Orient Express 2.0 | Tren de noapte direct Viena – Paris

Tren de noapte direct Viena – Paris, Orient Express 2.0

Trenurile directe pe ruta Viena – Paris au fost lansate la finalul anul trecut şi sunt parte din proiectul ambiţios de relansare a transportului feroviar de noapte în Europa. Este unul dintre cele mai lungi trasee – 1400 de kilometri, iar călătoria durează 14 ore.  Nu a mai existat niciun tren direct care să lege Orașul Iubirii și Viena, de când Orient Express s-a oprit, în 2007.

Trei trenuri pe săptămână (luni, joi şi sâmbătă) sunt disponibile pe acest traseu, cu plecare la 19:40 din Viena si sosire la Paris la 9:42. Sunt şi trei staţii intermediare pe traseu: la Salzburg, Munchen şi Strasbourg. Plecările de la Paris spre Viena au loc marţi, vineri şi duminică, la 18:58. Trenul ajunge la Viena la 10:12 minute. 

 

Sursă foto: OBB Nightjet

Se pot cumpara atât bilete pentru locuri clasice, dar sunt disponibile şi locuri în cuşete sau vagon de dormit. Puteţi să vă luaţi şi bicicleta, se plăteşte o taxă suplimentară de 12 euro.  

Viena a devenit capitala europeană a trenurilor de noapte de când OBB, compania naţională feroviară, a început, în 2016, să investească în revigorarea transportului de noapte, un segment pe care alți operatori de tren îl abandonau.  Franţa eliminase complet trenurile de noapte în 2016. Acum, odată cu relansarea transportului feroviar, au fost anunţate investiţii majore în modernizarea infrastructurii şi a vagoanelor. În 2023 ar trebui să se lanseze și un tren direct Paris – Berlin, iar oficialii francezi iau în calcul să introducă trenuri directe Paris – Madrid, Paris – Roma, Paris – Copenhaga și chiar Paris – Stockholm, până în 2030.

Reluarea trenurilor de noapte în Europa este văzută ca un simbol al eforturilor de a recupera din clienţii companiilor aviatice, în timp ce statele încearcă să-și îndeplinească angajamentele privind schimbările climatice. O călătorie cu avionul emite de aproximativ 10 ori mai mult CO2 decât una pe calea ferată.

Mai multe informaţii utile din lumea călătoriilor, aici 

About Author