Primul traseu de turism lent din Delta Dunării

Delta lui Ivan” se numește primul traseu experimental de slow travel din Delta Dunării. Are o lungime de 55 de km, pornește din Tulcea spre Mila 23 și poate fi parcurs de orice ambarcațiune cu vâsle. Traseul respectă ideea și dorința multiplului campion Ivan Patzaichin, care a vrut să creeze o experiență unică în zona în care s-a născut.

“Delta lui Ivan” poate fi parcurs în trei zile. Traseul a fost omologat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Pentru acest nou concept de turism, a fost modificat și regulamentul de campare în rezervație. Până acum, camparea era strict interzisă, însă de acum vor exista puncte de înnoptare aferente turismului lent. Potrivit Guvernatorului Deltei Dunării, de la 6 seara până la 7-8 dimineața se va putea campa legal în locuri special amenajate, dotate cu facilități minime, ca să reducă impactul asupra mediului.  Permisele de înnoptare vor costa în jur de 50 de lei.

Delta lui Ivan, foto: Rowmania.ro

Potrivit inițiatorilor, marcajele clasice au fost înlocuite cu o aplicație, intitulată “Delta lui Ivan” , care oferă toate detaliile despre traseu. Tot în aplicație, sunt actualizate în timp real toate schimbările care se produc pe traseele din rezervație și se pot programa vizite la Muzeul Ivan Patzaichin.

În viitor, Delta Dunării va avea 40 de trasee pentru turism lent, potrivit inițiativei Asociației “Ivan Patzaichin”. Turiștii interesați să viziteze Delta cu caiacul sau cu bicicleta vor avea rute speciale dedicate, ca să nu se intersecteze cu traseele bărcilor cu motor. Încurajarea călătoriilor lente urmărește să dezvolte un turism sustenabil – să arate, dar să și protejeze patrimoniul natural al Deltei și pe locuitorii ei.  Posibilitatea explorării întregii Rezervației va reduce presiune pe cele câteva destinații cunoscute și permanent aglomerate, iar turiștii vor avea timp să înțeleagă cultura și tradițiile zonei și să interacționeze cu localnicii.

Slow travel nu este un concept nou. La nivel mondial, este tot mai apreciat și încurajat ca alternativă la turismul rapid, de masă care sufocă tot mai multe destinații și produce dezechilibre economice, sociale și de mediu în comunitățile locale.

👉 Mai multe informaţii despre destinaţii şi experienţe de călătorie, AICI

👉 Imagini video cu cele mai spectaculoase experienţe din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories

 

About Author