ITALIA | Restricții pentru turiști, într-una dintre cele mai căutate zone din Dolomiți

Italia - Restricții pentru turiști, într-una dintre cele mai căutate zone din Dolomiți

Turiştii interesați de o vacanță în Dolomiți vor găsi mai greu variante de cazare în regiunea autonomă Trentino Alto Adige (Tirolul de Sud), ca urmare a noilor restricții introduse în zonă. Autoritățile locale au impus un număr limitat de vizitatori care pot înnopta aici și au interzis înființarea de noi locuri de cazare – fie în hoteluri, pensiuni sau spații Airbnb. Ca limită maximă, a fost luat în calcul gradul de ocupare din vara  2019. Atunci erau înregistrate aproape 230.000 de paturi. Potrivit autorităților locale, în ultimii cinci ani, numărul spaţiilor de cazare deschise prin Airbnb în această zonă a crescut cu 400%.

Noile reguli au fost adoptate și sunt deja în vigoare. Responsabilii din turism ai regiunii din nordul Italiei au declarat că zona și-a depășit limitele din punct de vedere al resurselor:  rezidenții au de suferit din cauza blocajelor în trafic și a lipsei spațiilor de locuit la prețuri accesibile, iar turiștii, în loc să se bucure de peisaje, se luptă să iasă din ambuteiaje.

 

Lago di Braies, Dolomites
Lacul Braies

Au fost impuse reguli și pentru vizitarea celor mai aglomerate și râvnite atracții turistice, câteva dintre zone fiind incluse în patrimoniul UNESCO.  Accesul cu mașina în perimetrul Lacului Braies – Perla Dolomiților – va fi restricționat din 10 iulie până pe 10 septembrie, între 9:00 și 16.00. În vârful sezonului, aici se va putea ajunge aici doar pe jos, cu bicicleta sau cu trasportul public. Restricții similare sunt deja în vigoare pentru cei care doresc să viziteze faimoasa pajiște alpină Alpe di Siusi. Accesul cu mașina nu este permis între 9:00 și 17:00. În acest interval se poate ajunge doar cu mijloacele de transport in comun (autobuz și telecabină). Turiștii cazați aici beneficiază de reguli mai flexibile. Conform declarațiilor oficiale, după acest model va fi reglementat accesul și în alte zone sau la diverse obiective turistice.

Mica regiune de la granița cu Austria și Elveția este una dintre cele mai importante porți de acces către Munții Dolomiți. Vârfurile stâncoase, lacurile glaciare și minunatele orașe tiroleze fac din această zonă un paradis turistic. Doar în 2022, 34 de milioane de turiști s-au cazat aici, cel puțin o noapte.

 

*** Mai multe informații despre destinații turistice din întreaga lume, AICI