Loteria intrării în Mexic | Ce se întâmplă la graniță. Ce spun autoritățile.

Tocmai ne-am întors din cea de-a treia călătorie în Mexic (iulie – august 2024). Și pentru că am primit și primesc multe întrebări legate de problemele întâmpinate de turiștii români la intrarea în această țară, pe lângă experiența noastră pe care o voi povesti imediat, am cerut și clarificări oficialilor români și autorităților mexicane. 

 

Aeroportul Internațional Cancun, Mexic, iulie 2024

 Zborul nostru a fost București – Cancun, cu o escală scurtă la Istanbul. Sunt singura cu pașaport românesc din familie. Pe aeroportul din Cancun, nu ni s-a permis accesul pe la porțile automate de control (e-gates), am fost dirijați spre un filtru intermediar de verificare unde figuram cu toții pe o listă scurtă. Am fost redirecționați pe un culoar diferit de cele clasice care duc spre ghișeele de control pașapoarte. Ne-a întâmpinat o angajată de la emigrări care ne-a verificat pașapoartele (pe al meu în mod special, filă cu filă). Ne-a întrebat care este țara de domiciliu, în ce scop am venit și dacă suntem prima oară în Mexic. Circumspectă, dar nimic agresiv.  A plecat apoi cu pașapoartele noastre într-un birou cu pereți din sticlă și, timp de 10 minute, le-a verificat, le-a scanat, le-a arătat altor colegi, a vorbit la telefon…

S-a întors cu ele și ne-a indicat polițistul de frontieră la care să mergem. Tipul, mult mai relaxat, ne-a întrebat cât stăm, nu l-a interesat unde. Mie mi-a cerut biletul de întoarcere și a notat ceva în computer. Asta a fost experiența noastră la intrarea în țară. Verificări suplimentare, dar în limite decente. În aeroport, căci la granița terestră, când ne-am întors din Belize, a fost o rutină, nu a tresărit nimeni că sunt româncă.  

Nu știu dacă a contat, dar plătisem de acasă noua taxă turistică pentru intrarea în statul Quintana Roo, astfel că figuram deja în sistem cu tot cu pașapoarte și perioada de ședere. Și avem viză de SUA ceea ce, probabil, constituie un avantaj, nerecunoscut oficial.

Sursă foto: www.rawpixel.com

Sigur, aceasta este experiența noastră. Știu că sunt în continuare turiști români întorși din drum, unii chiar în timpul escalei. Avem cunoscuți cărora li s-a refuzat intrarea în țară chiar anul acesta, deși aveau toate documentele, cazări plătite și bilete de avion de întorcere. Frustrant și inexplicabil. Cum primesc constant întrebări de la prieteni care vor să viziteze Mexicul, am trimis un mail pentru lămuriri atât autorităților mexicane, cât și ambasadei României. Multe dintre întrebări au rămas fără răspuns, însă apreciez clarificările primite.

Redau integral răspunsul celor de la Centrul de Asistență pentru Migrație (Centro de Atencio Migratorio):

“Cetăţenii României NU au nevoie de viză pentru a intra în Mexic atât timp cât vizita lor este în scop turistic. Ei pot rămâne în Mexic pe durata stabilită de Autoritatea pentru Imigrări din respectivul punct de intrare în țară (aeroport, frontieră terestră sau port maritim), o durată ce nu depăşeşte 180 zile.  Pe lângă cele de mai sus, vă spun că autoritatea de imigrare, în filtrul de evaluare, poate solicita următoarele documente și informații pentru a determina intrarea și durata șederii dumneavoastră în țară:

  • Pașaport sau document de identitate și de călătorie valabile în conformitate cu dreptul internațional
  • Informații și date personale care sunt solicitate la punctul de admitere, cum ar fi: motivul călătoriei: rezervare la hotel, bilete de avion dus-întors, traseu (itinerar)
  • Locul de reședință / domiciliu
  • Adresa / adresele pe perioada șederii în Mexic și durata șederii pe teritoriul national”

La finalul răspunsului am primit un link către noua legislație privind migrația, o legislație înăsprită din 2022.

Din partea română, clarificările au venit de la consulul României în Mexic. Pe scurt, mi-a transmis că situația nu se va relaxa prea curând și că autoritățile române nu pot interveni în deciziile ofițerilor de imigrări de la frontieră. Iată mesajul integral:

“În condițiile crizei migratorii din regiune, intrarea străinilor în Mexic este și va rămâne problematică. Vă rugăm să aveți în vedere că Statul Român NU recomandă călătoriile turistice în Mexic. Dacă totuși doriți să vă asumați riscurile călătoriei în străinătate, vă recomandăm să citiți cu atenție sfaturile de călătorie de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. 

