15 locuri misterioase, interzise turiștilor

Curiozitatea și atracția către lucruri interzise nu sunt specifice doar celor mici. Turiștii exploratori sunt fascinați să descopere fiecare secret al locurilor pe care le vizitează. Când visezi la următoarea vacanță, asigură-te ca traseul pe care ți l-ai propus și destinațiile pe care vrei să le vezi sunt accesibile, dacă au restricții ori reguli pe care ar trebui să le cunoști. Există locuri fascinante care sunt pur și simplu interzise vizitatorilor: de la insule îndepărtate pline de șerpi veninoși sau locuite de triburi neprietenoase, la situri culturale valoroase sau rezervații naturale speciale, până la zone militare secrete sau destinații cu legende înfricoșătoare. Iată 15 locuri care nu pot fi vizitate, chiar dacă îți dorești acest lucru.

Peștera Lascaux, una dintre zonele interzise turiștilor
Peștera Lascaux | Photo credit: Prof saxx, Wikimedia Commons

1. Peștera Lascaux, Franța
Peștera Lascaux a fost descoperită întâmplator, în 1940, de un grup de adolescenți, în pădurea din apropierea satului Montignac, în sud-vestul Franței. Peste 600 de picturi rupestre datând din Paleolitic au fost identificate pe pereții si plafoanele galeriilor. Experții spun că ar fi vechi de 17.300 de ani. Peștera a devenit rapid atractie pentru turiști. În 1963 accesul în peșteră a fost restricționat publicului după ce s-a constatat o degradare a picturilor din cauza celor peste 1000 de vizitatori ce soseau aici zilnic. În 1979 picturile rupestre de la Lascaux au fost incluse pe lista Patrimoniului mondial UNESCO. Acum, interiorul peșterii nu mai este accesibil turiștilor, locul fiind pus pe harta zonelor interzise vizitatorilor. 300 de experți din toată lumea, consultați de autoritățile franceze, au venit cu soluții pentru conservarea desenelor originale. Cei interesați pot vedea reproduceri ale acestora, create într-o altă peșteră din apropiere sau pot alege turul virtual al galeriilor, oferit de unul dintre website-urile oficiale.

Insula Surtsey, una dintre zonele interzise turiștilor
Insula Surtsey | Photo credit: CanonS2, Wikimedia Commons

2. Insula Surtsey, Islanda
Insula Surtsey s-a format în urma unei erupții vulcanice care a început la 130 de metri sub nivelul mării și a atins suprafața oceanului în 1963. Erupția a durat până în 1967. Insula formată inițial avea o suprafață de 2,7 km pătrați, însă, în timp, eroziunea provocată de vânturi și valuri a dus la diminuarea ei. Insula Surtsey este cel mai sudic punct al Islandei.  A fost declarată rezervație naturală în 1965, în timp ce erupția era încă activă. Guvernul islandez a decis interzicerea accesului turiștilor pentru a da posibilitatea cercetătorilor să examineze cum natura colonizează un pământ virgin. Mușchi și licheni acoperă acum o mare parte a insulei. Peste 70 de plante s-au acomodat pe acest teritoriu stâncos. În plus, 12 specii de păsări se găsesc constant aici, insula fiind și popas pentru păsările migratoare care folosesc ruta Europa – Islanda. Doar câțiva oameni de știință au permisiunea de a călca aici.  În 2008, UNESCO a inclus insula pe lista patrimoniului mondial, ca o recunoaștere a marii sale valori științifice.

Insula North Sentinel, una din zonele interzise turiștilor
Insula North Sentinel, Marea Andaman

