UPDATE: Accesul pe renumita plajă Egremni din Lefkada, posibil de pe uscat după 6 ani

UPDATE ianuarie 2021

    Turiştii care vor alege anul acesta insula Lefkada din Grecia vor putea ajunge mult mai uşor pe faimoasa plaja Egremni. Scara cu cele peste 300 de trepte a fost refăcută şi peretele de stâncă a fost stabilizat, astfel că accesul va fi din nou posibil de pe uscat. 

 

Plaja Egremni, Lefkada, sursă foto: lefkadabeaches.gr
Plaja Egremni, Lefkada, sursă foto: lefkadabeaches.gr
Plaja Egremni, Lefkada, sursă foto: lefkadabeaches.gr

   Spectaculoasa plajă Egremni, una dintre cele mai frumoase din Grecia, a fost parțial distrusă în urma cutremurului de 6,5 pe Richter care a zguduit insula în anul 2015. Drumul de acces a fost distrus, iar vestitele 350 de trepte care duceau spre plajă au dispărut sub stâncile prăbușite. De atunci, turiștii au putut ajunge aici doar pe mare, în croaziere sau cu bărci închiriate individual. Cu toate acestea, pe forumurile și grupurile de călătorii, oamenii se interesează frecvent de stadiul lucrărilor la drumul de acces spre plajă. Lucrările au început în 2016, însă au fost întrerupte de câteva ori din cauza solului instabil și a costurilor ridicate. 1,4 milioane de euro costă lucrarea. Potrivit oficialilor, banii ar exista, însă nu s-au gasit încă soluții pentru stabilizarea terenului din zona de acces. La începutul acestui an au existat zvonuri care dădeau ca sigură deschiderea drumului până la sfârșitul lunii iulie. Nu se va întâmpla însă acest lucru. Într-un răspuns oficial pentru dailyescape.net, Spiros Zambelis, șeful Departamentului de Turism, Cultură și Sport din Lefkada precizează “Ei bine, plaja Egremni nu va avea drum de acces în acest an (n.r. 2019) și nu este clar dacă va avea nici anul viitor. Dar, pentru cei interesați, există bărci care pleacă zilnic din Vassiliki și Nidri spre plaja Egremni.“ O astfel de excursie cu barca costă undeva între 15 și 20 de euro cu plecare din Vasiliki și între 20 și 25 de euro de la Nidri. De obicei se pleacă la 9.30, iar ora de întoarcere este 15.45. Se pot închiria și bărci private care costă între 50 și 80 de euro, însă în sezon prețul poate crește.

 

Drumul de acces spre plaja Egremni, foto 2018 | Credit: Ana Nikolic, Nikana.gr
Plaja Egremni, foto 2018 | Credit: Ana Nikolic, Nikana.gr
Plaja Egremni. foto 2018 | Credit: Ana Nikolic, Nikana.gr

   Pe plaja Egremni nu mai există niciun fel de servicii, așa că cei care și-au propus să ajungă acolo ar trebui să aibă la ei apă, mâncare și o umbrelă de soare. De câțiva ani încoace, insula Lefkada a devenit extrem de populară în rândul românilor, atât datorită peisajelor și plajelor spectaculoase cât și prin prisma accesului facil cu mașina pe podul plutitor ce face legătura cu continentul.