INDONEZIA | Taxă prohibitivă pentru vizitarea insulei pe care trăiesc varanii de Komodo

INDONEZIA - Taxă prohibitivă pentru vizitarea insulei pe care trăiesc varanii de Komodo

252 de dolari (3,75 milioane de rupii) ar urma să plătească oricine doreşte să viziteze Parcul Naţional Komodo, începând cu 1 ianuarie 2023. Noua taxă, numită taxă de conservare, ar fi trebuit să intre în vigoare din acestă vară, dar a fost amânată din cauza protestelor localnicilor, care lucrează, într-o proporţie covârşitoare, în zona de turism.

Insula Komodo, aflată în provincia East Nusa Tenggara, este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Indonezia. Este singurul loc unde trăieşte dragonul de Komodo, cea mai mare specie de şopârle din lume.  Varanul de Komodo poate atinge dimensiuni impresionante – până la 3 metri lungime și peste 160 de kilograme și este cunoscut ca având o mușcătură extrem de veninoasă.

Potrivit celui mai recent “recensământ”, puţin peste  3000 de exemplare mai trăiesc în Parcul Naţional Komodo, uriaşa reptilă fiind inclusă, în septembrie 2021, pe lista vieţuitoarelor pe cale de dispariţie.  Şi teritoriul pe care locuieşte este în pericol din cauza încălzirii globale. Conform IUCN – Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii – suprafaţele insulelor Rinca, Komodo şi Padar, parte din Parcul Naţional Komodo scad constant din cauza creşterii nivelului oceanelor.  Conform rapoartelor oficiale, se estimează că, între 1970 şi 2000, teritoriul varanului de Komodo s-a redus cu 40%.

 

Komodo National Park, Indonesia
Parcul Naţional Komodo, Indonezia

Revenind la taxă, până acum, localnicii plăteau 5 dolari, iar vizitatorii străini 10 dolari ca să intre în Parcul Naţional. Discuţiile despre majorarea taxelor pentru vizitatori nu sunt noi. Autorităţile locale se străduiesc de ani buni să găsească o soluţie ca să protejeze aceste reptile şi spaţiul în care locuiesc. Înainte de pandemie s-a pus chiar problema închiderii pentru un an a insulei Komoro, după ce a fost descoperită o reţea care trafica aceste reptile. Apoi, a aparut informaţia că accesul în zonă se va face doar pe baza unui abonament anual care ar fi urmat să coste 1000 de dolari (!!!)  Acum, împreună cu noua variantă de taxă anunţată de responsabilii locali din turism, ar urma să fie restricţionat şi numărul de turişti, la un maximum de 200.000 pe an.

Din 1991 Parcul Naţional Komodo este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Insula Komodo a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani ca urmare a înmulțirii zborurilor și a extinderii spaţiilor de cazare pe insula vecină – Flores.

 

Mai multe informaţii despre destinaţii de călătorie din întreaga lume, aici