3. Insula North Sentinel, Marea Andaman
North Sentinel face parte din Insulele Andaman, aflate în Golful Bengal.  Este o insulă mică, împădurită și înconjurată de recife de corali. Dar nu natura face această insulă faimoasă, ci locuitorii ei, să-i numim, neospitalieri, cunoscuți pentru că ucid toți oaspeții nepoftiți. Insula este casă pentru tribul Sentinelese, o comunitate mică și izolată de restul lumii de mai bine de 60.000 de ani. Nu se stie exact din câți membri este format tribul în prezent, estimările indică undeva între 50 și 400 de persoane. Ei refuză orice contact cu alți oameni, și sunt printre ultimele populații indigene neinfluențate de civilizația modernă. Membrii tribului au respins în mod repetat toate tipurile de comunicare din afară și își protejează pământul într-un mod violent atunci când cineva dorește să-i contacteze. În urmă cu câteva luni, în noiembrie 2018, un misionar american de 27 de ani a ignorant interdicția de a se apropia de insulă. Avea în plan să-i convertească la creștinism pe localnici. A murit sub o ploaie de săgeți.  În 2006, băștinașii au ucis doi pescari care s-au apropiat prea mult de insulă. Nu au fost puține situațiile în care avioane sau elicoptere care survolau zona au fost atacate cu pietre și săgeți. Guvernul Indian a declarat zonă de excludere întreaga insulă, care are dimensiunile Manhattan-ului, precum și întinderile de apă din jurul acesteia, pe o rază de circa 5 kilometri. Insula North Sentinel este una din zonele interzise complet turiștilor.

Insula Diego Garcia, Oceanul Indian | Photo: US Air Force

4. Insula Diego Garcia, Oceanul Indian
Cu plajele sale nisipoase și cu spectaculoasele recife de corali, te-ai putea gândi că insula Diego Garcia este un paradis tropical în mijlocul Oceanului Indian. Insula face parte din arhipelagul Chagos și a aparținut statului Mauritius până în 1965, când a fost inclusă în Teritoriul Britanic din Oceanul Indian. Ulterior populația a fost izgonită prin intimidare și insula a devenit bază militară americană. Este una dintre bazele americane strategice din regiunea Asia Pacific. Evident, zona este restricționată, pe insulă având acces doar personalul militar. Marea Britanie este acuzată că a încălcat suveranitatea teritorială a statului Mauritius atunci când a luat în posesie aceste insule. În vara lui 2017 Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a votat în favoarea trimiterii acestui litigiu teritorial la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) pentru a clarifica statutul juridic al arhipelagului Chagos. Audierile au început în septembrie 2018. În februarie 2019, Curtea Internațională de Justiție a somat Regatul Unit să renunțe la administrarea arhipelagului Chagos. Opinia instanței ONU nu este obligatorie, însă este importantă și ar putea avea un impact asupra viitorului bazei militare americane. Insula Diego Garcia este, deocamdată, și ea pe lista zonelor interzise turiștilor.

Insula Queimada Grande, Brazilia, una dintre zonele interzise turiștilor
Vipera vârf de lance aurie, Insula Queimada Grande, Brazilia

 5. Insula Queimada Grande, Brazilia
Vorbim acum despre o insulă mică din Oceanul Atlantic, aflată la 33 de kilometri de orașul Sao Paolo. Acest paradis brazilian ar fi, fără îndoială, una dintre destinațiile turistice cele mai populare, dacă nu și-ar fi dobândit renumele de cea mai periculoasă insulă din lume. Acest petic de pământ a devenit casă pentru mii de șerpi veninoși. De altfel, zona este cunoscută ca Insula Șarpelui. Aici este singurul loc unde trăiește specia Bothrops insularis, o reptilă extrem de rară, dar și foarte veninoasă, cunoscută și sub numele de vipera vârf de lance aurie. Șarpele a fost prins pe insulă atunci când nivelul mării a crescut și a acoperit limba de pământ care făcea legătura cu continentul. I-au priit condițiile și s-a înmulțit, făcând insula inaccesibilă oamenilor. Deşi se hrănesc aproape numai cu păsări, aceste vipere au un venin atât de puternic încât omul muşcat moare în mai puţin de o oră, dacă nu primeşte ajutor în acest interval. Iar poveștile despre oameni uciși de aceste reptile sunt numeroase. Conform legislaţiei braziliene, oricine pune piciorul pe acest teritoriu, trebuie neapărat să fie însoţit de cadre medicale dotate cu seruri antivenin. Marina militară braziliană poposeşte aici anual pentru verificarea instalaţiei electrice a farului, care din anul 1920 funcţionează automat, tocmai pentru a evita şi alte victime umane. Insula rămâne totuşi o importantă bază naturală de cercetare pentru biologi şi alţi cercetători care primesc permisiunea specială să acosteze aici și să studieze vipera vârf de lance aurie. Biologii şi herpetologii cred că veninul deosebit de puternic al acestei specii poate fi folositor la crearea unor noi medicamente. Insula Queimada Grande va rămâne, cu siguranță, pe harta zonelor interzise turiștilor.