Cum decizia aparține unui alt stat suveran, se ia pe baza legilor locale și în baza evaluării din punctul de frontieră, nu exista garanții că decizia va fi una de a permite intrarea în Mexic. Legislația locală (ca și cele din SUA, RO, DE, etc.) permite autorităților să decidă accesul străinilor în Mexic pe baza evaluării agentului de imigrări, indiferent de ce documente sau vize s-ar prezenta. Chiar dacă aveți toate documentele cerute de obicei, dacă agentul de imigrări de la frontieră nu este convins de scopul călătoriei, poate oricând, legal, să nu permită intrarea în Mexic. Asupra procedurilor derulate de autoritățile mexicane nu se poate interveni în niciun fel, iar perioada de așteptare pentru întoarcere poate fi de la câteva ore la câteva zile, în funcție de frecvența zborurilor și de disponibilitatea locurilor libere.

Vă recomandăm să călătoriți doar cu grupuri organizate de agenții din RO (30 de familii cu șef de grup din partea agenției – în acest fel peste 20.000 de cetățeni români au intrat fără probleme în sezonul trecut), să aveți voucherele printate (cazare plătită pentru fiecare zi de ședere în Mexic), biletele de avion dus-întors printate, extras de cont printat, asigurările medicale printate și să cunoașteți foarte bine itinerarul defalcat pe zile (să-l aveți printat și tradus în spaniolă, de asemenea). Nu se recomandă rezervări Booking sau Airbnb – dacă vor face verificări din aeroport și nu răspunde nimeni la telefon sau nu au telefon în rezervare, cazarea nu va fi luată în considerare.

Respectarea recomandărilor MAE scade riscul nepermiterii intrării, fără a-l elimina complet. Asupra procedurilor de nepermitere a intrării în țară, Ambasada nu poate interveni în niciun fel, din păcate. Situația este puțin probabil să se schimbe în următorii ani, din păcate.

Cu stimă, Ovidiu Plosca Braic, Consul”

Pe site-ul MAE, sunt detaliate motivele posibile de refuz de intrare în țară și este explicată procedura expulzării:

“Autoritățile mexicane își rezervă dreptul de a refuza intrarea sau șederea pe teritoriul național a unui cetățean străin, inclusiv român, dacă se încadrează în următoarele situații:

  • este inculpat într-un proces penal sau a fost condamnat pentru un delict grav. Notă: Sistemul de verificare a imigrației al autorităților mexicane este conectat la baza de date a mai multor țări, inclusiv la cea a SUA, ceea ce permite identificarea în timp real a acestor informații/alerte!
  • poate pune în pericol siguranța națională și ordinea publică;
  • nu dispune de mijloace financiare suficiente sau nu poate demonstra că are asigurate condițiile pentru o ședere temporară (cazare, transport etc.);
  • nu îndeplinește cerințele stabilite prin legislația mexicană în vigoare privind migrația;
  • când există dubii cu privire la autenticitatea documentelor prezentate sau a explicațiilor oferite privind scopul vizitei și modul în care se va întreține pe durata șederii (ex.: contradicții sau necunoașterea unor date simple privind persoana la care declară că va locui, localitatea unde ar urma să se deplaseze etc.);
  • când există interdicții dispuse de autoritățile competente, inclusiv de ordin judiciar (alerte restrictive sau informative în sistemele informatice);
  • când există neconcordanțe/inconsistențe în declarații cu privire la scopul călătoriei. (…)

Procedura aplicabilă de către autoritățile de migrație este următoarea:

  • la primul filtru de imigrație, ofițerul de migrație formulează câteva întrebări de bază asupra scopului călătoriei și, în funcție de informațiile primite (inconsistența declarațiilor, contradicții, date insuficiente sau ezitări), poate decide realizarea unui interviu suplimentar, în vederea verificării aprofundate a anumitor informații și a documentelor;
  • în cadrul celui de-al doilea interviu, cetățeanul român are dreptul de a solicita asistență consulară. Trebuie să fie solicitată în mod expres de către cetățeanul român apelarea misiunii diplomatice. În cazul în care se va apela Ambasada la numărul de urgență, cetățeanului român i se vor explica pașii aferenți luării unei decizii de nepermitere a intrării în Mexic (…)Asupra deciziilor luate de autoritățile mexicane misiunile diplomatice nu pot interveni în niciun fel;
  • (…) în cazul respingerii, cetățeanul străin va fi condus într-o altă încăpere unde, din motive de securitate, îi vor fi reținute anumite obiecte (telefon, obiecte electronice, curea, șireturi etc.), care îi vor fi înapoiate ulterior, după returnare, la aterizarea în țara de origine;
  • personalul companiei aeriene cu care cetățeanul român s-a deplasat în Mexic este responsabil de condițiile din sala de așteptare (oferirea hranei sau a eventualelor necesități medicale) și NU autoritățile de migrație ale Statului Mexican;
  • companiile aeriene sunt obligate să asigure returnarea în țara de origine a cetățeanului căruia i s-a refuzat intrarea în Mexic, cu primul zbor disponibil. Conform legislației mexicane în vigoare, companiile aeriene pot proceda la schimbarea datei biletului de avion de întoarcere pentru a acoperi costurile returnării. Recomandăm cetățenilor români să aleagă cu mare atenție compania aeriană cu care călătoresc și să verifice frecvența zborurilor acesteia spre Mexic. În cazul nepermiterii intrării pe teritoriul național, timpul de așteptare în spațiul special amenajat din aeroport este direct influențat de locurile libere și de frecvența zborurilor companiei, acesta putând varia de la câteva ore la mai multe zile;
  • ofițerul de frontieră va prezenta celui respins, în scris, spre luare la cunoștință, documentul cu justificarea refuzului de a permite intrarea în Mexic. Acesta este redactat în limba oficială a țării (spaniolă), iar cetățeanul străin poate refuza semnarea documentului dacă nu înțelege conținutul acestuia. În acest caz, ofițerul de migrație va întocmi un proces verbal cu privire la refuz. (…)

