Xcaret | Lucruri puţin ştiute din culisele impresionantului parc mexican

 

      Xcaret. Simbol al Rivierei Maya. Pionier al conceptului de parc ecologic. Un mix de natură, tradiţii şi istorie. Un muzeu viu. A fost unul dintre locurile care ne-au impresionat în urmă cu 10 ani, când am vizitat prima oară Mexicul.  Xcaret-ul de atunci ne-a fascinat. Atât cât am putut experimenta cu un copil în carucior şi cu celalalt în spate. 

 

Xcaret Park 2011 vs. 2021

 

Anul acesta ne-am întors. Cu baieţii mari de data aceasta şi cu altfel de planuri şi aşteptări.  Ambele experienţe au fost reuşite. Şi, clar, e loc de o a treia.  Lumea Xcaret este o poveste construită în jurul unei poveşti, cu multe capitole. Cam aşa am sintetizat şi experienţele noastre din cele doua vizite aici:

 

  1. Parcul cât o ţară, cu toată istoria ei. 6 trasee distincte cu peste 50 de atracţii
  2. De la casa de vacanţă din vis, la cel mai renumit eco-parc din lume
  3. Peste 1000 de ani de istorie şi tradiţii readuşi la viaţă
  4. Sunt sau nu etice activităţile parcului
  5. Fascinanta călătorie de două ore prin toată istoria Mexicului
  6. Ponturi de cazare în mijlocul acestui paradis

 

Parcul cât o  ţară, cu toată istoria ei. 6 trasee distincte cu peste 50 de atracţii

 

Xcaret este o combinaţie reuşită între o gradină zoologică, gradină botanică, muzeu al satului, muzeu de istorie şi parc de distracţii.  Se află la 75 de km de Cancun şi la aproximativ 6 km de Playa del Carmen.

Peste 50 de atracţii întinse pe o suprafaţă de 80 de hectare, în junglă. În mod sigur, oricât de organizat ai fi, nu îţi ajunge o zi să-i explorezi toate colţurile, chiar dacă ajungi primul, la 8:30 când se deschid porţile. Timpul trece altfel aici. Obligatoriu, primul lucru când ai păşit în parc, ai nevoie de o hartă ca să te decizi asupra traseelor pe care vrei să le urmezi.

Sunt şase rute, semnalizate prin diverse culori, cu atracţii grupate în funcţie de zona de interes. Trasee prin junglă, râurile subterane, zona arheologică cu ruinele vechii aşezări, satul mayaş cu meşteri locali, spectacolele de dansuri tradiţionale pre-hispanice, grădina de orhidee, ferma de fluturi, sanctuarul păsărilor tropicale, adăpostul pentru căprioare, insula jaguarilor şi a pumelor, laguna cu lamantini, zona de ţestoase, programele de Sea Trek și Snuba în recifele din apropiere… şi multe, multe altele.

 

Xcaret Park, Rio Maya

Mă opresc puţin la râurile subterane, o experienţă incredibilă, pe care o recomand. Este interesant de ştiut că aceste “fire” de apă sunt parte din cea mai extinsă reţea de râuri subterane din lume.

 Sunt trasee lungi de aproximativ 600 de metri care trec prin peşteri, prin interiorul diverselor construcţii, prin tuneluri de mangrove. Apa nu este adâncă, însă este obligatorie purtarea vestelor. Sunt mai multe zone de ieşire, pentru cei care vor să facă pauze sau să continue drumul pe la suprafaţă. Lucrurile personale pe care le laşi la intrarea pe traseu, te vor aştepta la punctul final.

 

Xcaret Park

Să nu uit de plaje. Sunt minunate: peisaje de poveste, nisip fin şi apa din golfuri, limpede şi liniştită.  Sunt locul perfect de relaxare mai ales pentru familiile cu copii. Acum 10 ani am profitat la maximum. Anul acesta timpul a zburat cu alte activităţi, iar la plajă am poposit doar pentru câteva poze. 

Puţin mai sus de golfurile cu nisip sunt câteva piscine naturale formate în stânci, cu apa reîmprospătată permanent de valurile de pe coastă.