Ise Grand Shrine, Japonia

6. Ise Jingu, Japonia
Ise Jingu este considerat centrul spiritual al Japoniei. Marele Sanctuar de la Ise este unul dintre cele mai vechi sanctuare ale religiei shinto și este format din 125 de temple. Cel mai important dintre ele este cel dedicat zeiței Amaterasu, zeița soarelui în mitologia japoneză. Templul se întinde pe o suprafață similară cu cea a centrului Parisului. Este înconjurat de un gard înalt din lemn, doar preoţii cu rang înalt şi membrii familiei imperiale au acces. Acoperit de muşchi şi licheni, portalul de lemn al Sanctuarului Interior de la Ise, marchează astăzi pragul dincolo de care vizitatorii obişnuiţi nu au acces. Tururile turistice sunt complet interzise aici. La fiecare 20 de ani construcţiile de la Ise sunt dărâmate și reconstruite în cadrul unei ceremonii despre care se crede că este veche de 1.500 de ani. Mai mult de 1500 de ritualuri au loc aici în fiecare an, cu rugăciuni colective pentru prosperitatea familiei imperiale, pacea în lume, dar și pentru recolte bogate.

Insula Poveglia, Italia

7. Insula Poveglia, Italia
Situată în nordul Italiei, în apropiere de Veneția, insula Poveglia este un punct abia vizibil din satelit, dar grozăviile care s-au întâmplat aici ani la rând i-au adus stigmatul de cel mai bântuit loc din lume. Potrivit legendelor, insula ar fi bântuită de fantomele a mii de oameni care ar fi murit aici.  În anul 1776, insula a devenit punct de triere sanitară pentru cei ce veneau spre continent.  Atunci când ciuma a luat proporţii pandemice în Europa, Insula Poveglia a devenit locul unde erau aduși și izolați bolnavii.  Se estimează că aproximativ 160.000 de oameni au trăit şi au murit aici. Unele legende spun că aproape jumătate din insulă conţine rămăşiţe umane. În 1922, clădirile existente pe insulă au fost transformate într-un azil pentru bolnavi mintal, care a funcţionat până în 1968, când spitalul a fost închis. Medicul psihiatru care a condus sanatoriul şi-a torturat şi măcelărit pacienţii, iar mai târziu şi-a pus capăt zilelor, aruncându-se de pe clopotniţă. După ce spitalul a fost închis, insula a rămas abandonată timp de aproape 50 de ani. Până și pescarii au evitat zona. În ultimii ani, insula s-a aflat în centrul unor controverse juridice ce întârzie orice proiect de refacere și valorificare a acestui loc. Deocamdată rămâne unul dintre locurile interzise turiștilor.

Insula North Brother, New York, SUA

8. Insula North Brother, New York, SUA
Insula North Brother este o insulă din East River, situată între Bronx și Insula lui Riker. A fost locuită până în 1885 când a devenit centru de carantină pentru bolnavii cu afecțiuni transmisibile, cum ar fi variola, tuberculoza, scarlatina și difteria. După cel de-al doilea război mondial, insula a adăpostit veteranii de război care studiau la colegiile locale, împreună cu familiile lor. În anii 1950, a fost deschis aici un centru de tratare a adolescenților dependenți de droguri, primul loc în care acestor tineri li se ofereau tratament, facilități de educație și reabilitare. Zece ani mai târziu, în 1964, instituția a fost închisă. Insula este în prezent abandonată și accesul publicului este interzis. Locul este acum casă pentru mai multe specii de păsări, printre care stârcii cenușii de noapte. Nimeni nu are voie să viziteze insula fără permisiunea Departamentului de Parcuri și Recreere din New York, care administrează situl transformat în sanctuar pentru păsări. Un alt loc ce rămâne pe harta zonelor interzise turiștilor.

