime de restaurante cu specific grecesc. Este o parte extrem de vie a orașului, indiferent de oră. Și tot aici, am găsit un bazar care te duce direct cu gândul la Turcia, atrași de micile suveniruri, am realizat că am pierdut aici mai bine de două ore.

Prețuri mâncare

  • Gyros de porc/pui în pita 2 – 4 euro
  • Gyros de porc/pui la farfurie 6 – 8 eu
  • Souvlaki de porc/pui/miel 1.5 – 3 euro
  • Salată grecească 4 – 8 euro
  • Tzatziki 3 – 6 euro
  • Clătite 3 – 5 euro

 

Tot o zonă dedicată turiștilor este si cartierul Plaka. Este o parte foarte veche a orașului, dar atent îngrijită, cu straduțe mici, pietruie, pline de magazine, terase și restaurante cochete.  Mi-a plăcut extrem de mult acest colț al Atenei care parcă nu are legătură cu restul orașului, zgomotos și aglomerat. Aici domină o atmosferă boemă și liniștită.

Atena, Grecia

De fel, când merg cu Nicolas în vacanță, ne plimbăm cu autobuzul turistic. E ușor să ne deplasăm, ne duce fix în zonele turistice pe care dorim să le vizităm. La Atena, nu am simțit nevoia. Punctele de interes pe care le-am marcat erau aproape unele de altele și am ales să mergem pe jos. Am făcut însă un tur cu trenulețul turistic, dar asta mai mult pentru distracție.

Tarife autobuz turistic

Tur Preț întreg (rezervări online)Preț redus (rezervări online)
Atena13 – 20 euro7 – 8 euro
Atena + Pireu22 – 25 euro8 – 9 euro
Tur Atena + Riviera + Pireu26 euro12 euro

 

Grădina Națională  a Atenei  Ne-a plăcut mult să ne plimbăm în acest parc. Acasă, în România, erau -4C, așa că ne-am încărcat bateriile cât am putut la soare. Este un loc liniștit, o oază verde cu vegetație exotică.

Templul lui Zeus Olimpianul  Un must see pentru Nicolas a fost templul lui Zeus, mai marele dintre zei. Este cel mai mare templu din Grecia, închinat olimpianului și a fost impresionant pentru copil.

 Stadionul Panathinaiko Este cel mai mare stadion din marmură, iar vechii greci organizau aici jocuri în cinstea zeiței Atena. În prezent, stadionul Panathinaiko este folosit pentru ceremonia de predare a flăcării olimpice la fiecare patru ani.

 

Palatul Parlamentului, Atena, Grecia
Palatul Parlamentului, Atena, Grecia
Palatul Parlamentului, Atena, Grecia

Ce ne-a mai plăcut: schimbarea gărzii de la Palatul Parlamentului, Muzeul Iluziilor, foarte asemănător cu Muzeul Simțurilor din București și micuța stradă Pittaki unde se află o cafeneaua Little Kook, decorată în funcție de sezon și sărbători. Decorul de Crăciun era senzaționar, ne-am simțit ca la Moș Crăciun acasa, iar ciocolata caldă și fursecurile au fost deliciooose. Așadar, un cadou reușit care l-a ținut pe copil curios toate cele trei zile și care va fi păstrat ani buni în bagajul cu amintiri.