Veneţia, vizitată doar cu rezervare şi taxă de intrare

Veneţia - vizitată doar cu rezervare şi taxă de intrare

Veneţia introduce, din această vară, sistemul de rezervare pentru vizitarea orașului, ca o soluție de a controla turismul de masă, atât de dăunător micuței comunități și infrastructurii sale. De altfel, înainte de pandemie, oficialii UNESCO și-au exprimat îngrijorarea și nemulțumirea față de deteriorarea constantă a zonei inclusă în patrimoniul mondial și au pus chiar problema introducerii ei pe lista oraşelor aflate în pericol. Potrivit autorităților, sunt luați în vizor aşa numiții turişti de o zi care vor fi nevoiți să își facă rezervare online ca să poate avea acces în oraş.  Cei care petrec cel puţin o noapte aici nu vor fi obligaţi să se înregistreze înainte.

Sistemul de rezervare a unei excursii de o zi în Veneţia va fi funcţional, dar opţional, din iunie 2022 şi obligatoriu din ianuarie 2023. Autoritățile au anunţat deja o listă de facilități pentru cei care vor opta anul acesta să-şi rezerve online vizita. De la începutul anului viitor va fi introdusă și o taxă de intrare în oraș între 3 și 10 euro de persoană, în funcție de perioadă și de nivelul de aglomeraţie.

 

Veneţia, sursă foto: pixabay.com

Sistemul de rezervare online pentru vizitatorii de o zi le va permite autorităților să facă predicții pentru perioadele foarte aglomerate și să calibreze serviciile în funcție de cerere, inclusiv transportul public. Mai mult, prin intermediul platformei online, turiștii vor fi informații asupra zilelor de sărbătoare sau a perioadelor de vârf, ca să-şi poată planifica excursia în cunoștință de cauză.

Planul pentru gestionarea fluxului de turişti fusese proiectat și aprobat de parlament înainte de începutul pandemiei. A revenit în actualitate și a fost anunțată aplicarea sa după sărbătorile pascale de anul acesta. Potrivit autorităților locale a fost un weekend sufocant, de-a dreptul. Orașul cu 50.000 de locuitori a fost vizitat de 120.000 de turiști în prima zi și 158.000 în cea de-a doua zi de sărbătoare.

 

Veneţia, sursă foto: pixabay.com

O altă problemă serioasă cu se confruntă Veneţia este traficul vaselor de croazieră. Navele de capacitate mare, acuzate că au pus în pericol infrastructura din zona istorică, au fost deja interzise pe canalele centrale. Italia are termen până a finalul lui 2022 să prezinte un raport cu toate măsurile luate pentru protejarea zonei istorice a Veneţiei, document care va fi discutat la reuniunea Comitetului UNESCO din 2023.

 

Informaţii despre destinaţii turistice din întreaga lume găsiţi aici.