Jiangsu National Security Education Museum, China

9. Muzeul de Spionaj din Jiangsu, China
Colecțiile de pistoale minuscule, camerele de luat vederi invizibile sau aparatele de interceptat convorbiri, deși pot fi cosiderate de mult depășite, nu sunt pentru ochii străinilor, consideră autoritățile chineze care au interzis accesul turiștilor de alte naționalități. Muzeul conține o serie de documente și gadgeturi din 1927 de când s-a înființat departamentul de spionaj al Comitetului Central al Partidului Comunist. Din recuzita începuturilor spionajului chinez ar fi expuse aici arme camuflate în rujuri, monede goale folosite pentru a ascunde documente sau hărți dosite în copertele cărților. În muzeu au acces doar cetățenii chinezi, iar fotografiatul este complet interzis.

Insula Heard, una dintre zone interzise turiștilor
Insula Heard, Australia

10. Insula Heard, Australia
Aflată la 4000 de km de Australia și la aproape 2000 de km de Antarctica, Insula Heard este unul dintre cele mai îndepărtate locuri de pe planetă. Vulcanul activ Big Ben, cu vârful Mawson Peak de 2.745 m care domină insula, a erupt de două ori în ultimii 20 de ani. Împreună cu insulele McDonald, formează un arhipelag nelocuit în Oceanul Indian de sud, aflat sub control australian. Cu o suprafață de 368 de kilometri pătrați, insula Heard găzduiește 41 de ghețari și o faună sălbatică impresionantă. Insula este populată de mai multe specii de focă, 4 tipuri de pinguini și numeroase păsări, fiind desemnată rezervație naturală. Din 1997, arhipelagul face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO și este arie strict protejată. Insulele sunt administrate de Divizia Antarctică australiană a Departamentului pentru Mediu și Patrimoniu din Canberra. Accesul pe insula Heard nu este permis decât în cazul expedițiilor de cercetare și atunci cu acordul prealabil al autorităților. Insula Heard rămâne unul dintre locurile interzise turiștilor.

Insula Niihau, Hawaii, una dintre zonele interzise turiștilor
Insula Niihau, Hawaii | Photo credit: Polihale, Wikimedia Commons

11. Insula Niihau, Hawaii, SUA
Vă puteți imagina că o insulă în Hawaii a costat cândva 10.000 de dolari? Atât a plătit pe insula Niihau în 1863, Elizabeth Sinclair, o scoțiancă stabilită pe o insulă vecină. Principala condiție a tranzacției a fost ca noii proprietari să păstreze limba hawaiiană nativă și să lase băștinașii, Niihauans, să trăiască în continuare pe insulă cu tradițiile și stilul de viață propriu. De mai bine de 150 de ani Insula Niihau a fost deținută de descendenții aceleiași familii, care au respectat întocmai înțelegerea inițială. Chiar dacă se află la numai 17 mile de renumitul spot turistic Kauai, Niihau rămâne un loc izolat de lumea exterioară. Insula nu are drumuri, nici mașini, magazine sau internet. Are însă o bogăție naturală de invidiat – plaje sălbatice cu nisip fin și o biodiversitate marină impresionantă. Cei aproximativ 70 de băștinași care mai locuiesc pe insulă trăiesc ca stramoșii lor, din vânătoare și pescuit. Deși au învățat engleza, principala limba pe insulă continuă să fie hawaiana. În timp, Nihau și-a căpătat numele de Insula Interzisă. Aici nu au acces decât localnicii, proprietarii și invitații lor ocazionali. Nici rezidenții insulelor vecine nu sunt primiți. De turiști, nici nu se pune problema. Doar câteva tururi organizate, în anumite zone ale insulei sunt acceptate de proprietari. În rest, insula rămâne pe harta locurilor interzise turiștilor.

Insula Albatross, Tasmania, una dintre zonele interzise turiștilor
Insula Albatross, Tasmania | Photo credit: Matthew Newton

12. Insula Albatross, Tasmania
Insula Albatross are 18 hectare, este clasată ca rezervație naturală de stat și este parte importantă a sanctuarului de păsări din zonă.  Insula este una dintre singurele trei zone unde își face cuib o specie rară de albatros – albatrosul timid. Exploatată pentru pene, în anii 1800 această pasăre era în pericol de dispariție. Câteva sute de exemplare mai trăiau pe Insula Albatross. Odată cu înființarea rezervației și monitorizarea păsărilor, populația de albatroși de aici a ajuns la 5200 de perechi. Pentru a proteja mediul de reproducere al acestei păsări rare, accesul public în rezervație este restricționat. Insula Albatros rămâne una dintre zonele interzise turiștilor.

