2020 | Noi taxe și restricții în unele dintre cele mai căutate destinații de vacanță

TURCIA INTRODUCE TAXA PE PAT DIN APRILIE

      Cea mai recentă veste în acest sens vine din Turcia, țară care a anunțat, de curând, că va introduce de anul viitor o taxă turistică a cărei valoare va depinde de tipul cazării alese. Ca și în cazul Insulelor Baleare, turiștii care vor veni în Turcia vor plăti în plus pentru fiecare noapte de cazare în funcție de clasificarea hotelului. Cel mai mult vor plăti cei care aleg hoteluri de 5 stele: 18 lire turcești, adică 2,8 euro pe noapte. Pentru patru stele, prețul va crește cu 12 lire turcești pe noapte, adică un plus de 1,9 euro; la trei stele – cu nouă lire (1,4 euro) iar cei cazați la două stele, vor da șase lire extra pe noapte (0,8 euro). Exceptați de la această taxă de pat vor fi copiii de până în 12 ani. Noile reguli ar urma să intre în vigoare începând cu aprilie 2020.

 

Plaja Kaputas, Antalya, Turcia

Guvernul turc anticipează venituri de aproximativ 2.500 de milioane de lire turcești, adică 400 de milioane de euro. Majoritatea cazărilor din Turcia sunt în hoteluri de de patru sau cinci stele. Anunțul din scurt al autorităților turce i-a lui prin surprindere pe turoperatori.

 

 SE SCUMPESC CAZĂRILE ÎN AMSTERDAM

Amsterdam, Olanda | Credit” Dimhou, pixabay.com

    Autoritățile locale din Amsterdam au confirmat oficial că de la 1 ianuarie turiștii care vin în capitala Olandei vor plăti mai mult pentru o noapte de cazare. La taxa turistică de 7% care este acum în vigoare se vor adăuga 3 euro pe noapte pentru cei care stau în hoteluri și 1 euro pe noapte pentru cei care aleg campingurile. Și turiștii care închiriază prin platformele online tip Airbnb vor plăti în plus. Cu noile majorări, Amsterdam este în topul orașelor europene din punct de vedere al taxelor turistice. Spre exemplu, un cuplu care se cazează într-un hotel cu 120 de euro pe noapte, va plăti pentru o săptămână 117,6 euro în plus. Mai puțin de un milion de oameni locuiesc în Amsterdam, oraș care primește aproximativ 20 de milioane de vizitatori pe an. Autoritățile locale recunosc că sunt îngrijorate de numărul uriaș de turiști care aleg capitala Olandei, dar, oficial, spun că măsura de creștere a taxelor nu are ca scop limitarea valului de vizitatori. Vera Alot, purtătorul de cuvânt al viceprimarului din Amsterdam, a declarat pentru CNN: “Nu putem construi un gard în jurul orașului și nici nu vrem asta. Însă costă mult să ne menținem orașul curat și în siguranță și infrastructura într-o stare bună.” Anul acesta Amsterdam a interzis închirierile tip Airbnb pe termen scurt în zonele aglomerate ale orașului și a restricționat deschiderea unor noi magazine de suveniruri în centrul istoric. Tururile ghidate în Cartierul Roșu vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2020, iar amenzile pentru turiștii scandalagii sau care nu respectă regulile au crescut deja, tot din acest an.

 

INTRAREA ÎN VENEȚIA, CONTRA COST

Veneția, Italia

    Începând de la 1 iulie 2020, turiștii care intră în Veneția vor plăti o taxă turistică între 3 și 10 euro, în funcție de perioada aleasă. Potrivit jurnaliștilor The Telegraph, cei care vizitează Veneția în extrasezon vor plăti 3 euro. Taxa crește la 8 euro în sezon și la 10 euro în perioadele „critice”, cum sunt considerate weekendurile de vară. Vizitatorii vor putea plăti fie online, fie la aparatele montate în oraș. Este bine de știut că noua taxă se va aplica și insulelor din laguna venețiană, precum Murano sau Burano. Ca și în cazul capitalei Olandei, autoritățile din Veneția spun că obiectivul impozitului este de a-i face pe turiști să contribuie la întreținerea orașului, având în vedere taxele uriașe pe care localnicii le plătesc pentru servicii, precum colectarea gunoiului. Aproape două treimi dintre vizitatorii Veneției sunt așa numiții “turiști de o zi”, mulți vin pe vasele de croaziere și petrec aici câteva ore, contribuind puțin sau deloc la economia locală. De câțiva ani autoritățile din Veneția se luptă să controleze, chiar să reducă numărul de turiști ce le calcă pragul ca urmare a degradării clădirilor, a poluării și a nemulțumirii crescute a localnicilor. Din această toamnă au fost introduse restricții pentru navele de croazieră în centrul istoric. Tot anul acesta au crescut până la 500 de euro amenzile pentru turiștii necivilizați. Cum este interzis să mănânci pe treptele monumentelor, pe poduri sau în bărci, autoritățile din Veneția au blocat pentru următorii 3 ani deschiderea unor noi magazine care vând mâncare “la pachet”. Iar comercianții de suveniruri se vor supune unor reguli mai stricte. Până în 2022, Veneția și-a propus să implementeze obligativitatea rezervării online pentru toți cei care vor să viziteze spectaculoasa lagună.

