Primul muzeu subacvatic din largul Rivierei Franceze

       Şase feţe uriaşe sculptate în ciment ecologic reprezintă noua atracţie subacvatică pentru turiştii care ajung la Cannes. Muzeul de artă subacvatică este amenajat în apropierea insulei Sainte-Marguerite. Este primul proiect din Mediterană al renumitului artist britanic Jason deCaires Taylor. 4 ani a lucrat la aceste sculpturi ce reprezintă portrete ale unor localnici de diverse vârste şi categorii sociale. Printre modele, un pescar în vârstă de 80 de ani şi un elev de nouă ani. Sculpturile au 2 metri înalţime, sunt situate la o adâncime de până la 3m și cântăresc aproximativ 12 tone fiecare.

 

Muzeul Subacvatic Cannes, Insula Sainte-Marguerite, Franţa | Sursă foto: www.underwatersculpture.com
Muzeul Subacvatic Cannes, Insula Sainte-Marguerite, Franţa | Sursă foto: www.underwatersculpture.com
Muzeul Subacvatic Cannes, Insula Sainte-Marguerite, Franţa | Sursă foto: www.underwatersculpture.com

      Accesul în muzeu este gratis. Pasionaţii de snorkeling şi diving pot înota printre sculpturi fără a plăti vreo taxă. Pe lângă crearea unui nou loc spectaculos de scufundare, aceste recife artificiale au scopul de a ajuta la refacerea florei și faunei subacvatice din zonă. Bărcile au fost interzise, iar autorităţile speră la regenerarea pajiștilor de iarbă marină Posidonia Oceanica, o componentă esenţială a ecosistemului complex al Mediteranei.

    Jason deCaires Taylor este pionierul parcurilor subacvatice. A creat ansambluri subacvatice în întreaga lume, iar operele sale de artă sunt în esență recife artificiale. Fiecare sculptură este din ciment netoxic, cu pH neutru. Lucrările sale sunt concepute astfel încât să devină parte integrantă a ecosistemului local. De Caires Taylor este autorul primului parc subacvatic din lume, inaugurat în 2006 pe fundul Mării Caraibilor, în Grenada. În 2010 a urmat MUSA, primul muzeu subacvatic din lume, deschis în Mexic, în apropierea Insulei Muierii şi, în 2017, primul muzeu subacvatic din Europa, Museo Atlantico, în insula Lanzarote din Canare.