Varosha, una dintre zonele interzise turiștilor
Varosha, Famagusta, Cipru

13. Varosha, Cipru
Înainte de divizarea Ciprului în 1974, Varosha – faimoasa stațiune din Famagusta – era considerată Riviera Franceză a Ciprului. Toate personalitățile și vedetele vremii aici își petreceau concediile. După ce Turcia a invadat Cipru și a ocupat treimea de nord a insulei, stațiunea – vedetă până atunci, a devenit un oraș fantomă, împrejmuit cu sârmă ghimpată și păzit de militari. O rezoluţie a Naţiunilor Unite, din 1984, cerea plasarea staţiunii sub control ONU şi interzicerea colonizării zonei din care grecii fuseseră forţaţi să plece. În 2003, restricțiile de călătorie au fost ameliorate pentru prima dată, permițând ciprioților din ambele părți să traverseze zona de tampon a ONU, denumită în mod obișnuit “linia verde”. Și astăzi pe gardul despărțitor sunt semne care îi avertizează pe turiști că fotografiile și filmările sunt interzise.

Area 51, una dintre zonele interzise turiștilor
Area 51, Nevada, SUA

14. Groom Lake, Area 51, SUA
Area 51 este una dintre cele mai bine păzite baze ale Armatei Americane. Localizată lângă Lacul Groom, în statul Nevada, la 130 de kilometri de Las Vegas, este locul unde se fac teste experimentale pentru diferite tipuri de avioane și sisteme de arme. Dar este și locul de care se leagă teoriile moderne despre OZN-uri. Existența bazei a fost informație clasificată timp de zeci de ani. Baza nu apare pe nicio hartă publică a Statelor Unite. Perimetrul de securitate este păzit de forțe militare private. Cine încearcă să pătrundă în aria de securitate riscă să fie ucis. Este unul dintre locurile strict interzise vizitatorilor. Cel mai apropiat loc legal pentru turiștii curioși este vârful Tikaboo, un munte aflat la o distanță de peste 40 de kilometri de bază. Chiar și de la o așa distanță, zona atrage vizitatori, în special pe cei fascinați de OZN-uri și aeronave. Iar micile afaceri de pe marginea faimoasei “Route 375”, supranumită și “autostrada extraterestră”, sunt înfloritoare.

Muntele Yamantau, Rusia | Credit photo: NIkitin, Wikimedia Commons

15. Mezhgorye, Rusia
Orășelul rusesc Mezhgorye, situat în Munții Ural, pe Vârful Yamantau la o altitudine de 1600 de metri, este singura localitate din Rusia păzită de armată, în care nimeni nu poate intra. Statele Unite sunt convinse că munții din zona orașului sunt de fapt buncăre nucleare, iar toată populația lucrează acolo, la o centrală nucleară secretă. În 1996, la câțiva ani după încheierea Războiului Rece și prăbușirea Uniunii Sovietice, New York Times a publicat informații despre mii de muncitori care ar fi fost implicați în construirea a ceea ce vestul a suspectat că este o instalație nucleară subterană și că au fost construite mai multe autostrazi și un întreg sistem feroviar pentru a o susține. Kremlinul a precizat cu diferite ocazii că situl este fie o operațiune minieră la scară largă, un buncăr de urgență pentru liderii ruși, un depozit pentru cele mai valoroase comori ale națiunii sau chiar un buncăr de depozitare a alimentelor. Se spune chiar că Mezhgorye poate să adăpostească 60 de mii de persoane și alimente pentru mai multe luni, ceea ce ar putea reprezenta un refugiu pe termen lung în cazul unui atac nuclear devastator. Misterul din jurul acestui oraș face ca Mezhgorye să-și câștige renumele de “Area 51” a Rusiei. Și aceasta este una dintre zonele complet interzise turiștilor.