 

De la schiţa unei case de vacanţă, la primul parc ecologic din lume

 

Parcul Xcaret a fost deschis în 1990. Unul dintre primele proiecte ecologice din lume de o aşa anvergură. Arheologi, cercetători şi biologi au fost cooptaţi pentru acest proiect a cărui idee centrală a fost şi rămâne sustenabilitatea. Ce miraţi am fost acum 10 ani când la intrare ni s-a cerut să lăsăm crema de protecţie solară cu care venisem. Am primit la schimb o loţiune biodegradabilă, alături de explicaţiile privind fragilitatea ecosistemului marin şi informaţii despre cât de nocive sunt unele substanţe din cremele de soare pentru flora şi fauna subacvatică. Regula este în vigoare. Nu vă caută nimeni în geantă, sunteţi doar rugaţi să o respectaţi.

 

Xcaret Park
Xcaret Park

Xcaret se întinde azi pe mai mult de 80 de hectare. Puţin ştiu însă că iniţial aici urma să fie proiectată o casă de vacanţă.  În 1984 un arhitect mexican a cumpărat 5 hectare de teren împădurit pe care intenţiona să îşi construiască un loc de relaxare pentru el şi familie.  Când a început să curețe terenul, a descoperit cenote, râuri subterane, ruine antice.  O comoară naturală unică, cu un potenţial turistic uriaş, pe care, evident, l-a sesizat. S-a asociat cu 3 oameni de afaceri locali şi împreună au proiectat ceea ce avea să devină unul dintre cele mai cunoscute parcuri ecologice din lume. În proiect au fost cooptaţi cercetători de la Institutul Naţional de Antropologie și Istorie care au reconstruit rămășițele piramidelor și clădirilor mayașe găsite în zonă.

Pământul pe care se întinde astăzi Xcaret are în spate mai bine de o mie de ani de istorie. Stau mărturie urmele unor vechi aşezări mayaşe de pe coasta Caraibilor, un port strategic şi un important centru comercial. Potrivit cercetătorilor vorbim despre mai multe sate construite în jurul portului, ce au fost părăsite odată cu sosirea spaniolilor.  Apoi, timp de sute de ani, jungla a pus stăpânire pe toată această zonă.  Părţi din construcţiile originale se găsesc astăzi în interiorul parcului. 

 

XCaret Park
Xcaret Park
Xcaret Park

În limba mayaşă Xcaret înseamnă „small inlet”, un fel de golf mic şi îngust. Iniţial s-a numit P’ole, de la cuvântul p’ol care însemna „marfă” sau „comerţ”, un indiciu privind relevanţa economică a vechii aşezări mayaşe. Tot de aici, din acest port băştinaşii organizau pelerinaje spre insula Cozumel, la tempul zeiţei Ixchel, zeiţa fertilităţii. Tradiţia a fost reînviată odată cu deschiderea parcului, astfel că există anual un festival „Travesia Sagrada Maya” (Trecerea Sacră Mayasă) care aminteşte de vechiul obicei.

 

Xcaret, un proiect etic sau nu?

 

Parcul Xcaret se mândreşte cu unele dintre cele mai înalte certificări de sustenabilitate. Evident că vorbim despre o afacere şi, ca orice loc lăudat şi din ce în ce mai căutat, devine tot mai comercial. Odată cu faima au fost ridicate probleme de etică şi moralitate privind diverse activităţi ale parcului. Cele mai multe se îndreaptă spre zona de spectacole cu delfini.

Spectacolele cu delfini în captivitate nu sunt considerate activităţi etice şi sunt blamate peste tot în lume. Unele parcuri care ofereau astfel de activităţi au fost chiar boicotate de mari companii de turism din lume.  Am căutat informaţii despre Delphinus Conservation Sanctuaries, organizaţia care administrează activităţile cu delfini de la Xcaret şi din alte 5 locaţii din statul mexican Quintana Roo. Se prezintă drept o entitate care derulează programe de educaţie de mediu şi de bunăstare a animalelor, în special a delfinilor şi a mamiferelor marine. Altceva mi-a atras atenţia. Delphinus este printre puţinele organizaţii din lume care a obţinut, în 2016, certificarea American Humane Conservation, un program mondial de recunoaştere dedicat exclusiv asigurării bunăstării animalelor care se află în grija oamenilor, în grădini zoologice sau în acvarii.  Această recunoaştere mi s-a părut importantă, având în vedere că auditul aparţine unei organizatii americane de prestigiu şi cu o vechime considerabilă. (începuturile ei sunt prin 1877).