În eventualitatea în care cetățenii români vor considera că drepturile le sunt încălcate, subliniem faptul că doar o instanță de judecată mexicană poate trage la răspundere autoritățile de la migrație (ambasadele nu pot face acest lucru). Poate fi solicitată, prin email, lista cu avocați existentă la Ambasadă, dacă se dorește acționarea în judecată a autorităților mexicane.”

Parte din granița Mexicului cu SUA | Sursă foto: rawpixel.com
Sursă foto: flickr.com/photos/scazon

Criza migranților ilegali și legăturile cu România

Criza migranților clandestini de la frontiera Mexicului cu SUA pare fără sfârșit și fără soluții. În fiecare an, milioane de oameni pătrund ilegal pe teritoriul american.  Au trecut deja 10 ani de la declanșarea crizei, ambele state și-au înăsprit legislațiile privind migrația, însă situația de la graniță rămâne tensionată. Iar turiștii au devenit victime colaterale.

Dar care este legătură românilor cu această poveste? 

Încă de la începutul crizei, cetățeni români au fost implicați, chiar au coordonat rețelele de traficanți de migranți în regiune. Unele bande au fost destructurate de procurorii români în urma unor ample anchete transfrontaliere ce s-au întins pe mai mulți ani.

 

Granița Mexicului cu SUA | Sursă foto: rawpixel.com

2021 a fost anul cu cea mai mare presiune pe granița Mexic-SUA de până atunci. Numărul migranților ilegali a fost de 10 ori mai mare. Printre ei și un număr record de români. Polițiștii de frontieră americani au prins peste 2200 de români care trecuseră fraudulos granița. Jurnaliștii Reuters scriau atunci, citând surse oficiale din Mexic, că românii intraseră în țară ca turiști.

În acest context, ne amintim, la începutul lui 2021, o alerta generală de migrație a blocat pe aeroportul din Cancun peste 120 de turiști români sosiți în vacanță. Autoritățile mexicane le-au refuzat accesul în țară și i-au ținut în aeroport, în condiții dubioase, mai bine de 72 de ore.  Situația a fost cât pe ce să degenereze într-o criză diplomatică. Autoritățile române au transmis că sunt inadmisibile alertele de securitate cu caracter general care vizează grupuri întregi de persoanele de cetățenie română. Situația s-a detensionat atunci. Turiștii români au fost verificați individual și lăsați să intre în țară. Mai puțin 5 dintre ei, care au fost expulzați în urma evaluărilor individuale.  MAE a transmis că „Autorităţile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetăţenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, şi nediscriminatorii.”

Eram în Mexic, tot pe cont propriu, cu familia, când s-a declanșat criza turiștilor români. Îmi amintesc că, la plecare, ofițerul mexican m-a anunțat că există o dipoziție de verificare a tuturor pașapoartelor românești și trebuie să-i prezinte documentul meu șefului. O procedură pentru care, atunci, am ridicat din sprâncene.

Incidentul de pe aeroportul din Cancun de la începutul lui 2021 a coincis – poate vă amintiți – și cu destructurarea unei uriașe rețele de infractori români specializați în furt de identități bancare, skimming și fraude informatice.  Grupare de crimă organizată era condusă de Rechinul, considerat unul dintre cei mai periculoși infractori români. Rechinul venise în Mexic în 2012 fix ca traficant de migranți, la frontiera cu SUA. Ulterior a format temuta Grupare Riviera Maya care ar fi reușit să fure 1,2 miliarde de dolari cu diverse scheme de furt de identități bancare. Rețeaua a fost destructurată în 2019, în urma unei uriașe anchete internaționale, dar Rechinul a fost arestat abia la începutul lui 2021. Încă sunt în derulare procedurile de extrădare în România. 

Feribot Cozumel - Playa del Carmen, Mexic, iulie 2024

Am scris mult, dar am vrut ca cei care vor să viziteze Mexicul să aibă o privire de ansamblu. Acesta este tabloul în acest moment. Justifică suplimentarea controalelor din graniță, dar nu scuză abuzurile. Iar noua legislație antimigrație din Mexic nu face victime doar printre turiștii români. Scenariile inutile nu cred că-și au rostul.

 

Mai multe experiențe şi informaţii utile pentru călătoriile voastre, aici

About Author