Wadi Rum Trail, cel mai nou circuit complex de hiking din Orientul Mijlociu

Wadi Rum Trail este un traseu de hiking pe distanțe lungi din Iordania, ce conectează vechile rute de comerț, de păstorit şi de vânătoare ale triburilor de beduini din deşert. Este o alternativă la turismul clasic, oferind un model sustenabil de călătorie, combinat cu experienţe locale autentice şi porţii zdravene de adrenalină. Circuitul are o lungime de 120 km, se întinde pe o suprafaţă de 450 km pătraţi, traversează şase regiuni sălbatice ale deşertului iordanian şi poate fi parcurs în 10 zile.

 

Wadi RumTrail
Sursa foto: facebook.com/WadiRumTrail
Wadi Rum TRail
Sursa foto: facebook.com/WadiRumTrail

Wadi Rum Trail nu este un traseul de tip DIY. A fost conceput să fie parcurs în caravane, cu ghizi beduini şi cămile, tocmai pentru ca turiştii să descopere şi să înţeleagă traiul, tradiţiile şi obiceiurile triburilor locale. Traseul nu aparține unei singure persoane, familii sau trib din Wadi Rum. Este un proiect comunitar, în cadrul căruia fiecare membru al comunităţii are dreptul să participe, să se implice. De altfel, timp de 3 ani, familiile de beduini din Wadi Rum şi-au asumat rolul principal în conturarea acestui circuit, alături de un grup de alpinişti voluntari din toată lumea.

 

Wadi Rum Trail
Sheikh Krayyim Abu Awda, lider tribul Zalabia, membru fondator Wadi Rum Trail | foto: facebook.com/WadiRumTrail
Wadi Rum Trail
Sursa foto: facebook.com/WadiRumTrail
Wadi Rum Trail
Sursa foto: facebook.com/WadiRumTrail

Şapte triburi de beduini trăiesc în deşertul Wadi Rum. Fiecare are propria sa istorie, cultură, un sentiment de identitate puternic, şi o legătură strânsă cu pământul strămoşesc. În mod tradiţional, străinii care traversează teritoriul unui trib de beduini sunt însoţiţi de un localnic până la hotarul imaginar, unde sunt încredinţaţi unui membru al tribului vecin. Spre deosebire de alte zone din Orientul Mijlociu, beduinii din Iordania permit acum călătorilor pe cont propriu să se deplaseze liber pe teritoriile lor. Cu toate acestea, există încă sensibilităţi în jurul beduinilor dintr-un trib care lucrează pe teritoriul altui trib. Aşa că, şi în acest circuit, ghizii se vor schimba în funcţie de apartenenţa teritorială.

 

Wadi Rum Trail
Sursa foto: facebook.com/WadiRumTrail

Deși este un traseu relativ scurt în comparație cu altele similare din Orientul Mijlociu, Wadi Rum Trail este cel mai dificil din punct de vedere tehnic, integrând mai multe episoade de alpinism și rapel. Totuşi, pentru cei mai puţin experimentaţi, traseul are rute alternative, mai uşoare.

Wadi Rum Trail este al treilea circuit pe distanţe lungi din Orientul Mijlociu dupa Sinai Trail şi Red Sea Mountain Trail, traseele din Egipt deja cunoscute de pasionaţii de călătorii altfel.

 

👉 Alte informaţii despre destinaţii şi experienţe de călătorie spectaculoase, AICI

👉 Imagini video cu cele mai spectaculoase experienţe din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories