THAILANDA | 5 parcuri naționale noi, alte 22 în pregătire. Reguli stricte și pedepse majorate în toate ariile protejate

Thailanda are un plan ambițios de refacere și conservare a mediului, adică de recuperare a naturii batjocorite după zeci de ani de defrișări masive și haotice, ce au făcut ca suprafața împădurită să ajungă de la 70 la 25%. Pariul de acum al autorităților thailandeze este să reîmpădurească 55% din suprafața țării până în 2037. Potrivit Autorității pentru Turism din Thailanda, cinci noi parcuri naționale au apărut în ultimii 3 ani și alte 22 urmează să se înființeze în perioada următoare, oferind un model de turism responsabil și o alternativă la popularele destinații asaltate de turiști.

 

Cele cinci noi parcuri naționale ale Thailandei

 

Parcul Național Namtok Chet Sao Noi, Thailanda | Sursă foto: www.thainationalparks.com

Parcul Național Namtok Chet Sao Noi din provincia Saraburi, aflat la 100 de kilometri de Bangkok, este renumit pentru cascada pitorească și legendele țesute în jurul ei.

 

Parcul Național Khun Sathan, Thailanda | Sursa: www.mychiangmaitravel.com

Parcul Național Khun Sathan se află în nordul țării, în provincia Nan, aproape de granița cu Lhaos. O zonă muntoasă cu peisaje spectaculoase, recomandată iubitorilor de călătorii în natură.

 

Parcul Național Mae Takhrai, Thailanda | Sursă: www.mychiangmaitravel.com

Parcul Național Mae Takhrai din regiunea Chang Mai se întinde pe o suprafață muntoasă de peste 350 de kilometri pătrați: Un mix de păduri – de la eucalipt și bambus, la conifere – casă pentru diverse specii de păsari și animale salbatice – cu cascade, izvoare termale și trasee marcate pentru drumeții. Tot aici se află unul dintre cele mai înalte vârfuri din Thailanda – Doi Lanka Luang, 2022 m.

 

Parcul Național Sadet-Ko Pha-ngan, Thailanda | Sursă: phangan.info

Parcul Național Sadet-Ko Pha-ngan cuprinde o suprafață de 45 de kilometri pătrati pe insula Ko Phangan, aflată la 100 de kilometri de coasta Surat Thani, în sudul Thailandei. Cu peisaje sălbatice și păduri tropicale, această zonă protejată este o experiență minunată pentru iubitorii de ecoturism ce poposesc pe această insulă.

 

Parcul Național Doi Chong, Thailanda | Sursă: www.mychiangmaitravel.com

Parcul Național Doi Chong este cea mai recentă zonă protejată a Thailandei. A fost înființat în aprilie 2019 și se întinde pe o suprafață de aproape 350 de kilometri pătrați, în provinciile Lampang și Lamphun. Zonă muntoasă, oferă un traseu de 7 kilometri prin junglă spre cel mai înalt vârf din regiune. Este locul unde cresc câteva specii rare de orhidee, ce înfloresc și pot fi admirate între lunile octombrie și ianuarie.

 

Reguli și amenzi în parcurile naționale din Thailanda

 

Parcul Național Mu Ko Surin, Thailanda | Sursă: www.dailyescape.net

Legislația privind parcurile naționale din Thailanda este foarte strictă și prevede sancțiuni aspre pentru cei care o încalcă, fie ei localnici sau turiști. Iată principalele reguli și pedepse ce se aplică pe teritoriul acestor arii protejate:

este interzisă orice acțiune care afectează sau deteriorează plantele ori resursele minerale sau naturale din aria protejată
⦁ este interzisă prinderea animalelor sălbatice sau orice acțiune care le pune în pericol
⦁ este interzisă orice acțiune care deteriorează solul, stâncile sau nisipul
⦁ este interzisă modificarea sau obstructionarea cursurilor de apă sau a drumurilor
Cei care încalcă aceste reguli riscă până 5 ani inchisoare și o amendă de maximum 20.000 baht