Nu susţin şi nu am participat vreodată la activităţi cu delfini în captivitate. Încerc doar să îmi fac o părere proprie, echilibrată, de ansamblu, pentru întregul tablou.

 

Xcaret Park

Biletul de intrare pentru o zi în parcul Xcaret costă în jur de 100 de dolari (preţul creşte în funcţie de activităţile alese).  O parte din încasările parcului merge către proiectele de conservare a florei şi faunei din regiune. Aici la Xcaret sunt în derulare mai multe programe de salvare şi înmulţire a unor specii în pericol de dispariţie: flamingo, papagali Ara Macao, ţestoase marine, căprioare sau lamantini. Sunt implicaţi biologi şi cercetători din mai multe organizaţii şi instituţii de stat şi particulare. Sunt etice sau nu aceste programe? Mi-am pus şi eu această întrebare şi am căutat răspuns, inclusiv rememorând câteva experienţe proprii. Să vă dau câteva exemple:

Ne-am început călătoria în Mexic pe insula Holbox. Laguna Yalahau care desparte insula de continent era cunoscută în urmă cu câţiva ani pentru comunitatea de lamantini care trăia acolo. Îmi plac tare mult şi am vrut să închiriem o barcă în speranţa că am putea întâlni simpaticele mamifere marine. Căpitanul bărcii ne-a spus că nu prea mai există pentru că au fost vânaţi de localnici. Şi chiar dacă nu sunt capturaţi, nu rezistă schimbărilor climatice (vezi şi situaţia din Florida). De altfel, populaţia de lamantini din întreaga lume este în pericol.

 

Xcaret Park
Xcaret Park
Xcaret Park

 Aici la Xcaret au fost aduse mai multe exemplare salvate de autorităţile din statul Tabasco. Au ajuns rănite sau cu o stare de sănătate precară şi acum sunt îngrijite şi monitorizate de biologi marini, într-un program de conservare a acestei specii.

Un alt exemplu. În jungla din peninsula Yucatan numărul căprioarelor este în scădere şi riscă să producă un dezechilibru în ecosistemul din zonă. Explicaţia este simplă: căprioarele sunt vânate de localnici, dar reprezintă şi hrana preferată a pumelor şi jaguarilor. Din ce în ce mai puţini pui ajung la maturitate. Odată ce nu îşi mai pot procura hrana din pădure, felinele se apropie de gospodăriile oamenilor şi le omoară animalele din curţi.  Am stat doua zile într-un sanctuar de căprioare, pus pe picioare de un localnic pasionat, care salvează şi înmulţeşte aceste animale şi apoi le eliberează în pădure. Am aflat de la el cât de important este rolul fiecărei vietăţi din junglă, atât pentru ecosistem cât şi pentru viitorul comunităţilor locale.  Întreaga poveste, aici.

Un ultim exemplu, despre rolul înmulţirii unor specii în captivitate … Urşii panda gigant, cunoscuţi drept simbolul internaţional al animalelor în pericol de dispariţie, s-au înmulţit în ultimii ani prin diverse programe de reproducere asistată, susţinute la nivel mondial de ţara natală, China. Dezastrul demografic al populaţiei de panda gigant a fost stopat prin ample programe de cercetare interne şi internaţionale. Perechi de urşi panda sunt închiriate de statul chinez grădinilor zoologice din întreaga lume, în speranţa că se va reuşi înmulţirea speciei în captivitate. Spre exemplu, în urmă cu 2 ani, naşterea primilor 2 panda gigant la grădina zoologică din Berlin a fost un eveniment naţional, promovat ca o mare realizare. La fel ca şi sosirea adulţilor panda în capitala germană.

