(ACTUALIZARE 23 mai 2024)
Autoritățile thailandeze continuă să impună restricții majore în unele dintre cele mai râvnite zone turistice, din cauza ritmului accelerat de îmbolnăvire a coralilor. Cele mai recente măsuri vizează faimosul Parc Național Hat Noppharat Thara Mu Ko Phi Phi din Krabi. Snorkelingul și scufundările au fost interzise în dreptul mai multor insule cunoscute până acum pentru viață subacvatică spectaculoasă. Insulele din Parcul Național Phi Phi închise temporar pentru activități subacvatice sunt: Insula Kai în nord, est și vest (Kang Kao Bay/Bat Bay), Insula Poda în nord și Golful Pu Ya, Insula Dang, Golful Railay, Insula Yawasum. Noilele restricții vin la doar câteva zile de la măsuri similare luate într-un alt parc național din zona Puket.
(STIREA INITIALĂ) Insula Pling din zona Phuket, Thailanda, a fost închisă pe perioadă nedeterminată, iar accesul a fost restricționat în zona recifelor de corali din jurul Parcului Național Sirinart. Departamentul pentru Parcuri Naționale și Natură Sălbatică a luat această decizie după ce s-a constatat albirea coralilor pe o suprafață extinsă din această zonă protejată. Creșterea temperaturii oceanelor este cauza principală a distrugerii recifelor, însă oamenii de știință susțin că și activitatea umană accelereză acest proces distructiv.

Stresul termic suferit de corali a fost provocat de valul record de căldură ce a cuprins, de câteva săptămâni, Asia de Sud-Est, inclusiv Thailanda. Potrivit experților în biologia marină, apa mării care a depășit 31 de grade timp de 3-4 săptămâni consecutiv este principalul factor care a declanșat albirea coralilor.
Albirea coralilor a fost raportată și în alte câteva zone din Marea Andaman și Golful Thailandei. La o zi de la închiderea insulei Pling, au fost inspectate și alte recife din proximitatea insulei Phuket. Între 10 și 40% dintre coralii verificați erau decolorați sau aveau culori fade.
Autoritățile thailandeze monitorizează și parcurile naționale Koh Chang, Koh Samet, Chumphon, Koh Surin, Phang Nga Bay, dar și recifele din apropierea insulelor Lanta și Phi Phi.

Să ne amintim de faimosul Maya Bay din arhipelagul Phi Phi care a fost închis în 2018, timp de patru ani, pentru a permite refacerea coralilor distruși aproape integral.
Din 2023, coloniile de corali sunt afectate, din nou, în lumea întreagă, din Australia până în Florida, ca urmare a reapariției fenomenului El Nino. În aprilie, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite a avertizat că omenirea se confruntă cu un nou episod masiv de albire a coralilor din cauza temperaturilor record ale oceanelor. Este al patrulea val de albire în masă a coralilor și al doilea în ultimii 10 ani, iar specialiștii se tem că acestă va fi și cel mai puternic.
Mai multe informaţii despre destinaţii şi experienţe de călătorie, AICI
Imagini video cu cele mai spectaculoase experienţe din călătoriile noastre încărcăm periodic pe canalul nostru de YouTube @DailyEscape_stories