Autorităţile de la Hanoi au luat această măsură radicală după ce au constatat că, în ultimii doi ani, au fost distruşi mai bine de 10% dintre coralii din această regiune, una dintre zonele cu o biodiversitate marină impresionantă. Vietnam are aproape 3200 de kilometri de coastă, iar bogăţia subacvatică de aici atrage anual o mulţime de turişti pasionaţi de scufundări sau snorkeling.
Fotografii recente realizate de scafandri în apropierea insulei Hon Mun, la o distanţă de 14 kilometri de oraşul Nha Trang, au surprins imagini dezolante: sute de metri pătraţi de corali albiţi şi deterioraţi şi recife fără forme de viaţă. Potrivit jurnaliştilor locali, aproximativ 60% din zona acestui golf era acoperită cu corali vii în 2020, iar verificările recente au arătat că suprafaţa de recife sănătoase a scăzut sub 50 la sută. Aşa că autorităţile au restricţionat activităţile subacvatice în tot golful şi au anunţat iniţierea unui program de conservare. Interdicţia a intrat în vigoare la începutul săptămânii şi, deocamdată, este pe perioadă nedeterminată.

Recifele din zona Asiei de Sud-Est resimt puternic efectele încălzirii globale. Coralii din zona Hon Mun nu fac excepţie, însă sunt voci care susţin că situaţia punctuală de aici se datorează şi pescuitului ilegal ori eliminării deşeurilor de la parcurile industriale din zonă. Scafandrii spun că decizia autorităţilor este nedreaptă. Ei consideră că activitatea lor este cea mai puţin dăunătoare coralilor, în contextul în care, în ultimii doi ani, ţara a fost închisă din cauza pandemiei.
Recifele de corali susțin aproximativ 25% din biodiversitatea marină a planetei, dar funcţionează şi ca o barieră, protejând ţărmurile de eroziuni. Grupul Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice a avertizat că 4,5 milioane de oameni din Asia de Sud-Est și regiunea Oceanului Indian ar putea fi afectați de distrugerea recifelor de corali.
Mai multe ştiri şi informaţii utile despre destinaţii de călătorie din întreaga lume, aici