Costa Rica primeşte „Oscarul Eco”pentru politica de protejare a naturii

Costa Rica primeşte “Oscarul Eco”pentru politica de protejare a naturii

A fost prima ediţie a premiilor Earthshot, supranumite Oscarurile Eco. Este o iniţiativă a prinţului William, nepotul reginei Elisabeta, pentru a răsplăti eforturile de salvare a planetei. 1,3 milioane de dolari este valoarea premiului. Costa Rica a câştigat la categoria „Protejarea şi restaurarea naturii” cu strategia naţională de reîmpădurire. Micuţul stat din America Latină atât de lăudat astăzi pentru politicile de mediu, era în urmă cu 30 de ani una dintre ţările cu cea mai mare rată de defrişare din regiune. Prin anii 1990, jumătate dintre pădurile din Costa Rica dispăruseră. Autorităţile au gândit însă un plan deştept prin care şi populaţia avea de câştigat. Oamenii au primit bani ca să planteze arbori şi să protejeze pădurile. Rezultatele au fost extraordinare. Suprafaţa împădurită a ţării s-a dublat. Flora și fauna s-au dezvoltat. A urmat un boom al ecoturismului care a adus economiei aproximativ 4 miliarde de dolari.

 

Costa Rica
Costa Rica | Sursă foto: pixabay.com

Potrivit ministrului Mediului, banii din acest premiu vor fi direcţionaţi spre programe de conservare a Insulei Cocos, zonă inclusă în patrimoniul UNESCO, dar şi a bogăţiilor din apele teritoriale din Pacific şi Marea Caraibilor.
Premiile Earthshot, lansate în octombrie anul trecut, au fost inspirate de proiectul „Moonshot” al președintelui american John F. Kennedy. La ediţia de anul acesta de la Londra au fost 5 câştigători din peste 750 de nominalizări. Alături de Costa Rica au fost premiaţi o companie din India care a brevetat o tehnologie inovatoare de reciclare a deşeurilor provenite din agricultură, doi antreprenori din Bahamas care dezvoltă soluţii pentru refacerea coralilor, oraşul Milano, dar şi o companie ce produce hidrogen verde.

Mai multe informaţii despre proiecte eco în destinaţii din toată lumea, aici

About Author