Călătoriile cu trenul sunt, fără doar și poate, unul dintre trendurile anului în turism. Apar rute noi, rapide, se redeschid unele desființate de ani buni, se promovează trasee feroviare pitorești și avantajele de a călători cu trenul. După suedezi, efectul “Greta” a prins cel mai bine la nemți. Potrivit unei analize World Economic Forum, în Germania numărul zborurilor interne a scăzut în luna noiembrie 2019 cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cele europene cu 2 procente. În paralel, biletele de tren s-au ieftinit, iar Deutsche Bahn a înregistrat un număr record de peste 150 de milioane de călători. Compania își propune să-și reducă emisiile la jumătate până în 2030 și să opereze trenuri ce folosesc exclusiv energie electrică regenerabilă până în 2038. În Suedia, trenurile operatorului feroviar național funcționează deja cu energie electrică din surse 100% regenerabile. Iar guvernul suedez investește peste 5 milioane de dolari în trenuri de noapte către destinații din Europa, pentru a-și ajuta cetățenii să călătorească mai durabil.
Jurnaliștii de la The Guardian au alocat, la începutul acestui an, spații considerabile noutăților de pe traseele feroviare europene, anunțând noile rute ale anului și tendința tot mai multor companii de a reintroduce trenurile de noapte. Pe segmentul de noapte, Österreichische Bundesbahnen (ÖBB), principalul operator feroviar din Austria, este în acest moment unul dintre cei mai activi și mai bine conectați din Europa. Iată câteva dintre rutele care au fost introduse sau urmează să se inaugureze în curând:
Viena – Bruxelles, 15 ore Căile Ferate Federale Austriece au reintrat puternic pe segmentul de transport feroviar internațional pe timpul nopții. La începutul anului a fost reluată cursa de noapte între Viena și Bruxelles, desființată în 2003. Reprezentanții ÖBB au anunțat că drumul între Viena și Bruxelles cu trenul emite de 10 ori mai puțin CO2 decât aceeași călătorie cu avionul. Trenul Viena – Bruxelles circulă de două ori pe săptămână (duminică și miercuri), cu o oprire la Linz. În sens invers există curse în zilele de luni și joi, cu conexiuni la Munchen și Innsbruck. Călătoria durează 15 ore. ÖBB operează în prezent 27 de trenuri de noapte care deservesc orașe din Germania, Italia și Elveția. Până la finalul anului ar urma să se introducă și ruta Viena – Amsterdam.
Viena – Bolzano, 7 ore De asemenea, ÖBB își extinde traseele de zi, în premieră, cu un nou serviciu zilnic Railjet, de la Viena, prin Salzburg și Innsbruck, către Bolzano, capitala regiunii Tirolul de Sud. Călătoria durează 7 ore.
Graz – Berlin (via Viena, Praga, Dresda), 11 ore La începutul lunii mai va fi lansat un tren zilnic de la Graz, al doilea oraș al Austriei, via Viena și Praga, către Dresda și Berlin. Un traseu de 11 ore ce reprezintă tot o premieră: restabilirea conexiunii feroviare directe între Saxonia și Austria. Acest nou tren se alătură celor două introduse în 2018 între Berlin și Viena, ambele având trasee complet diferite: trenul de noapte circulă prin Wrocław și Ostrava și cel de zi prin Erfurt și Regensburg.
Viena – Satu Mare, 9 ore De la sfârșitul anului trecut, nordul României are tren direct spre Viena. Călătoria durează aproximativ 9 ore. Noul tren pleacă din Viena la ora 10.42 în fiecare dimineață, trece prin Debrețin și ajunge la Satu Mare la 19.43.
Dresda – Rostock, 4 ore Tot în decembrie s-a întărit legătura feroviară între regiunea Saxonia și coasta Mării Baltice, prin lansarea rutei Dresda – Rostock, via Berlin. Este un serviciu direct Inter-City al Deutsche Bahn, operatorul feroviar național al Germaniei. Ruta va fi deservită, pentru început, de patru sau cinci trenuri în fiecare direcție. În mai 2021 traseul va fi extins spre nord de la Rostock până la stațiunea de coastă din Warnemünde.
Amsterdam/Rotterdam – Londra, 4 ore – Eurostar lansează din aprilie, respectiv mai, trenuri directe din Amsterdam și Rotterdam către Londra. Biletele au fost puse deja la vânzare. Primul tren direct spre capitala Marii Britanii va pleca din Amsterdam pe 30 aprilie și din Rotterdam pe 18 mai. Pentru început din Amsterdam vor fi două trenuri pe săptămână, cu plecare din Amsterdam Centraal și sosirea la St Pancras International. Călătoria durează patru ore și nouă minute. Potrivit reprezentanților companiei, drumul cu trenul între cele două orașe va reduce cu 80% amprenta de carbon pe pasager comparativ cu zborurile echivalente.
Londra – Cardiff, 102 min Potrivit The Guardian, în Marea Britanie cea mai notabilă modificare a orarului pe calea ferată este reînnoirea orarului privind legăturile din Londra Paddington către Bristol, sud-vestul Angliei și Țara Galilor. Sunt trenuri regulate ce parcurg în mai puțin de două ore distanța Londra – Cardiff.
Hamburg – Copenhaga (via Odense), 4 ore Aceasta nu este o rută nouă, doar traseul este schimbat. Trenurile Eurocity ale operatorului național danez DSB vor merge pe ruta Jutland și Odense, pentru a ajunge în capitala daneză. Acest traseu este cu 18 minute mai rapid, dar nu la fel de spectaculos ca acela ce include o porțiune traversată cu bacul.
Suedia se pregătește să lanseze trenuri de noapte spre Europa Centrală Suedia intenționează să introducă în următorii 3 ani rute feroviare de noapte ca o alternativă practică la zborurile de scurtă durată, care contribuie la schimbările climatice. Potrivit reprezentanților căilor feroviare din Suedia, primele trenuri de noapte vor circula de la Malmö spre orașul german Köln via Copenhaga. De acolo, pasagerii pot lua legături spre alte destinații europene, inclusive către Londra, Amsterdam, Munchen și Paris. Cu acest nou serviciu, trenul va pleca din Malmö la 7.40 pm, va opri la Copenhaga la 8.40 pm și va ajunge la Köln la 6 dimineața. Conexiunile deja existente ar permite pasagerilor să ajungă la Londra la ora 11.57, la Amsterdam la 9.28 am, la Munchen la 11.08 am sau la Paris la 10.05. O altă rută aflată în pregătire este Malmo – Hamburg, iar în viitor sunt luate în considerare legături de noapte spre Frankfurt, Bruxelles, Berlin și Basel.