INDIA | Lacul Lonar devine zonă turistică de interes naţional

INDIA - Lacul Lonar devine zonă turistică de interes naţional

Lacul Lonar, al treilea crater ca mărime din lume, format acum mai bine de 50.000 de ani în urma păbuşirii unui meteorit, este considerat una dintre minunile naturale ale Indiei. Inclus pe lista monumentelor geologice naţionale, lacul a devenit renumit la nivel mondial acum doi ani când apa lui şi-a schimbat culoarea peste noapte din verde smarald, în roz. Cauza acestei bizare transformări nu este clară nici acum. Oamenii de ştiinţă care au studiat fenomenul vorbesc fie despre creşterea salinităţii din cauza scăderii nivelului apei, fie de înmulţirea unei alge.  

 

Lonar Lake, India
Lacul Lonar | Sursă foto: @ParveenKaswan Twitter

Aflat la 500 de km de Mumbai, în statul Maharashtra, lacul Lonar atrage  deopotrivă turişti şi cercetători. Accesul este însă greoi din cauza lipsei unei minime infrastructuri. Este motivul principal pentru care întreaga zonă intră într-un amplu program de dezvoltare şi conservare. Autorităţile statului Maharashtra au aprobat o investiţie de 370 de milioane de rupii, aproximativ 4,5 milioane de euro, pentru includerea lacului pe radarul turistic al regiunii.  Banii vor fi, de asemenea, direcționaţi pentru protejarea pădurilor şi a vieţii sălbatice, zona fiind recunoscută pentru biodiversitatea sa unică. Pentru a uşura accesul vizitatorilor,  va fi creată o potecă în jurul craterului, iar templul vechi din imediata apropiere va fi reabilitat şi inclus în circuitul turistic.

Acest lac salin din India este unul dintre cele patru cratere în rocă bazaltică despre care se ştie că există pe Pământ.

 

Mai multe stiri despre destinaţii de vacanţă din întreaga lume, aici