Gusturi la înălțime | Succesul sucului de roșii în avion, deslușit de cercetători

Succesul sucului de roșii în avion

V-ați surprins vreodată comandând sucul de roșii în avion deși nu îl consumați niciodată în alte condiții? Nu vă panicați, este o ciudățenie explicată științific. S-a demonstrat că unele alimente au un gust complet diferit atunci când sunt consumate la înalțime. Studiile au arătat că cei care, în mod normal, strâmbă din nas la ideea de a bea suc de roșii, îl consumă cu plăcere atunci când le este servit la peste 10.000 de metri altitudine. Sunt mai multe lucruri care influențează această schimbare de gust. Odată ce ai pășit în avion, gustul și mirosul încep să se estompeze ca urmare a umidității scăzute, iar la mii de metri altitudine aceste simțuri se modifică radical – senzația fiind comparabilă cu cea din momentul în care ești răcit.

Aromele dulci și sărate devin dificil de detectat când ești la înalțime. Aerul din cabina uscată inhibă receptorii olfactivi, ceea ce face ca alimentele să-și modifice gustul cu care noi suntem obișnuiți. Este cu 30% mai dificil să detectezi acele gusturi dulci și sărate, potrivit unui studiu realizat de Fraunhofer Institute for Building Physics în 2010. La presiunea din avion, sucul de roșii, descris de unii ca având gust de pământ, devine mai dulce și mai aromat. Roşiile au, în plus, celebrul gust umami, cunoscut ca al cincilea gust, dat de acidul glutamic. S-a demonstrat că, la altitudine, gustul umami nu se estompează, ci devine şi mai puternic.

sucul de roșii

Cercetările au pornit în momentul în care, în 2010, Lufthansa a constatat că sucul de roșii se află în topul băuturilor servite în timpul zborurilor. Într-un an, compania a distribuit 53.000 de galoane de suc de roșii, față de 59.000 de galoane de bere, băutură atât de populară în rândul germanilor. Rezultatul i-a surprins chiar și pe oficialii companiei care au căutat explicații.  Un alt studiu realizat în 2015 de britanicii de la Universitatea Cornell a adus lămuriri suplimentare. Sunetul este un alt factor care influențează gustul. Nivelul de decibeli din cabină interferează cu modul în care oamenii percep gustul. Cercetătorii de la catedra de științe alimentare din cadrul universității au precizat că gustul este compromis atunci când este expus unor niveluri ridicate de zgomot. Excepție face gustul umami care nu este afectat, din contră, se intensifică.

Cea mai elocventă demonstrație involuntară a faimei de care se bucură sucul de roșii în aer a avut loc în luna mai 2018. Compania United și-a revizuit meniul de băuturi, eliminând sucul de roșii pe zborurile interne mai scurte de 4 ore. Decizia a stârnit revolta clienților. Pagina de twitter a companiei a fost asaltată de nemulțumiți care amenințau că renunță la serviciile acesteia.

sucul de roșii

sucul de roșii

La presiunea clienților, compania a revenit rapid asupra deciziei. „Vrem ca toți clienții noștri să știe că-i apreciem și îi ascultăm. Clienții noștri ne-au spus că nu sunt încântați de modificările pe care le-am adus meniului, așa că vom reveni la oferta inițială.”

About Author