este interzisă colectarea, ruperea sau orice acțiune care afectează orhideele, mierea, cărbunele, scoarța sau guano
⦁ este interzis să conduci un vehicul în afara drumurilor semnalizate 
⦁ este interzis să pilotezi drone fără un permis în prealabil 
⦁ este interzis accesul cu vite în aria protejată 
⦁ este interzisă distrugerea sau deteriorarea semnelor și indicatoarelor montate de autorități
⦁ este interzis consumul și comercializarea băuturilor alcoolice pe teritoriul parcurilor naționale
Încălcarea acestor reguli se lasă cu închisoare de până la o lună și cel mult 1000 de baht amendă

este interzisă ruperea florilor, a frunzelor sau a fructelor
⦁ este interzis accesul cu orice animal domestic sau de companie, cu excepția cazurilor în care există aprobare specială
⦁ este interzisă afișarea de reclame sau mesaje, scrise sau scrijelite în orice loc
⦁ este interzisă deținerea echipamentelor sau a armelor de vânătoare, cu excepția cazului în care există o aprobare a autorităților competente si condițiile impuse au fost respectate
⦁ este interzisă folosirea armelor, provocare exploziilor sau lansarea artificiilor
⦁ este interzisă desfășurarea oricăror activități zgomotoase ce pot afecta oamenii sau animalele din jur
⦁ este interzisă aruncarea gunoaielor sau depozitarea lor în locuri care nu sunt destinate acestui scop
⦁ este interzis accesul cu orice articol inflamabil ce poate provoca un incendiu
Cei care nesocotesc aceste reguli riscă o amendă de 500 de baht
(Sursă: THAILAND NATIONAL PARK ACT, B.E. 2504)

În plus, din august 2018 este interzisă folosirea obiectelor din plastic de unică folosință (paie, tacâmuri, farfurii, pahare sau pungi) în perimetrul parcurilor naționale, amenda fiind de 500 de baht. De curând, a fost interzis complet fumatul pe plajele din parcurile naționale marine. Dacă ești prins fumând pe nisip sau aruncând mucuri de țigară pe jos, amenda poate ajunge până la 100.000 de baht. Sunt însă locuri special amenajate pentru fumători, în vecinătatea plajelor.

 

Controverse: Legea parcurilor naționale, între protejarea naturii și drepturile comunităților locale

 

Pedepsele pentru cei care exploatează ilegal resursele din ariile protejate vor crește și mai mult de la sfârșitul acestui an. Pot ajunge până la 20 de ani de închisoare și 2 milioane de baht.

 

Comunitatea Karen, Parcul Național Kaeng Krachan | Credit: Linda DV, CC BY-SA 2.0 via IFPRI Flickr

În vreme ce autoritățile susțin că înăsprirea sancțiunilor ajută la refacerea și conservarea mediului, a florei și faunei din țară, activiștii pentru drepturile omului acuză faptul că noile reguli vulnerabilizează populațiile indigene și restrâng drepturile comunităților locale care locuiesc în aceste zone și care trăiesc dintotdeauna lucrând pământul și culegând roadele lui. „Sunt oameni săraci care au trăit aici de generații și depind de resursele forestiere pentru viața și traiul lor. Noua lege îi va răni și mai mult”, consideră Emilie Pradichit, directorul Manushya Foundation, o organizație care luptă pentru drepturile omului. Autoritățile thailandeze au promis însă că sancțiunile nu vor fi aplicate comunităților ce trăiesc în aceste zone, ci celor care vin din afară să exploateze în scop comercial. „Vom permite localnicilor să își continue modul tradițional de viață, cu condiția să nu afecteze mediul. Vom permite ca resursele forestiere să fie utilizate pentru traiul lor zilnic”, a declarat jurnaliștilor, Songtam Suksawang, directorul general al Departamentului pentru Parcuri Naționale.


În prezent, în Thailanda există 133 de parcuri naționale. Primul dintre ele, Parcul Național Khao Yai a fost înființat în 1962.

About Author