 

Xcaret Park
Xcaret

Revenind la programele parcului Xcaret… Câteva sute de papagali Ara Macao au fost eliberaţi în sălbăticie, toţi născuţi şi crescuţi în cadrul proiectului de conservare derulat aici, în parcul Xcaret. Programul de repopulare a început în 2013 tocmai din cauza faptului că numărul acestor păsări spectaculoase şi importante în cultura locală scăzuse dramatic. Foarte puţine exemplare mai trăiau în pădurea tropicală Lacandon din statul Chiapas. Primii papagali Ara Macao născuţi la Xcaret au fost introduşi în sălbăticie în rezervaţia Los Aluxes, lângă Paleque, un vechi oraş mayaş inclus în patrimoniul UNESCO.  Peste 100 de exemplare ar fi fost eliberate aici, iar rata de supravieţuire depăşeşte 80%, potrivit informaţiilor oficiale. Alte 150 de exemplare de Ara Macao au fost trimise să repopuleze pădurile din regiunea Los Tuxtlas, din sudul statului Veracruz. De altfel Xcaret deţine recordul mondial Guinness Book pentru cei mai mulţi papagali Ara născuţi în captivitate. Şi programul de conservare a acestor păsări continuă în parteneriat cu specialişti de la Institutul de Biologie din cadrul Universităţii Naţionale Autonome a Mexicului, cu cercetători din SUA şi cu mai multe organizaţii locale. De asemenea, comunităţile locale sunt implicate în acest proiect de conservare, localnicii fiind încurajaţi să protejeze păsările în mediul lor natural, să nu le mai captureze. Demersul are ca scop descurajarea traficul cu aceste păsari spectaculoase, care în epoca prehispanică erau considerate vietăţi divine.  

Tot în parcul Xcaret funcţionează de mai bine de 15 ani cel mai important centru de salvare și înmulţire a broaştelor ţestoase marine din Mexic. Se încearcă inversarea procesului dramatic de scădere a numărului de exemplare. Sunt 4 specii de ţestoase marine în zona Riviera Maya: ţestoasa verde, Hawksbill, Loggerhead şi Leatherback. Au fost salvate sute de exemplare care au ajuns aici cu diverse leziuni din cauza plaselor de pescuit, cu probleme digestive din cauza înghiţirii cârligelor sau a gunoaielor din plastic, cu fracturi de craniu şi carapace din cauza elicelor bărcilor sau a braconierilor. Potrivit declaraţiilor oficiale, din 1996 până în 2019, peste 15 milioane de pui de ţestoasă au fost eliberaţi în mare.

Programe de conservare sunt dezvoltate şi în zona de floră. Pe traseele din junglă am remarcat mici pepiniere cu diverse plante sau arbori din specii native. Am citit că peste 100.000 de copaci crescuţi aici au fost folosiţi la reîmpădurirea mai multor zone din peninsulă.

Nu trag concluzii, sunt doar nişte exemple care mi-au atras atenţia şi pe care vi le împărtăşesc.

 

Xcaret Mexico Espectacular: o călătorie prin mii de ani de istorie

 

Dacă ajungeţi la Xcaret, nici să nu vă gândiţi să nu rămâneţi la show-ul de seară: un spectacol grandios despre întreaga istorie a Mexicului.  Este găzduit în Gran Tlachco, un teatru uriaş, cu o capacitate de 6000 de locuri şi cu o acustică incredibilă. 

 

Xcaret Park

Spectacolul începe la orele 19:00. Drumul până la amfiteatru se animă însă cu cel puţin o oră înainte, când actorii, inşiraţi de o parte şi de alta a aleii, te introduc în atmosfera poveştii pe care urmează să o urmăreşti şi care îţi activează toate simţurile. 

Timp de două ore, peste 300 de actori, dansatori şi muzicieni te conduc într-o călătorie prin toată istoria Mexicului, din epoca prehispanică, până în zilele noastre. Faţă de acum 10 ani scenariul spectacolului s-a modificat, însă mesajul central a rămas acelaşi. Prima parte a show-ului este dedicată culturii şi civilizaţiei mayaşe, învie tradiţii şi legende spectaculoase. Două dintre cele mai populare reprezentări sunt Mesoamerican ball game – un joc-ritual renumit al mayaşilor – si spectaculosul joc cu mingea de foc. Iar unul dintre cele mai emoţionante momente îl reprezintă ciocnirea celor două lumi, confruntarea dramatică a civilizaţiilor maya şi spaniolă, care, de altfel, simbolizează începuturile Mexicului.

A doua parte a spectacolului este rezervată celor mai interesante şi renumite dansuri tradiţionale din principalele regiuni culturale ale Mexicului zilelor noastre. Nu-ţi dai seama când trec cele două ore. Spectacolul care descrie rădăcinile şi esenţa poporului mexican este atât de intens şi captivant încât la plecare mai că te simţi unul de-al lor.

 

Experienţa cazării… în parc: Occidental at Xcaret Destination

 

Nu există hotel sau agenţie de turism locală care să nu aibă în ofertă parcul Xcaret. Poţi, de asemenea, să-l vizitezi pe cont propriu. Cea mai spectaculoasă experienţă este însă să te cazezi câteva zile chiar aici.  Acum 10 ani nu ne-am permis această extravaganţă. Anul acesta ne-am rezervat 5 nopţi la Occidental at Xcaret Destination (fostul Grand Xcaret Resort), un resort care este, practic, o prelungire a parcului. Urmezi râul care trece prin holul de la recepţie şi ajungi în 5 minute în parc, pe jos sau cu o barcă ce pare adusă de la muzeu.

 

Occidental at Xcaret Destination

Este un resort all inclusive, dar nu intentionez să vă povestesc despre stele, designul camerelor, dress code –ul de la restaurante etc. De regulă nu sunt un fan al marilor resorturi. Dar locul ăsta chiar mi-a plăcut mult.  Pentru nişte iubitori de natură, este minunat. Hotelul este construit în junglă şi se întinde pe o suprafaţă impresionantă. Te plimbi pe alei şi întâlneşti maimuţe, căprioare, papagali Ara Macao, coati, iguane, flamingo sau agouti. Dacă nu eşti atent maimuţele iţi fură fructele din mână, cum a păţit fiul nostru cel mic, iar cu turma de coati te poţi trezi direct în cameră, dacă stai la parter. Vegetaţia este spectaculoasă. În curtea resortului, aproape de plajă, sunt şi câteva ruine mayaşe, ascunse în pădure. Plaja hotelului nu este mare, dar este extrem de plăcută, cu palmieri, nisip alb si foarte fin.

 

Occidental at Xcaret Destination

Avantajul de a fi cazat aici: ajungi instant în parcul Xcaret şi, pentru cei care stau mai mult, se justifică un abonament cu intrări nelimitate în parc.  Clienţii hotelului beneficiază de diverse discounturi pentru accesul în parcurile grupului Xcaret, aşa că vă sfătuiesc să nu vă luaţi în avans bilete.

Şi pentru că mulţi m-au întrebat de preţurile de cazare. Diferă foarte mult în funcţie de perioadă şi de site-ul de pe care faci rezervarea. De regulă o cameră de două persoane în regim all inclusive costă pe noapte 2- 300 de dolari.  Există însă oferte promoţionale imbatabile cu care două persoane pot sta aici 4 zile cu doar 349 de dolari. Acest preţ exclude perioadele de sărbatori. Aveţi detalii aici.

 

Occidental at Xcaret Destination
Occidental at Xcaret Destination

Vă atenţionez şi că există un risc major dacă alegeţi să vă cazaţi aici, mai ales dacă veniţi cu copii. Deveniţi prizonieri ai lumii Xcaret şi cu greu mai părăsiţi resortul. Noi ştiam locul şi am anticipat, aşa că am lăsat parcurile pe finalul vizitei noastre în Mexic, după ce am colindat mare parte din Peninsula Yucatan. În acest moment grupul Xcaret deţine 5 parcuri tematice: Xcaret, Xel-Ha, Xplor, Xoximilco şi Xenses. Timp să ai şi bani să treci prin toate experienţele oferite.

  • Video din Parcul Xcaret, aici
  • Video de la Occidental at Xcaret Destination, aici
  • Completăm constant experienţele noastre de călătorie din diverse colţuri ale lumii, AICI
  • Imagini video din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories

Călătorii inspirate tuturor!  🌏💚