 

FLORENȚA, MAI SCUMPĂ PENTRU TURIȘTI

Florența, Italia | Credit: eGuide Travel, flickr.com

    De la 1 ianuarie 2020, vizitatorii care stau peste noapte la Florența vor plăti mai mult pentru cazare, după ce consiliul municipal a votat majorarea așa-numitei tassa di soggiorno. Pentru hotelurile de una și două stele, taxa va crește de la 2 la 3 euro pe noapte, pentru trei stele se aplică o taxă de 4,5 euro, iar pentru camerele de patru stele taxa va ajunge la 4,9 euro pe noapte. Cei care stau în campinguri și pensiuni vor plăti, de asemenea, 1 euro în plus, taxa crescând de la 2 la 3 euro pe noapte. Taxa de peste 5 euro aplicată hotelurilor de cinci stele va rămâne neschimbată. Și Florența bate record după record în privința numărului de vizitatori. 15,4 milioane de turiști au vizitat capitala Toscanei anul trecut, un număr dublu față de cel înregistrat în urmă cu 7 ani. Cererea tot mai mare a spațiilor de cazare “autentice” a făcut ca, în zonele centrale ale Florenței, numărul localnicilor să se diminueze treptat, proprietarii preferând să-și pună locuințele la dispozitia turiștilor. Doar anul trecut peste 500 de proprietăți de aici și-au schimbat statutul și au intrat în circuitul Airbnb. În prezent, aproape un sfert din locuințele din centrul istoric al Florenței sunt în serviciul turiștilor, lucru care reprezintă un motiv de îngrijorare pentru autoritățile locale.

 

 TAXA TURISTICĂ VA FI MAJORATĂ ÎN BARCELONA

Barcelona, Spania | Credit: Fraser Mummery, flickr.com

    Autoritățile din Barcelona au convenit să majoreze taxa turistică la maximum patru euro pentru fiecare noapte de cazare, indiferent dacă vorbim de hoteluri, rezervări prin airbnb sau pe nave de croazieră. Consiliul municipal speră să poată implementa nou nivel de taxare de anul viitor, însă pentru acest lucru trebuie modificată legislația care reglementează unitățile turistice. Taxa municipală pe turism a fost introdusă pentru prima dată în Barcelona în 2012, iar în prezent variază între 0,75 euro de persoană, pe noapte și 2,5 euro, în funcție de regimul de cazare. Mai mult, din 2017 este în vigoare Planul Urbanistic Special pentru Cazarea Turistică (PEUAT http://ajuntament.barcelona.cat/pla-allotjaments-turistics/en/) care limitează numărul de paturi disponibile în hoteluri și în apartamentele turistice.  Printre măsurile impuse: nu se mai aprobă construirea de noi hoteluri în anumite zone și nici nu se vor mai elibera noi licențe pentru închirierea locuințelor. Orice persoană care va dori să-și închirieze proprietatea va fi obligată să se înregistreze la primărie. Platformele Airbnb si Home Away sunt considerate principalii responsabili de haosul turistic din Barcelona. De alfel, în 2016 autoritățile locale au amendat cele două platforme cu câte 600.000 de euro pentru continuarea promovării apartamentelor fără licență. De atunci peste 1500 de apartamente au fost retrase de pe Airbnb pentru că nu figurau înregistrate la primărie.

 

DUBROVNIK, RESTRICȚII PENTRU RESTAURANTELE ȘI BARURILE DIN CETATE

Dubrovnik, Croația | Credit: Mariamichelle, pixabay.com

    În Dubrovnik nu se vor mai putea deschide restaurante sau baruri noi în următorii cinci ani, odată ce autoritățile locale vor aproba proiectul ce prevede restricționarea numărului de mese în aer liber din zona orașului vechi. Este cea mai recentă propunere dintr-o serie de măsuri luate de autoritățile locale, cu scopul asumat de a controla mulțimile de turiști ce, în anumite perioade, aproape nu mai au loc pe străzile cetății, parte a patrimoniului UNESCO. Numărul vizitatorilor a doborât record după record în ultimii ani, mai ales ca urmare a dezvoltării turismului de croazieră. În urmă cu doi ani primarul din Dubrovnik a introdus un set de reguli pentru vasele de croazieră și a impus o limită maximă de 4000 de turiști pe zi. Anul acesta au fost închise 80% dintre standurile de suveniruri și s-a redus cu 20% a numărului de mese în aer liber la restaurante și cu 10% numărul de scaune. În paralel, turiștii sunt invitați să descopere frumusețea renumite cetăți, pe îndelete, în extrasezon.