IORDANIA | Muzeul Militar Subacvatic, noua atracție din Golful Aqaba

Muzeul Militar Subacvatic din largul Golfului Aqaba este noua atracție a pasionaților de scufundări în Marea Roșie. Peste 20 de vehicule militare pensionate din flota Forțelor Armate Iordaniene au fost scufundate controlat în această vară. Tancuri de diferite dimensiuni, două elicoptere de luptă, o ambulanță, o macara militară, un transportor blindat, sisteme antiaeriene sunt câteva dintre exponatele muzeului subacvatic. Lor li s-a alăturat de curând și o aeronavă comercială TriStar.

Aeronava TriStar scufundată în Golful Aqaba | Sursă foto: ASEZA

8 dintre vehicule sunt scufundate la adâncimi cuprinse între 15 și 20 de metri, celelalalte, între 20 și 28 de metri. Autoritățile iordaniene și-au propus ca Muzeul Militar Subacvatic să fie accesibil atât scafandrilor și pasionaților de snorkeling, dar să poata fi admirat și dintr-o barcă cu podea din sticlă. Mașinile militare sunt amplasate de-a lungul zonei de corali, imitând o formațiune tactică de luptă. Pe lângă ineditul atracției, această inițiativă urmărește să ajute la refacerea recifelor naturale. Reprezentanții Autorității Speciale pentru Zona Economică Aqaba, cei care s-au ocupat de amenajarea sitului, asigură că toate exponatele scufundate au fost tratate astfel încât să nu afecteze mediu subacvatic.  Iordania este una dintre destinațiile tot mai căutate de iubitorii de diving. Potrivit oficialilor iordanieni, citați de jurnalistii de la Jordan Times, numărul scafandrilor care vin în Aqaba a crescut de la 6000 în 2017, la 22 000 în 2018.

Boeing 747 scufundat în Parcul subacvatic din Regatul Bahrain

Iordania nu este prima țară care amenajează situri marine artificiale pentru pasionații de explorări subacvatice. Regatul Bahrain a deschis de curând în Golful Persic un uriaș parc subacvatic, a cărui piesă de rezistență este un Boeing 747 dezafectat, curățat cu substanțe speciale și scufundat controlat. În Statele Unite, un Boeing 727 a fost scufundat în largul coastei de est în 1993. La Mermet Springs în Illinois, un Boeing 727 care a apărut în filmul “U.S. Marshals” din anii 1990 se află acum sub apă, fiind parte dintr-un loc popular de scufundări. În Canada, scafandrii pot explora un Boeing 737 dezafectat aflat în Canalul Stuart lângă Chemainus, British Columbia, iar în Turcia, un Airbus a fost coborât în ​​apele de pe coasta Mării Egee pentru a deveni un recif artificial. Tot pentru pasionații de scufundări au fost amenajate mai multe muzee și galerii subacvatice, cu sculpturi ale artistului DeCaires Taylor, în Mexic, lângă Insula Muierii, în Grenada, în Bahamas, în Indonezia, în Norvegia sau în Spania, în largul insulei Lanzarote.