CUBA | Fiesta-maraton la 500 de ani de la întemeierea capitalei Havana

Istoria Havanei începe oficial la 16 noiembrie 1519 sub un copac din actuala Piață a Armelor. A fost locul în care conchistadorul spaniol Diego Velazquez de Cuellar a reunit primul consiliu al orașului. 5 secole mai târziu, capitala Cubei este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, un centru urban cu o moștenire istorică, arhitecturală și culturală impresionantă. Un oraș cu un vibe unic, în ciuda tuturor lipsurilor și restricțiilor. Se știe, cubanezii au genă de petrecăreți. Au început încălzirea din ianuarie ca să fie în formă în noiembrie, la momentul aniversar. #habana500 este parola tuturor evenimentelor desfășurate de-a lungul lui 2019 în capitala cubaneză. Iar pentru luna următoare se anunță o fiesta-maraton demnă de cartea recordurilor. Norocoși cei care și-au planificat o calătorie în Cuba în acest final de an. Iată principalele momente, unele tradiționale deja, la care poți fi martor la 500 de ani de la întemeierea orașului-simbol, Havana:

El Templete, Havana, Cuba | Credit: Stephen Colebourne, flickr.com

Pune-ți o dorință sub arborele Ceiba – Este una dintre cele mai faimoase tradiții din Havana. În fiecare an, pe 16 noiembrie, cubanezii se adună în fața monumentului El Templete din Plaza de Armas, locul unde s-a tinut primul consiliu al orașului, în anul 1519. Conform superstiției, oamenii așteaptă până la miezul nopții, când înconjoară copacul de trei ori în sensul invers acelor de ceasornic și își pun o dorință. Cubanezii lasă monede și flori la baza arborelui unde există credința că se află spiritele strămoșilor. Bătrânul Ceiba a fost înlocuit, dar tradiția merge mai departe.

Havana, Cuba | Sursă foto: maratondelahabana.com

Înscrie-te la Marabana – Aproape 5.000 de participanți din peste 50 de țări se adună în fiecare noiembrie la Havana ca să participe la cursele de 10 km, semi-maraton sau maraton. Fie că alergi sau te plimbi, participarea la Marabana oferă o ocazie unică de a explora cele mai populare și pitorești cartiere ale capitalei cubaneze. Cursa trece prin principalele zone din Habana Vieja, Centro Habana și Vedado. Anul acesta Marabana are loc pe 10 noiembrie. Listele de înregistrări sunt deja deschise, pe site-ul oficial al evenimentului.

Havana, Cuba | www.pixabay.com
Havana, Cuba | www.pixabay.com

Nu rata festivalul de pe Calle Obispo – Pentru a intra în adevărata atmosferă de sărbătoare a Havanei, în noiembrie toate drumurile duc la festivalul cultural de pe faimoasa Calle Obispo. De la El Floridita și până pe malul oceanului, întregul bulevard pietonal va fi plin de viață și culoare: statui vii întruchipând diverse personaje de poveste, concerte live, animatori pe picioroange ce dansează pe ritmul trompetelor și al tobelor. Iar anul acesta, mai mult ca oricând, se anunță o petrecere de ținut minte.

Urmărește amestecul de artă și design vestimentar la Săptămâna modei Havana  -Festivalul de Arte și Modă din Havana, desfășurat la Muzeul Național de Arte Plastice este locul în care tradiționalul și contemporanul se contopesc într-un mod creativ. Cum poate arăta un amestec de desene revoluționare, vibrații vintage și eleganța unică? Veti găsi răspunsul urmărind creațiile artiștilor cubanezi care se reinventează de la an la an. Cu o tradiție de 16 ani deja, Săptămâna Modei de la Havana adună cei mai de seamă designeri din insulă, cu lucrări originale, realizate din materiale reciclate sau neconvenționale. Ediția aniversară de anul acesta a Festivalului de Arte și Modă de la Havana va avea loc între 12 și 17 noiembrie.

Rezervă-ți un loc la spectacolul aniversar de balet – Cubanezii sunt mari iubitori de balet, așa că un astfel de moment nu putea lipsi din desfășurătorul aniversar de la Havana. Invitatul special din acest an este trupa de balet a Teatrului Mariinsky din St Petersburg, una dintre cele mai apreciate școli de balet din Rusia și din lume. Balerinii ruși vor participa la festivitățile de anul acesta din Havana cu o reprezentație specială la Teatro Nacional de Cuba, pe data de 15 noiembrie. Balerinii cubanezi au pregătit și ei un spectacol aniversar la Gran Teatro de La Habana “Alicia Alonso”, sediul companiei naționale de balet.

Legendele baseball-ului cubanez, din nou în teren – Baseball-ul este sportul național în Cuba, iubit și practicat încă din 1865. Pentru sărbătorirea celor 500 de ani ai orașului, a fost programat un meci de colecție între echipa Industriales din Havana și o echipa formată din legendele baseball-ului cubanez din toate timpurile. Partida va avea loc pe 29 octombrie, pe terenul Estadio Latinoamericano, cel mai mare din țară. Biletul de intrare costa 1 CUC, aproximativ 1 dolar și va putea fi cumpărat doar în ziua meciului.

Malecon, Havana, Cuba | www.pixabay.com

Nu rata Simfonia “Habana 500” Poate cel mai sofisticat moment din noaptea în care Havana împlinește 500 de ani de existență este gala ce are loc la Castillo de San Salvador de La Punta, la intersecția promenadei Paseo de Marti cu bulevardul Malecon. Un concert live al Orchestrei Simfonice El Lyceum Mozartiano de La Habana, unul dintre cele mai ambitioase proiecte culturale cubaneze. O mulțime de personalități sunt așteptate să participe la acest moment festiv, care se va încheia cu un spectacol de artificii, pe măsura evenimentului. Concertul este gratuit și este programat să înceapă in jurul orei 21.00.

Malecon, scena celor mai apreciate ritmuri cubaneze – Un maraton de concerte live pe aproape 8 kilometri va începe pe 15 noiembrie de la lăsarea serii pe faimosul bulevard Malecon, dar și pe Avenida del Puerto. Cele mai nebune ritmuri și cele mai în vogă trupe cubaneze sunt anunțate pentru momentul denumit “noaptea havaneză”. Toate concertele sunt gratuite.

Și dacă ai pus Cuba pe lista scurtă de vacanțe, citește aici cum să te pregătești și la ce să te aștepți odată ajuns pe această insulă spectaculoasă din Caraibe.